Σε Κιβωτό του Κόσμου, HOPEgenesis και «Άνεμο Ανανέωσης» το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 50 προσώπων και οργανώσεων που θα λάβουν το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Η Κιβωτός του Κόσμου, η HOPEgenesis και ο Άνεμος Ανανέωσης είναι οι τρεις ελληνικές συμμετοχές που τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσφορά τους στις ανθρωπιστικές και ευρωπαϊκές αξίες. Την υποψηφιότητα της Κιβωτού του Κόσμου πρότεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι «στην Ελλάδα αντιστοιχούν δύο Βραβεία του Ευρωπαίου Πολίτη στο σύνολο των 50 που δίνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά με την ποιότητα των συμμετοχών μας τα τελευταία τρία χρόνια επιτυγχάνουμε να αποσπούμε τρία βραβεία».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για την 20ετή προσφορά της ΜΚΟ και του πατέρα Αντώνιου, που είναι η ψυχή της πρωτοβουλίας. Όπως είπε, η Κιβωτός δίνει έμφαση στις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, προσφέροντας στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ό,τι χρειάζεται για να παρηγορηθεί η ψυχή ενός παιδιού που στερείται την οικογένειά του.

Ο πατήρ Αντώνιος από την «Κιβωτό του Κόσμου», κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης των νικητών, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου. Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε εκδήλωση για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018. Στη φετινή διοργάνωση βραβεύτηκαν οι τρεις νικητές από την Ελλάδα και συγκεκριμένα οι ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και «HOPEgenesis» και η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «΄Άνεμος Ανανέωσης». Τα μετάλλια απένειμαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και το Μέλος του ΕΚ, Ελισσάβετ Βόζενμπεργκ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη σε 50 συνολικά πολίτες ή ομάδες πολιτών, σωματεία ή οργανώσεις που προάγουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και την ευρωπαϊκή συνεργασία, ενδυναμώνουν το ευρωπαϊκό πνεύμα μέσω μακροχρόνιων, υπερεθνικών και διασυνοριακών πολιτιστικών συνεργασιών, ή/και προάγουν στην πράξη τις αρχές και αξίες της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο πατήρ Αντώνιος, που ήταν παρών μαζί με την πρεσβυτέρα του, ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 3.000 εθελοντές και ότι φιλοξενούνται 400 παιδιά στην Αθήνα και 200 στο παράρτημα της Χίου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων. Μάλιστα, αφηγήθηκε ένα μικρό παραμύθι που έγραψε κάποιο παιδί της Κιβωτού, συγκινώντας τους παρισταμένους και δίνοντας τη δύναμη της πίστης στην πρωτοβουλία του.

Την υποψηφιότητα της HOPEgenesis πρότεινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία τόνισε ότι στην καρδιά της προσπάθειας αυτής είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και η υπογεννητικότητα που εμφανίζεται κυρίως στις ακριτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, είπε ότι αποστολή μας είναι η οικονομική κάλυψη των αναγκών της εγκύου από την αρχή της εγκυμοσύνης της ως και τον τοκετό. «Ασκούμε τρία χρόνια τον εθελοντισμό, έχουμε συμβάλει στην γέννηση 40 παιδιών ενώ γύρω στις 80 εγκυμοσύνες είναι σε εξέλιξη, σε περιοχές δύσκολες και σε περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες», είπε.

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος και η οργάνωσή του «Άνεμος Ανανέωσης» είναι ο τρίτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.