Κλείτος Νεοκλή: Ο Κύπριος που ετοιμάζεται να κατακτήσει τα Ιμαλάια για καλό σκοπό

Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο Κλείτος Νεοκλή . Ο 34χρονος Κύπριος ορειβάτης και αναρριχητής  συνδυάζει την αγάπη του για την ορειβασία με τη φιλανθρωπία.

Τώρα ετοιμάζεται να κατακτήσει τις κορυφές του Νεπάλ για καλό σκοπό. Σε μια δύσκολη αποστολή που θα ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου και θα τελειώσει στις 9 Νοεμβρίου, θα ανέβει στην κορυφή του βουνού Αμά Νταμπλάμ, της οροσειράς των Ιμαλαΐων, με σκοπό να ενισχύσει οικονομικά  το φιλανθρωπικό ίδρυμα “Περπατώντας με την Έλενα”.

Ζητήσαμε από τον Κλείτο να μας μιλήσει για το δύσκολο εγχείρημα του και δέχθηκε με ευχαρίστηση.

Μιλήστε μας για την αποστολή που ετοιμάζετε να ανεβείτε στο βουνό Άμα Νταμπλά της οροσειράς των Ιμαλαίων. Πως γεννήθηκε η ιδέα; Τι σας έκανε να το αποφασίσετε αυτό;

Η αποστολή μας στα Ιμαλάια με στόχο την κατάκτηση της κορυφής του βουνού Αμά Νταμπλάμ με υψόμετρο 6856 μέτρα έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Σαν ορειβάτες η πρόκληση μας είναι οι κορυφές. Πάντα αναζητούμε την επόμενη που θα κατακτήσουμε. Από τότε που ασχολήθηκα με την ορειβασία πάντα ήθελα ν’ ανεβώ σε μια κορυφή στα Ιμαλάια. Η ιδέα ήταν ενός πολύ καλού μου φίλου και συνορειβάτη Θοδωρή Φάτση από την Φλώρινα.

Με πήρε τηλέφωνο μια μέρα να μου ανακοινώσει την επόμενη του αποστολή το Αμά Νταμπλάμ. Η απόφαση να των ακολουθήσω δεν ήταν δύσκολη , η εμπιστοσύνη που έχουμε μεταξύ μας και οι αγάπη για τα βουνά ήταν οι λόγοι που το αποφάσισα.

Για ποιο σκοπό θα ανεβείτε στο Νεπάλ και πως ακριβώς θα βοηθήσει η ενέργεια σας αυτή; Τι πρέπει να κάνει ο κόσμος για να σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας;

Ο σκοπός μου είναι η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος « Περπατώντας με την Έλενα» που ιδρύθηκε στην μνήμη της Έλενας Μυτίδη που “έφυγε” το Σεπτέμβριο του 2014, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν επιθυμία της Έλενας να βοηθά, μια επιθυμία που οι οικείοι της πραγματοποίησαν στη μνήμη της.

Έχει δημιουργηθεί από την οικογένεια και τους φίλους της Έλενας, ως φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Στόχο έχει την παροχή βοήθειας, υπό οποιαδήποτε μορφή, σε παιδιά που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες, ορφανά και άτομα με οικονομικές ανάγκες. Το ίδρυμα αγκαλιάζει με αγάπη την κατανομή των πόρων για φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η ενέργεια μου αυτή είναι και συμβολική , καθώς όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας περνούμε δύσκολες στιγμές που ορθώνονται σαν βουνό μπροστά μας και πρέπει να το ανέβουμε με όλες του τις δυσκολίες για να μπορέσουμε να δούμε πόσο ωραία είναι η ζωή ξανά. Ελπίζω πως με την προσπάθεια μου αυτή θα ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και θα στηρίζει οικονομικά το ίδρυμα. Οποιαδήποτε εισφορά ακόμα και η ελάχιστη είναι σημαντική για συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια.

Υπάρχει κάτι που σας συνδέει με το ίδρυμα «Περπατώντας για την Έλενα», ήταν γνωστή ή φίλη σας η Έλενα Μυτίδη;

Με την Έλενα είμαστε πνευματικά αδέρφια , δυστυχώς δεν την γνώρισα όσο θα έπρεπε. Απ’ την Έλενα παίρνω αρκετή δύναμη σ’ αυτό που κάνω, γιατί παρόλα τα προβλήματα υγείας που είχε από τα 14 της χρόνια ήταν άριστη στα μαθήματα , ταλαντούχα στην ζωγραφική, τραγουδούσε , χόρευε ,ήξερε μουσική (πιάνο) γεμάτη ζωή και με μόνιμη επιθυμία της να βοηθάει ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της.

Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Συναντάτε δυσκολίες τώρα που βρίσκεστε στην περίοδο της προετοιμασίας; Υπάρχουν πράγματα που σας φοβίζουν;

Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες , αρκετά… Λόγω υψόμετρου το οξυγόνο θα είναι πιο αραιό με αποτέλεσμά ακόμη και η πιο μικρή κίνηση να είναι αρκετά επίπονη.

Η θερμοκρασία θα φτάνει μέχρι και τους -28°C … Θα έχουμε αρκετό περπάτημα μέχρι το πρώτο basecamp… Κατά την αναρρίχηση μας υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης βράχων ακόμη και χιονοστιβάδας…

Επίσης θα πρέπει να ήμαστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή μας αν θα προχωρήσουμε γιατί η αλλαγή καιρού είναι πολύ ασταθής παράγοντας και ίσως μας φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη και για την ζωή μας.

Εδώ και τρεις μήνες ασκούμαι σωματικά επί καθημερινής βάσεως ,γιατί για να τα καταφέρω πρέπει να βρίσκομαι σε άριστη φυσική κατάσταση. Μελετώ το βουνό για να εντοπίσω τυχόν δυσκολίες  που μπορεί να συναντήσουμε  και να προετοιμαστώ.

Ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η προσπάθεια την κάνει ακόμα πιο δύσκολη. Νιώθω ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να πετύχει η αποστολή. Παράλληλα νιώθω την ανάγκη να αφιερώσω χρόνο στον εθελοντισμό, πρέπει να φροντίσω την προετοιμασία μου και ταυτόχρονα να ασχοληθώ με τη δουλειά μου. Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται υπομονή. Αυτό που με φοβίζει κατά την προετοιμασία είναι μην τραυματιστώ .

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την αναρρίχηση για φιλανθρωπικό σκοπό;

Είναι η δεύτερη φορά που το κάνω , έχω αναρριχηθεί και στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου στον Μύτικα τον Ιούνιο του 2017, πάλι με τον Θοδωρή Θάτση που θα είμαστε μαζί και στο Αμά Νταμπλάμ .Ήταν απίστευτη εμπειρία με δυνατά συναισθήματα. Είχαμε ανέβει πάλι για να βοηθήσουμε το ίδρυμα Περπατώντας με την Έλενα.

Πως μπορεί να συνδυαστεί ο αθλητισμός με την φιλανθρωπία και την κοινωνική προσφορά;

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο συνδυασμό .Ο άθλος είναι φίλος του ανθρώπου. Ένας αθλητής προκαλεί θαυμασμό γιατί κάνει άθλο για τον κόσμο και είναι πρότυπο ειδικά για τα παιδιά. Ακολουθώντας τέτοια πρότυπα με φιλανθρωπικό έργο προς την κοινωνία τότε έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Το να κάνει κάποιος μια τέτοια ενέργεια, δηλαδή να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες ή τις δεξιότητες του για καλό σκοπό, τι δίνει στον ίδιο;

Το να θέτω  την όποια  δεξιότητα μου στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και να χρησιμοποιώ τις ικανότητες μου  για καλό σκοπό είναι κάτι που με ευχαριστεί και με γεμίζει με ικανοποίηση και χαρά.

Είναι σπουδαίο να νιώθεις ότι μπόρεσες  να κάνεις κάτι για έναν συνάνθρωπο σου. Ότι κατάφερες να αλλάξεις κάτι άσχημο. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι , να προσφέρω , να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία. Μου δίνει ενέργεια για να κάνω περισσότερα. Είναι τιμή να προσφέρω αφού μπορώ και ειδικά με τον δικό μου τρόπο.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την αναρρίχηση και τι σας κάνει να την αγαπάτε τόσο πολύ;

Με την αναρρίχηση ασχολούμαι τα τελευταία 3 χρόνια . Δεν είχα καμιά σχέση με αυτό το είδος αθλητισμού και δεν πίστευα ότι θα το έκανα ποτέ, αλλά μετά την πρώτη επαφή με το άθλημα, μου άρεσε και έτσι ξεκίνησα να  ασχολούμαι συστηματικά . Προσωπικά πιστεύω η αναρρίχηση προσφέρει πολλά πράγματα μαζί και σωματικά και πνευματικά. Είσαι στην φύση αρκετές ώρες, έχεις την ευκαιρία να  απολαμβάνεις τις ομορφιές της, γυμνάζεσαι με έναν ευχάριστο τρόπο χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις αγγαρεία. Η αναρρίχηση χρειάζεται 2 άτομα. Είναι σημαντική η επικοινωνία και εμπιστοσύνη με τον σχοινοσύντροφο σου.

