Συνεχίζουν τις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού οι Cleaningans

Έτοιμοι να πιάσουν γάντια και σακούλες και να καθαρίσουν μέρη της πόλης μας όπου υπάρχει ανάγκη είναι οι Cleaningans.

Η ομάδα γεννήθηκε εν μέσω της περιόδου της πανδημίας που ζούμε και ήδη μετρά δεκάδες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού.

«Επιλέγουμε τα σημεία με αυτοψία μελών μας ή από μηνύματα που λαμβάνουμε από απλούς πολίτες που μας εφιστούν την προσοχή για μέρη που χρειάζεται επέμβαση καθαριότητας. Γνωρίζουμε τον τόπο μας και ξέρουμε σε ποιες περιοχές χρειάζεται περισσότερη φροντίδα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Παναγιώτης Μοσχίδης, από τα ιδρυτικά μέλη των Cleaningans. Το όνομα προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο των λέξεων “clean” που σημαίνει “καθαρίζω” και “hooligans”. «Είμαστε οι χούλιγκανς της καθαριότητας», σχολίασε ο κ. Μοσχίδης.

Σήμερα θα καθαρίσουν την παραλία Αρετσούς, με την στήριξη του δήμου Καλαμαριάς.

«Ο Δήμος δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής, όταν βλέπει τους δημότες του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τον τόπο μας. Στηρίζουμε όλες τις εθελοντικές δράσεις και ομάδες που γίνονται αρωγοί στην προσπάθειά μας να έχουμε την Καλαμαριά μας καθαρή», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις11:30π.μ. στο Λιμανάκι της Νέας Κρήνης. Από εκεί όπως εξήγησε ο κ. Μοσχίδης οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν προς το νοσοκομείο Παναγιά και λίγο δεξιότερα, πάντα στην παραλία Αρετσούς. «Θα καθαρίσουμε τα σκουπίδια που υπάρχουν και θα απομακρύνουμε ογκώδη αντικείμενα», ανέφερε. Ωστόσο πρόσθεσε πως «το συγκεκριμένο μέρος αν και είναι ένα στολίδι δεν το προσέχουμε όσο θα έπρεπε». Αξίζει να σημειωθεί πως οι Cleaningans έχουν κάνει στο ίδιο σημείο τέσσερις διαφορετικούς καθαρισμούς. «Κάθε φορά μαζεύουμε δεκάδες σακούλες σκουπιδιών. Φαίνεται πως οι πολίτες συνεχίζουν να πετούν στο ίδιο σημείο απορρίμματα», σημείωσε.

Η ομάδα έχει κάνει εθελοντικούς καθαρισμούς σε σημεία όπως το πάρκο Ούλοφ Πάλμε, ο Άγιος Ιωάννης, η πλαζ Αρετσούς κ.ά. ενώ επιλέγει πάντα σημεία ανοιχτά ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός. «Μέχρι σήμερα 70 διαφορετικά άτομα έχουν βοηθήσει στις δράσεις μας. Συνήθως ο κύριος κορμός αποτελείται από 40 περίπου άτομα. Οι ηλικίες είναι 18 ετών και κάτω. Ωστόσο στις δύο τελευταίες μας δράσεις είχαμε και διαφορετικές ηλικίες», ανέφερε ο κ. Μοσχίδης.clenaningans2.jpg

Τι θα έλεγε σε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν στο έργο της ομάδας; «Πώς κάνουν διπλό καλό στην περιοχή που ζουν: και βελτιώνουν την όψη της γειτονιάς τους και δίνουν θετικό μήνυμα σε όσους τους βλέπουν ώστε να σκεφτούν διπλά πριν πετάξουν αλόγιστα τα σκουπίδια τους».

Σημειώστε πως γάντια μιας χρήσης και σακούλες απορριμμάτων θα φέρει η ομάδα όμως ότι φανεί χρήσιμο για την δράση μπορούν να το φέρουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν. Λόγω της πανδημίας που διανύουμε θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του covid-19.

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη δράση καθαρισμού της ομάδας

Πηγή: typosthes.gr