Και στη Ρόδο το Κίνημα Εθελοντών που μαζεύει σκουπίδια!

Το “Save Your Hood” ήρθε για να μείνει εφόσον εμείς το πλαισιώσουμε

Ήρθε λοιπόν και στη Ρόδο ένα Κίνημα! Αυτό που μαζεύει τα σκουπίδια! Με 35.000 ακολούθους και 16.500 εθελοντές, έριξε δίχτυα και στο νησί μας για να αλιεύει με μανία σκουπίδια τα οποία δυστυχώς υπάρχουν παντού γύρω μας, γιατί εμείς το φροντίσαμε.

Το “Save Your Hood” ήρθε και στη Ρόδο για να προστεθεί στις άλλες εθελοντικές προσπάθειες που γίνονται συνεχώς είναι η αλήθεια, αλλά αυτή εδώ όπως τονίζει σήμερα η Μαρία Ευστρατιάδου, που καταβάλλει προσπάθεια και για τον συντονισμό των δράσεων, θα έχει συνέχεια μέχρι που δεν θα χρειάζεται να συντονίσει τίποτα πια γιατί θα έχουμε αλλάξει και νοοτροπία! Λίγο χρειάζεται για να το πάμε αλλιώς, κι αυτά τα παιδιά σήκωσαν μανίκια, έχουν έναν ευγενή στόχο, να μας δείξουν το παράδειγμα!

«Έχει δημιουργηθεί ένα πανελλήνιο κίνημα στο Facebook  το “Save Your Hood” μου λέει η Μαρία, μια δημόσια ομάδα από εθελοντές το οποίο ξεκίνησε από την Αθήνα ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, βλέποντας τα κακώς κείμενα με τα σκουπίδια. Σήμερα έχει 35.000 ακολούθους και το συγκεκριμένο group δημιουργήθηκε για να στεγάσει και να συντονίσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα.

Μαζεύουμε όλοι σκουπίδια από σημεία που ο καθένας προτιμά μετά από προτάσεις οι οποίες γίνονται και προκρίνονται αυτές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες «προτιμήσεις». Από την πρώτη δράση που έγινε τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα μαζέψαμε 4.6 εκατομμύρια λίτρα σκουπιδιών από πολλούς και διαφορετικούς δήμους σε όλη τη χώρα.

Έχουμε πραγματοποιήσει 1.709 μεμονωμένες δράσεις, κι έχουν κινητοποιηθεί γι’ αυτό 16.500 εθελοντές, αυθόρμητα, κι αυτό είναι έως και συγκινητικό». 

Στη  Ρόδο πότε ξεκινήσατε και ποιοι;
Στη Ρόδο ξεκινήσαμε 5 άτομα και τώρα είμαστε πάνω από 100 ανάλογα τη δράση, τη μέρα και την ώρα που συμμετέχουμε. Στο μεταξύ προστίθενται κι άλλοι. Η πρόταση γίνεται, μας εμπνέει, κι αν συγκεντρωθούμε κάποια άτομα, σηκώνουμε μανίκια, παίρνουμε σακούλες και ξεκινάμε. Ο Δήμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας δίνοντάς μας τις σακούλες και μεταφέροντάς τες στο τέλος. Η προσπάθεια στη Ρόδο ξεκίνησε πριν από 3-4 μήνες, εγώ είμαι από τους πιο πρόσφατα ενταγμένους, μόλις τον τελευταίο μήνα, αλλά πράγματι έχω μπει δυναμικά γιατί είχα ξεκινήσει και από την Αθήνα και βλέπω ότι κι εδώ υπάρχει ανάγκη. Κοινοποιούμε τη δράση, γεγονός που φέρνει κοντά μας νέους εθελοντές και έχουμε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας αφού πιστεύουμε ότι η ισχύς έρχεται εν τη ενώσει. Όσοι πιστοί προσέρχεστε λοιπόν. Το ζήτημα είναι να υπάρχει συνέχεια κι όχι να κάνουμε ένα ντου σε μία παραλία ή κάποια περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη και μετά τίποτα. Επίσης δεν το κάνουμε επειδή θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν κι επομένως θα έρθουν οι τουρίστες. Το κάνουμε για να μην επαναληφθεί, για να το δουν κι αυτοί που ρυπαίνουν και να σταματήσουν να το κάνουν. 