Προσπαθώντας να ανέβεις σε μία κορυφή αποκτάς αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα όμως νιώθεις ταπεινότητα γιατί αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες  και  συνειδητοποιείς πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το σύμπαν και την δύναμη της φύσης. Ειδικά σε αποστολές που είναι σε αρκετά δύσκολα επίπεδα. Γιαυτό αγαπώ την αναρρίχηση .

Τι σας λένε οι δικοί σας άνθρωποι για την απόφαση σας αυτή; Υπάρχουν άνθρωποι που σας βοηθάνε στην προσπάθεια σας;

Σίγουρα δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο αυτό που κάνω για τους δικούς μου ανθρώπους , αλλά με στηρίζουν. Ξέρουν ότι είναι κάτι που θέλω πολύ και το κάνω για καλό σκοπό , μου έδειξαν κατανόηση όλους αυτούς τους μήνες που προετοιμάζομαι. Ευχή τους να τα καταφέρω και να επιστρέψω .

Πάρα πολύ άνθρωποι μ έχουν βοηθήσει στην προσπάθεια μου αυτή και μάλιστα ανάμεσα τους  βρίσκονται κάποιοι που δεν γνώριζα. Στο άκουσμα της προσπάθειας μου έτρεξαν κοντά μου να με στηρίξουν και με οποίο τρόπο μπορούσαν να συνεισφέρουν . Νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί  θα είμαι μονός μου στο βουνό , αλλά έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά μου την στήριξη τους, θα πάρω δύναμη και μεγαλύτερη θέληση να τα καταφέρω.

Τι σημαίνουν για εσάς οι λέξεις αλληλεγγύη και εθελοντισμός;

Συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο μας που την χρειάζεται, ενωμένοι άνθρωποι να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε μια κοινωνία με τους ίδιους στόχους. Προσφέροντας στην κοινωνία για κάτι καλύτερο χωρίς να ζητάς υλική ανταμοιβή αλλά ηθελημένα. Είναι πολύ όμορφες λέξεις αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται θυσίες. Πρέπει να αφιερώσεις δουλειά και χρόνο. Κι αυτό σε μια κοινωνία που βολευτήκαμε όλοι στα εύκολα και κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας.

Στην Κύπρο πόσο αναπτυγμένο είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο; Ο κόσμος κινητοποιείται; Ενδιαφέρεται για τον εθελοντισμό;

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις από διάφορους οργανισμούς , ιδρύματα, φορείς του αθλητισμού  και από το κράτος. Η κινητοποίηση είναι απίστευτη, μπορώ να πω ότι ο εθελοντισμός στην Κύπρο είναι από τα προτερήματα μας τα τελευταία χρόνια.

Ίσως και να είναι ακόμα ένας παράγοντας που μας βοήθησε να περάσουμε  ανώδυνα την τελευταία οικονομική κρίση. Χάρη στο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη γίναμε όλοι “ένα” σαν κοινωνία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στους ανθρώπους;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω στους ανθρώπους είναι να μην χάνουμε την ελπίδα μας ότι κι αν συμβαίνει.  Πάντα θα βρίσκονται άνθρωποι να μας βοηθήσουν , να μας  στηρίξουν στα δύσκολα.

Επίσης όλοι μας μπορούμε να βρούμε τον δικό μας τρόπο να βοηθάμε και να προσφέρουμε στην κοινωνία. Οι κορυφές θέλουν υπομονή και ταπεινότητα. Χαρακτηριστικά που πρέπει όλοι οι άνθρωποι να αποκτήσουν για να τις κατακτήσουν. Η προσφορά στο συνάνθρωπο να γίνει συνείδηση και να το κάνουμε ζωή. Γιατί για να κατακτήσουμε κορυφές σαν κοινωνία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Συνέντευξη στην Ειρήνη Πιτσόλη