H Masdar επενδύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου σε συνεργασία με την Taaleri Energia

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών Masdar-Taaleri Generation, με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas

Η Masdar, από τις κορυφαίες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, και η Taaleri Energia, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων και ηλιακών πάρκων συμφώνησαν στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG).
Η από κοινού ανάπτυξη του έργου ανακοινώθηκε στην ψηφιακή τελετή υπογραφών, στην οποία παρευρέθηκε η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, καθώς και η Α.Ε. ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.
Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή διαδικτυακή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ δύο εξέχοντων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου & του ομίλου Βασιλάκη (Autohellas) και της κοινοπραξίας μεταξύ της MASDAR, πρωτοπόρου στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας στα ΗΑΕ και της φινλανδικής Taaleri Energia, διακεκριμένου διεθνούς παίκτη στον κλάδο καθαρής ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία ηλιακής φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρέσβης Διονύσιος Ζώης.
«Συγχαίρουμε όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, και ειδικά την Masdar, για την πρώτη επένδυσή τους στον ελληνικό τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για πρόσθετες εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα», προσέθεσε.
«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί ορόσημο που ενισχύει τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας ως προς την κλιματική αλλαγή και να συμβάλουμε στην υλοποίηση του στόχου που αφορά στην παραγωγή του 35% του ενεργειακού μείγματος από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας με την επέκταση της διμερούς συνεργασίας μας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πρέσβης Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.
Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή της Βοιωτίας και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευή του να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο αναμένεται να συμμετάσχει στο σύστημα δημοπρασιών πριμοδότησης για τα τιμολόγια καθορισμένης τιμής αγοράς (feed-in-tariff premium auction scheme) στην Ελλάδα, στα τέλη του 2021.
«Καθώς γιορτάζουμε τη 15η επέτειο της εταιρείας μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Masdar είναι υπερήφανη που επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της, κάνοντας την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τεχνογνωσία μας από κοινού με τους τοπικούς μας συνεταίρους σε έργα καθαρής ενέργειας για να υποστηρίξουμε τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, προωθώντας παράλληλα τους κοινούς στόχους μας για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar.
«Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας φωτοβολταϊκό έργο σε μία από τις κύριες αγορές επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια για την Taaleri SolarWind II και επιβεβαιώνει περαιτέρω την αξία της συνεργασίας μας με τη Masdar» δήλωσε ο Kai Rintala, Διευθύνων Σύμβουλός της Taaleri Energia.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση.
«Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν τη σύμπραξη για την ανάπτυξη ενός σημαντικού φωτοβολταϊκού έργου στη χώρα μας, καθώς και για τη συνεργασία μας με κορυφαίους στους τομείς τους Ομίλους. Από κοινού, θέλουμε να συμβάλουμε στους στόχους αειφορίας της Ελλάδας και του Ομίλου μας, για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας», δήλωσε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), η Ελλάδα στοχεύει στην παραγωγή του 35% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, έως το 2030. Επιπλέον, το πλάνο προβλέπει την παραγωγή άνω του 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως το 2030, διπλασιάζοντας την τρέχουσα συνεισφορά τους.
«Είναι μεγάλη τιμή για την Autohellas να πραγματοποιεί την πρώτη της επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους εταίρους με εξαιρετική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και με κορυφαίους τοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους» σημείωσε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas.
Η κοινοπραξία Masdar-Taaleri JV, MTG, είχε ανακοινωθεί στο Αμπού Ντάμπι το 2019, και αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Masdar και η Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία και πρόσφατα απέκτησαν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW).

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει από κοινού στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου ηλιακής ενέργειας Baynouna στη Μέση Ανατολή, ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW στην Ιορδανία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο στη χώρα.

Σχετικά με τη Masdar
Η Masdar είναι η εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι, η οποία προωθεί την εμπορευματοποίηση και την ανάπτυξη ΑΠΕ, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και τις καθαρές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στην αειφορία. Ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala Investment Company, την εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι.
Σκοπός της είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, υποστηρίζοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση τόσο της οικονομίας όσο και των πηγών ενέργειας προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Σήμερα, η Masdar δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ουζμπεκιστάν και πολλών άλλων.
Επικοινωνία:
E-mail: press@masdar.ae
Αγγλικά: +971 2 653 6014

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.masdar.ae, την επίσημη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/masdar.ae/ ή τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter https://twitter.com/masdar

Σχετικά με την Taaleri Energia

H Taaleri Energia με έδρα το Ελσίνκι, διαχειρίζεται κεφάλαια και αναπτύσσει έργα ΑΠΕ. Με 38 επαγγελματίες επενδύσεων και μηχανικούς, έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον τομέα των επενδύσεων σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ομάδα επενδύει την τρέχουσα περίοδο το πέμπτο της κεφάλαιο σε έργα ΑΠΕ, μέσω του SolarWind II, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που ανέρχεται σε 2.8GW στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Βάσει της αξιολόγησης Pregin, η Taaleri Energia συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στoυς διαχειριστές κεφαλαίου σε έργα υποδομών, με τις καλύτερες επιδόσεις.

Η Taaleri Energia αποτελεί μέλος του Ομίλου Taaleri, εισηγμένου στο χρηματιστήριο Nasdaq του Ελσίνκι.

Επικοινωνία:
E-mail: stephen.ross@taaleri.com
www.taalerienergia.com

Σχετικά με την Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου
Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είναι ο ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Costamare Inc., εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της TEMEΣ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και τη διαχείριση τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών, καθώς και της Faliro House, εταιρείας παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Άλλες επενδύσεις της οικογένειας, περιλαμβάνουν την ιδρυτική συμμετοχή στην Aegean Airlines, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα και μέλος της Star Alliance, και στην Geohellas ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών ορυκτών.
Σχετικά με την Autohellas

Η Autohellas δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών & εμπορίας αυτοκινήτου από το 1966 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1999. Οι κύριες δραστηριότητες της είναι η μίσθωση αυτοκινήτων (ενοικίαση και leasing) στην Ελλάδα και σε άλλες 6 χώρες, καθώς και η εμπορία αυτοκινήτων (εισαγωγή, διανομή και λιανική πώληση) στην Ελλάδα. Είναι μέλος του Ομίλου Βασιλάκη, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον κλάδο των αερομεταφορών μέσω της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Aegean, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα, και στον τομέα του τουρισμού μέσω πολλαπλών επενδύσεων.