Πρόγραμμα ανίχνευσης του αυτισμού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, εντός του ’21

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα άτομα με αυτισμό σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης δράσεων για τα άτομα για αναπηρία, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη,στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 150 πολίτες έχουν θέματα που σχετίζονται με το ευρύτατο φάσμα του αυτισμού, είπε ο υπουργός.  Οι αριθμοί είναι επιτακτικοί και αναδεικνύουν την ανάγκη να παρέμβουμε οργανωμένα ως Πολιτεία, για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους».

Η πρώτη δράση αφορά  την ανίχνευση,στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους.

Η δεύτερη, αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, μέσω προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα, που θα “τρέξει” το 2022, με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθού και παράλληλη εργασιακή υποστήριξη και καθοδήγηση των ωφελουμένων».

«Οι δράσεις για τον αυτισμό είναι δείκτες ανθρωπιάς και πολιτισμού, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, είναι πάνω από όλα προτεραιότητα απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στους  βασικούς πυλώνες του σχεδίου:

1. Πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, που θα ενσωματώνεται στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

2. Εκπόνηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ειδικά διαμορφωμένων για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και στοχευμένη διασύνδεση των ατόμων αυτών με την αγορά εργασίας.

 3. Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

 Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό αθλητικό «μαραθώνιο» που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας μαζί με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα αυτισμού. «Ελάτε να τρέξουμε, να περπατήσουμε, να κολυμπήσουμε ή να κάνουμε ποδήλατο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και να καταγράψουμε τις επιδόσεις μας στο www.raceforautism.gr» σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, που συντόνισε την εκδήλωση, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αυτισμού μέσα στην κοινότητα με δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων στο αυτιστικό φάσμα, «για να έχουμε μία κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι αποκλεισμών. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως βασικός φορέας άσκησης ενταξιακής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σχεδιάζει προγράμματα και διαμορφώνει μία κοινωνία αποδοχής της διαφορετικότητας και άρσης των εμποδίων. Κοινωνία και Πολιτεία μπορούμε να κάνουμε τον αυτισμό ορατό» υπογράμμισε.

Πηγή: naftemporiki.gr