Σλοβενία: Εταιρία σχεδιάζει ρούχα για άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια

Πολλές εταιρείες έχουν κοινωνικούς στόχους. Αλλά υπάρχουν και αυτές που θέτουν ως αποστολή τους να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αυτή την εβδομάδα το Business Planet είναι στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας για να παρουσιάσει την αυξανόμενη τάση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Παρόλο που το κέρδος παίζει ρόλο, δεν είναι το παν. Ο ευρύτερος στόχος αυτής της επιχειρηματικότητας είναι να προάγει το καλό.

Όσον αφορά τον ρουχισμό, οι επιλογές που έχουν άτομα με αναπηρία είναι ελάχιστες. Μη πρακτικά ρούχα, χωρίς κανένα στυλ και άποψη είναι πολλές φορές τα μόνα διαθέσιμα. Η σλοβενο-κροατική start-up UCQC προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση, δημιουργώντας λειτουργικά, όμορφα και φθηνά ρούχα για άτομα που είναι σε αναπηρικά καροτσάκια. Η Χέντβιγκ Αφ Έκενσταμ είναι συνιδρύτρια της εταιρίας: «Είμαι στο χώρο της μόδας. Γνωρίσαμε κάποιους χρήστες αμαξιδίων και είδαμε ότι μπορούμε με τα ρούχα μας να αλλάξουμε την κατάσταση. Σχεδιάσαμε ένα τζάκετ για τον Λούκα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μπορούσε να το κλείσει ο ίδιος. Αυτό μας άνοιξε τα μάτια και γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ σήμερα».

Τσέπες, φερμουάρ, κουμπιά ή ένα απλά κόψιμο στο ρούχο, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όσους χρησιμοποιούν καροτσάκι. Η εταιρία έλαβε προσεκτικά υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο Λούκα Πλάβτσακ είναι αθλητής των παραολυμπιακών αγώνων: «Το τζάκετ μου είναι ωραίο. Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνω να κλείσω το δικό μου μπουφάν εδώ και επτά χρόνια. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Έγινε χάρη στα φερμουάρ που προσάρμοσαν. Είναι ένα πολύ αναγκαίο προϊόν για την κοινότητα των αναπήρων».

Δεν έχουν να κάνουν όλα με τη λειτουργικότητα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κομψότητα του ρούχου, όπως επισημαίνει η Μαρτίνα Σμόντις που είναι επίσης αθλήτρια : «Αυτό που μου αρέσει με αυτά τα ρούχα είναι ότι έχουν γίνει σε συνεργασία με τους χρήστες των αναπηρικών αμαξιδίων οπότε έχουν ακριβώς τις προσθήκες που χρειαζόμαστε. Παρόλα αυτά έχουν στιλ και είναι κομψά. Αυτό θέλει η νεολαία».

Πηγή: euronews.com