Έργο – σταθμός το Solidarity Νetwork Nicosia In Action

Σε έργο σταθμό που θα ενώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας με την κοινωνία των πολιτών και τις κρατικές δομές, με στόχο τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, χαρακτηρίζει το Solidarity Νetwork Nicosia In Action, ο Δήμος Λευκωσίας.

 Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, το οποίο στοχεύει στην παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου συνεργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών και με κρατικές δομές και στην ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μέσω της πλατφόρμας «Νοιάζομαι».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (85%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (15%) στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2021 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Ζεμενίδη, στην παλιά πόλη. Η διατηρητέα οικοδομή έχει προσφάτως ανακαινιστεί από το Δήμο Λευκωσίας για τους σκοπούς λειτουργίας του νέου, πολλά υποσχόμενου, έργου.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Γιωρκάτζης εξήρε τη σημασία του έργου για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, τονίζοντας ότι τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και ένταξης βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Λευκωσίας.

Σε ότι αφορά το έργο NicInAct εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλει, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά με άλλα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου, στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού διαμορφώνοντας κοινωνικά ενεργούς πολίτες.

Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε παράλληλα και σε άλλα τρία προγράμματα, τα οποία θα λειτουργήσουν λίαν συντόμως από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσία τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση της απασχόλησης και στην ένταξη κυρίως των ευάλωτων στην αγορά εργασίας, εναρμονίζοντας την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

Όλα τα πιο πάνω έργα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο δομών του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας έκανε λόγο για ένα ύψιστης σημασίας έργο το οποίο θα παρέχει καινοτόμες κοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και σε άπορους πολίτες.  «Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι το δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων που κυμαίνονται από την παροχή δωρεάν νομικών, συμβουλευτικών και λογιστικών υπηρεσιών, καθώς και παιδικής μέριμνας και προστασίας των παιδιών», ανέφερε.

One Stop Shop

Παρουσιάζοντας το έργο, η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας Ρούλα Γεωργοπούλου μίλησε για ένα Οne Stop Shop συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στελεχώνεται με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό στο δρόμο, σύμβουλο απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, νομικό και λογιστικό σύμβουλο καθώς και φροντιστή για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση βρεφών και νηπίων.

Η κ. Γεωργοπούλου αναφέρθηκε παράλληλα και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, έτυχαν διαχείρισης, όπως είπε, 16 περιστατικά για ατομική συμβουλευτική (11 ενήλικες και 5 παιδιά)  από συμβουλευτικούς ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, 4 περιστατικά πρώην διαμενόντων στη στέγη Hope for Children και νυν διαμενόντων στην ευρύτερη κοινότητα, που λαμβάνουν υπηρεσίες εργοθεραπείας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο την ομαλή προσαρμογή τους στην κοινότητα και  1 περιστατικό άστεγου αιτητή ασύλου, ο οποίος σήμερα φιλοξενείται στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας του ΜiHub.

Η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου ανακοίνωσε τη συνεργασία των λειτουργών του προγράμματος με έμπειρους λειτουργούς των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, για την εφαρμογή προγράμματος προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και την πρόληψη των επιβλαβών συμπεριφορών ανάμεσα στους νέους, στο σχολικό περιβάλλον και την κοινότητα.

Πηγή: Philenews/ ΚΥΠΕ