Πού έχετε πάει ήδη;
Στη Ρόδο τον τελευταίο καιρό καθαρίσαμε ήδη την παραλία Τραγανού, την παραλία Κρητικών, την παραλία στα Μάσσαρι (Κατασκήνωση), με μεγάλη ανταπόκριση εθελοντών και είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή κατοίκων από τα Μάσσαρι που πέρα από τη δική τους συμμετοχή έφεραν και μηχανήματα για το κουβάλημα γιατί ήταν μεγάλες οι αποστάσεις. Εκτός από την παραλία μπήκαμε και μέσα στην Κατασκήνωση η οποία είναι εγκαταλελειμμένη και πραγματικός σκουπιδότοπος. Μαζί μας ήταν και η Μαρία Γαζέπη που είναι από την περιοχή και έβγαλε και τις φωτογραφίες.

Τι συγκεντρώσατε από σκουπίδια σε ποσότητες;
Για παράδειγμα, από την παραλία στα Κρητικά σε μία απόσταση 500 μέτρων (από το «Άστρα») γεμίσαμε 33 μεγάλες  σακούλες που σημαίνει 2.970 λίτρα σκουπιδιών. Από την παραλία Τραγανού 10 μεγάλες σακούλες, με 1.800 λίτρα. Από τα Μάσσαρι 50 μεγάλες σακούλες με 4.500 λίτρα σκουπιδιών, αλλά και οικιακές συσκευές και καναπέδες και ό,τι άλλο φανταστείτε. Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή (χθες) στις 12:30 το μεσημέρι έχουμε ραντεβού στο πάρκινγκ του Γκολφ Αφάντου, για να συνεχίσουμε με την παραλία Αφάντου και την Τετάρτη του Πάσχα στις 11 το πρωί θα συναντηθούμε στην είσοδο της Καλλιθέας για να μπούμε στο Άλσος. Μέχρι τότε μέσω της σελίδας μας θα έχουμε ανακοινώσει και άλλες δράσεις ενώ όποιος θέλει μπορεί να μας κάνει και τις δικές του προτάσεις. Όρεξη έχουμε.

Επομένως θα συνεχίσετε και μέσα στο καλοκαίρι;
Βεβαίως. Κάθε Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιούμε δράσεις και πιθανόν αυτό θα γίνεται απόγευμα, λόγω της ζέστης. Να πούμε εδώ ότι κάποιος εθελοντής μπορεί να έρθει να βοηθήσει για 30 λεπτά, για μία ώρα, για δύο ώρες, για όσο μπορεί εκείνος βάζοντας το μικρό του λιθαράκι. 

Ποιοι έρχονται κοντά σας;
Όλες οι ηλικίες, αλλά και οικογένειες. Στα Κρητικά ήρθε μία οικογένεια η οποία είχε ένα βρέφος στο καρότσι κι ένα ακόμα παιδί δύο ετών. Στα Μάσσαρι, ήρθαν από την περιοχή οικογένειες που είχαν παιδιά 4-5 ετών κι αν βλέπατε με τι επιμέλεια μάζευαν αυτά τα παιδιά… Ήταν πραγματικά συγκινητικό.

Περιμένουμε τα νεότερα. Συνεχίζετε ακάθεκτοι!
Να πούμε εδώ ότι ενταχθήκαμε και στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία». Εμείς έχουμε υιοθετήσει, τρεις. Σύμφωνα μ’ αυτό το πρόγραμμα, θα εξαχθούν και συμπεράσματα για το ποιος πραγματικά ρυπαίνει τις παραλίες. Σε ποιο βαθμό δηλαδή βγάζει σκουπίδια η θάλασσα και κατά πόσο ρυπαίνουν οι λουόμενοι. Συνεχίζουμε λοιπόν μέχρι να μη χρειάζεται να βγαίνουμε. Μέχρι ο καθένας να βάζει τα σκουπίδια εκεί όπου πρέπει, να αντικαταστήσει τα πλαστικά, να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Saveyourhood.gr

Πηγή: rodiaki.gr