Πύργος: Τρέχει προγράμματα ο Δήμος για κοινωνική πρόνοια

Δύο νέα προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο τη στήριξη και ανακούφιση των πληττόμενων νοικοκυριών, προωθεί ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με δύο δράσεις μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και υλοποίηση που θα υποβοηθηθεί από το Κέντρο Κοινότητας. Το πρώτο πρόγραμμα θα «τρέξει» άμεσα και ενόψει Πάσχα, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με τη  σύσταση Δημοτικού Παντοπωλείου στα πρότυπα του γνωστού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

ΣΤΟΧΟΣ

Στόχος του πρώτου προγράμματος, για το οποίο η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά σήμερα, είναι διπλός. Εκτός από τους ωφελούμενους, επιδιώκεται να ενισχυθεί η οικονομία και η επιχειρηματικότητα της περιοχής.

«Με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια θα εκδώσουμε διατακτικές, ούτως ώστε οι πολίτες να ψωνίσουν στα μίνι μάρκετ και κρεοπωλεία της περιοχής μας», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ρόη Αντωνοπούλου. Οπως εξηγεί, οι δημότες που θα επιλεγούν θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε συγκεκριμένα κρεοπωλεία και παντοπωλεία, τα οποία κι έχουν ορισθεί για τη δράση αυτή.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 9 Απριλίου και η υποβολή τους με την παραλαβή των δικαιολογητικών με ηλεκτρονική μορφή (στο pronoia16@yahoo.com) λόγω των μέτρων καταπολέμησης του covid-19, ή και με φυσική παρουσία στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (26240.22549 – εσωτ. 151).

ΑΜΕΣΑ

Οι βάσεις για την τη δημιουργία των προγραμμάτων, όπως δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου, έχουν ήδη τεθεί με βασικό σκοπό την στήριξη και ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά πληττόμενων νοικοκυριών στο σύνολο της Αρχαίας Ολυμπίας. Το ένα θα στηριχθεί σε δημοτικούς οικονομικούς πόρους, ενώ το δεύτερο θα αναπτυχθεί αντλώντας πόρους από τον Δήμο αλλά με τη συμβολή όσων επιχειρηματιών και δημοτών έχουν τη δυνατότητα και την πρόθεση να συνεισφέρουν, τονίζει.

ΠΙΕΣΗ

Η πίεση που δέχεται η κοινωνία, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, απαιτούν την εφαρμογή ενδεδειγμένων λύσεων. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος στρέφεται στην ενίσχυση των υπαρχόντων προγραμμάτων αλλά και την δημιουργία νέων, ώστε τα οφέλη να αφομοιώνονται από ευρύτερες μάζες της κοινωνίας.

ΔΟΜΗ

Η ανάγκη διεύρυνσης της κοινωνικής πρόνοιας και της στήριξης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οδήγησε άλλωστε στη σύσταση της ειδικής δομής (Κέντρο Κοινότητας) που λειτουργεί από το 2017 και έχει συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών κι άλλων υπηρεσιών αρμόδιων μιας ολιστικής και με ποιοτικό τρόπο παροχών στους πολίτες. Στελεχώνεται από 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 1 νοσηλεύτρια.

Οι ωφελούμενοί του ανέρχονται έως σήμερα σε 910 άτομα, από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια, άνεργοι, μετανάστες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένοι κ.ά.

Πηγή: pelop.gr