Η Ελληνική Τράπεζα πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής

Η ανθρώπινη δραστηριότητα θέτει σε κίνδυνο τα πιο σημαντικά δάση του πλανήτη μας, θέτει σε κίνδυνο το οξυγόνο μας. Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ύπαρξή μας και η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως δαπανούν τεράστια ποσά σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχοντας ως επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Κύπρο, τον δρόμο δείχνει η Ελληνική Τράπεζα έχοντας αναλάβει πλειάδα δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, η Ελληνική Τράπεζα ήταν ο πρώτος χρηματοπιστωτικός οργανισμός παγκοσμίως που πιστοποιήθηκε με το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key για το «πράσινο» Κτήριο Διοίκησής της στη Λευκωσία, εφαρμόζει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και χαρτιού, συμμετέχει ενεργά σε περιβαλλοντικές και εθελοντικές δράσεις όπως  το Let’s Do It Cyprus και δενδροφυτεύσεις ενώ συνεργάζεται με τα Οικολογικά Σχολεία για τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές και πολλά άλλα.

Σήμερα, η Ελληνική Τράπεζα έρχεται να επιβεβαιώσει την ηγετική της θέση στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αναλαμβάνοντας περαιτέρω περιβαλλοντική δράση με κάτι άκρως πρωτοπόρο στην χώρα μας. Ειδικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται πολύ σύντομα να εκδώσει οικολογικές κάρτες, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Κατάλογο Βιώσιμων Υλικών της Mastercard (Mastercard Sustainable Materials Directory). Αυτό της παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 82% λιγότερο PVC σε κάθε κάρτα, διατηρώντας ανεπηρέαστη στην εμπειρία του καταναλωτή. Έτσι, θα εξοικονομούνται πέραν των 20 χλμ. πλαστικού ετησίως, γεγονός υψίστης σημασίας για την Ελληνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που εντάσσεται στο δίκτυο Priceless Planet Coalition της Mastercard. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τραπεζικά ιδρύματα και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπως οι HSBC, Barclays, Finix, Frank Green, και Scotiabank. Σκοπός του Priceless Planet Coalition είναι να συντονίσει σε μία κοινή πλατφόρμα τις περιβαλλοντικές δράσεις καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων, με στόχο να ενισχύσει τα αποτελέσματα και τον θετικό αντίκτυπο των δράσεών τους.

Ως πρώτο βήμα, η πρωτοβουλία Priceless Planet Coalition έχει δεσμευτεί να φυτέψει 100 εκατομμύρια δέντρα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το δίκτυο θα ενθαρρύνει, επίσης, τους καταναλωτές να υιοθετήσουν οικολογικά βιώσιμες συνήθειες.

Όπως ανάφερε και σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωση ο κ. Γιώργος Σκλάβος, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας «Στην Ελληνική Τράπεζα, κατανοούμε ότι ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι παραπάνω από μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Αποτελεί δέσμευση και πρόκληση την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ως εκ τούτου, κρίνουμε επιβεβλημένο να συμμετέχουμε σε δράσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και συγχρόνως να υιοθετήσουμε έναν τρόπο λειτουργίας πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Κλείτος Λεωνή, Διευθυντής Υπηρεσίας Καρτών στην Ελληνική Τράπεζα, επεσήμανε: «Όταν ήρθε η ώρα να επανασχεδιάσουμε το χαρτοφυλάκιο των καρτών  μας, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαφορά και να επικεντρωθούμε σε κάτι που πραγματικά έχει σημασία. Για εμάς, αυτό είναι το περιβάλλον, από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς. Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Mastercard και συμμετέχουμε στο δίκτυο Priceless Planet Coalition».

Σήμερα, η ανάγκη για ανάληψη δράσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι η αποκατάσταση των δασών και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πηγή: sigmalive.com