«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Νέος κύκλος δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας με τίτλο «Weekends of Life»

Τον νέο κύκλο δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας με τίτλο “Weekends of Life”, ανακοινώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις πραγματοποιούντια σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, με την πολύτιμη, όπως σημειώνει υποστήριξη και συνεργασία της Teleperformance Greece, την κορυφαία εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα, με στόχο την άμεση ενίσχυση των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν ανάγκη για αίμα. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η μέρα που συγκεντρώνει την προσοχή όλου του πλανήτη σε κρίσιμα θέματα που αφορούν στην υγεία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η πρωτοφανής υγειονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια την αυτονόητη ανάγκη να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, το υπέρτατο αγαθό της Ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοφανείς ελλείψεις που έχουν προκύψει στα αποθέματα αίματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πανδημίας Covid-19, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εντείνει τις ήδη υφιστάμενες δράσεις του σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.  

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ, από 1.500 αιμοληψίες/ημέρα, πλέον υλοποιούνται μόλις 800/ημέρα. Με δεδομένη, λοιπόν, την κάθετη πτώση των αιμοληψιών  και αναγνωρίζοντας την  άμεση και επείγουσα ενίσχυσή τους, ο Οργανισμός ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία Teleperformance Greece, η οποία, συνεπής στην κοινωνική προσφορά της, στηρίζει ενεργά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εν προκειμένω τις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν σε  9 διήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων του Νοτίου Τομέα Αθηνών & Πειραιώς, καθώς επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. 

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής τους, όπως αυτοί ορίζονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α. 

O πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε ότι  «Η κρίση της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια αυτό που όλοι γνωρίζουμε: πως η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Για την προάσπιση της δημόσιας υγείας η προσφορά αίματος είναι ζωτικής σημασίας και καθήκον όλων μας, καθώς καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα, πολλοί από αυτούς επειγόντως επειδή απειλείται η ίδια τους η ζωή. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξέσπασε η πανδημία έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τους θεσμούς και τους αρμόδιους φορείς διενεργώντας δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί τιμούμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με τον καλύτερο τρόπο, καθώς είμαστε σε θέση, με την πολύτιμη συμβολή της Τeleperfοrmance Greece, η οποία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό μας, να ανακοινώσουμε έναν νέο κύκλο αιμοδοσιών. Μια πρωτοβουλία που πιστεύουμε ότι αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα τόσο στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε την κρίσιμη αυτή περίοδο, ώστε να εξασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο σε αποθέματα αίματος στη χώρα μας.  Εξίσου σημαντική είναι και η διάδοση του μηνύματος ότι η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί γνήσια πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού». 

Με εκκίνηση τις 17 & 18 Απριλίου, οι δράσεις “Weekends of Life” θα υλοποιηθούν σε Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων του Νοτίου Τομέα Αθηνών & Πειραιώς, καθώς επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συνδράμουν ως εθελοντές αιμοδότες, παρακαλούμε να ενημερωθούν για τα σημεία, τις ημερομηνίες και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρουν εδώ ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 11040 (αστική χρέωση από σταθερό και κινητό) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Στην οργάνωση των αιμοδοσιών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

  • Ραντεβού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Τα ραντεβού ορίζονται από τους εθελοντές αιμοδότες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας.
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο των αιμοδοτών και αντισηψία στα χέρια
  • Χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • Απολύμανση στις καρέκλες αιμοδοσίας σε κάθε αιμοδότη
  • Τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοληψίας, αλλά και σε όλη την οργάνωση του χώρου

Σύμφωνα με ανάρτηση του gov.gr είναι πλέον επίσημο ότι από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, οι Εθελοντές Αιμοδότες μπορούν να μετακινούνται για Αιμοδοσία, είτε με την Βεβαίωση κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών επιλέγοντας τον κωδικό Β1, είτε με την αποστολή SMS με τον κωδικό 1 στο 13033. Επιπλέον, με το πέρας της αιμοληψίας θα δοθούν βεβαιώσεις μετακίνησης σε κάθε εθελοντή αιμοδότη. Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Η συγκέντρωση μονάδων αίματος θα πραγματοποιείται με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής στην Κινητή Μονάδα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Πηγή: naftemporiki.gr