Ευαισθητοποιημένοι πολίτες δραστηριοποιούνται για την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός  της  δραστηριοποίησης εθελοντών και κυρίως νέων, στην περιοχή της Σητείας, με σκοπό την προστασία και την καθαριότητα του περιβάλλοντος.  Στην κατεύθυνση αυτή συχνά πυκνά λαμβάνουν χώρα δράσεις καθαριότητας στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες από ομάδες, συλλόγους  ή μεμονωμένους πολίτες, με την στήριξη  και των υπηρεσιών του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μία νέα ομάδα, η «Save your hood Sitia», η οποία ξεκίνησε την  επίσημη δραστηριότητα της με τον καθαρισμό του περιφερειακού δρόμου προς το αεροδρόμιο της Σητείας. Κατά την πρώτη εξόρμηση της με την συμμετοχή και αρκετών παιδιών, οι εθελοντές καθάρισαν ένα μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου και πρόσφατα  συνέχισαν την προσπάθεια αυτή με την δεύτερη δράση που πραγματοποίησαν .

Συμμετείχαν περισσότεροι από 25 εθελοντές,  μικροί και μεγάλοι που βοήθησαν για να καθαριστεί ένα τμήμα του δρόμου, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 40 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός της συμμετοχής και πάλι παιδιών αλλά και αρκετών νέων ανθρώπων όπως η Ελισάβετ, η Αλεξάνδρα και η Στεφανία, οι οποίες δεν έκρυψαν την χαρά τους για την συμμετοχή τους στην δράση με μόνο στόχο να δείξουν την έμπρακτη αγάπη τους για το περιβάλλον. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον. Όταν μολύνουμε το περιβάλλον επηρεάζεται η ζωή και η υγεία όλων μας. Οπότε αν  θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό, όμορφο περιβάλλον πρέπει να το προσέχουμε», τόνισαν μην κρύβοντας παράλληλα την ανυπομονησία τους να συμμετέχουν στην επόμενη δράση της ομάδας.

Αυτή προγραμματίζεται, όπως μας είπε η κ. Μαρία Αντωνιδάκη, στην παραλία του Ανάλουκα δεδομένου ότι πρόκειται για μία παραλία που δυστυχώς λόγω των ρεμάτων συγκεντρώνονται συχνά πολλά σκουπίδια και είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. «Η Σητεία σε γενικές γραμμές είναι μία καθαρή πόλη. Έχει κάνει τεράστιο έργο η κ. Πλατανάκη με όλους τους υπαλλήλους της Καθαριότητας και συνεχίζουν. Υπάρχουν  όμως κάποια σημεία που χρειάζονται και τη δική μας φροντίδα. Ένα από αυτά είναι η παραλία του Ανάλουκα που λόγω των δυνατών ανέμων συγκεντρώνει πολλά σκουπίδια. Είναι λοιπόν στα άμεσα σχέδια μας μέσα του Απρίλη να γίνει ένας καθαρισμός σε αυτή την παραλία. Είναι πολύ σημαντική γιατί είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε τρεις φωλιές στην παραλία αυτή, είναι όμως πολύ δύσκολο η χελώνα να βγει και να αφήνει τα αυγά της μέσα σε τόσα σκουπίδια. Μέσα του Απρίλη λοιπόν προγραμματίζουμε δράση σε αυτή την παραλία. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που θέλουν καθαρισμό, κι άλλα σημεία της πόλης. Θα  τα οργανώσουμε ανάλογα με την εθελοντική συμμετοχή του κόσμου και θα τα δρομολογήσουμε».

Στόχος της ομάδας, όπως ανέφερε η κ. Αντωνιδάκη, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου: «Να κρατάμε το περιβάλλον μας καθαρό, να νοιαζόμαστε γι’ αυτό, να αγαπάμε τον τόπο μας. Και μπορούμε αυτό να το δείχνουμε έμπρακτα. Όλοι μας μολύνουμε το περιβάλλον γιατί όλοι μας παράγουμε σκουπίδια στην καθημερινή μας ζωή. Μπορεί να τα πετάμε στον κάδο αλλά σημασία έχει ότι ο πλανήτης μας καθημερινά μολύνεται. Οφείλουμε λοιπόν όλοι με κάποιο τρόπο να τον βοηθήσουμε για να μπορέσουμε να τον κληροδοτήσουμε καθαρό στις επόμενες γενιές. Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, είμαστε φιλοξενούμενοι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη κι οφείλουμε να τον σεβόμαστε.  Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που κάθε φορά βλέπουμε και καινούρια πρόσωπα να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις. Ιδιαίτερα τα παιδιά, γι’ αυτό και παροτρύνουμε τους γονείς να φέρνουν μαζί τους τα παιδιά  έτσι ώστε από μικρή ηλικία να μάθουν να  φροντίζουν και να σέβονται το περιβάλλον. Θέλουμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους  που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να έρθουν και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.»

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ελένη Πλατανάκη η οποία επίσης συμμετείχε  στην πρόσφατη δράση καθαρισμού του περιφερειακού δρόμου, προς την ομάδα και όλους τους εθελοντές. «Είναι μία καινούρια προσπάθεια μέσω της δημιουργίας της ομάδας, αποτελούμενη από νέους ανθρώπους με διάθεση να προσφέρουν και να κάνουν όμορφα πράγματα για τον τόπο. Ευχαριστούμε τα μέλη της  εθελοντικής ομάδας καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν και σε αυτή την δράση. Ξαναβρεθήκαμε πάλι για να  συνεχίσουμε τον καθαρισμό του περιφερειακού. Ευχαριστούμε και το S/M Χαλκιαδάκης για την προσφορά σε γάντια, σακούλες , αντισηπτικά στο πλαίσιο της δράσης. Βλέπουμε ότι όλοι σιγά- σιγά ευαισθητοποιούνται κι αυτό είναι το ζητούμενο. Να σταματήσουμε να πετάμε τα απορρίμματα μας  δεξιά κι αριστερά, να δημιουργούμε χωματερές. Έχουμε ξεκινήσει και ως Δήμος μία μεγάλη καμπάνια σε αυτή την κατεύθυνση και χαιρόμαστε που έχουμε αρωγούς, ευαισθητοποιημένους πολίτες. Αυτό είναι που μας ικανοποιεί κι αυτό ζητάμε από τον κόσμο, να μας βοηθήσει στις δράσεις που πραγματοποιούνται αλλά κυρίως να αλλάξει συνήθειες. Ο πλανήτης που ζούμε δεν μας ανήκει, είμαστε εδώ για λίγο ας τον βοηθήσουμε να αναπνεύσει», τόνισε η κ. Πλατανάκη.

Πηγή: anatolh.com