Μία νίκη για την κλιματική αλλαγή στη Γερμανία και μερικά από τα χιλιάδες βήματα από κάτω προς τα επάνω.

Του Μίλτωνα Παπαδάκη

Δανειζόμαστε από τις μελλοντικές γενιές. Μόνο που μέχρι τώρα … δεν θέλαμε να το πολυ-λέμε. Δανειζόμαστε στην κυριολεξία και το Δημόσιο χρέος όλων των χωρών είναι άγνωστο πως θα ξεπληρωθεί μία μέρα απ’ αυτές. Αλλά δανειζόμαστε και με άλλους τρόπους, όταν αφήνουμε για το αύριο να γίνουν όσα δεν κάνουμε εμείς σήμερα. Μέχρι που ήρθε την Πέμπτη 29/4/2021 η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που λέει ότι ο Γερμανικός νόμος του 2019 για τον περιορισμό των εκπομπών καπναερίων, είναι εν μέρει αντισυνταγματικός, γιατί δεν προβλέπει με λεπτομέρεια το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι της δεκαετίας 2021-2031 και πως θα προετοιμαστεί η μετά το 2031 περίοδος, οπότε είναι και πολύ πιο απαιτητικοί και κοστοβόροι οι περιορισμοί των εκπομπών.

Αξίζει να χαιρετίσουμε την απόφαση αυτή του Γερμανικού Συνταγματικού, γιατί πραγματικά καινοτομεί. Τα ανώτατα δικαστήρια μέχρι τώρα, προστάτευαν δικαιώματα ομάδων που κάποιος νόμος τα παραβίαζε. Ποτέ άλλοτε ανώτατο δικαστήριο δεν αποφάνθηκε τόσο συγκεκριμένα, υπερασπιζόμενο τα συνταγματικά δικαιώματα όχι σημερινών ομάδων, αλλά των επόμενων γενεών!

Φανταστείτε πόσα σχέδια θα αναπτυχθούν αναγκαστικά στη Γερμανία, πόσο θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των κρατών μελών της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας, αλλά και πόσο θα αλλάξουν τη συζήτηση με τους μεγάλους συνομιλητές, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, προς τον κοινό καλό σκοπό.

Το επίσης πολύ ενθαρρυντικό σε αυτήν την απόφαση: Πως νομίζετε ότι προέκυψε; Προέκυψε από την προσφυγή εννέα νέων παιδιών!

Η Annalena Baerbock

Η στιγμή είναι πολύ ιδιαίτερη, εν όψει και των γενικών εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, την πρόσφατη εκλογή του υποψήφιου καγκελάριου των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος … δεν εμπνέει κανέναν και τη νέα αρχηγό των πρασίνων, την Annalena Baerbock, που ηγείται ενός κόμματος που δεν είναι το φαβορί, αλλά για την οποία μόνο καλά λόγια έχουν να πουν όλοι.

Αν κάνει την έκπληξη και εκλεγεί Καγκελάριος, ένας πολύ ισχυρός άνεμος αλλαγής θα πνεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου ο διαχωρισμός δεξιάς-αριστεράς έχει παύσει προ πολλού να έχει νόημα.

Και επειδή τα άλματα στις κοινωνίες γίνονται και από πάνω προς τα κάτω, αλλά και με χιλιάδες μικρά βήματα από κάτω προς τα επάνω, ας αναφερθούμε σε λίγα μόνο από αυτά, για να πάρουμε και ιδέες για το πως ο καθένας από εμάς, στο χώρο του, μπορεί να συνεισφέρει. Και ας το κάνουμε ενθυμούμενοι το … “Δέκα μικροί νέγροι” της Agatha Christie, αλλά από την ανάποδη. Εδώ δεν υπάρχει μυστήριο, ούτε οι δέκα καλεσμένοι στο νησί του Νέγρου θα βρεθούν γυμνοί απ’ τα κοινωνικά τους προσωπεία. Αντίθετα, δεν έχουν προσωπεία – είναι η προσωποποίηση της αλήθειας. Αλλά παραμένουν αντιμέτωποι με έναν πανούργο αόρατο εχθρό, που επηρεάζει κάθε επίπεδο της ζωής των κοινωνιών. Μήπως και το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν ήταν σε κάθε εποχή συνδεδεμένο και με την κλιματική αλλαγή?

Και εδώ μπαίνει το journey.climatekic.org , η οργάνωση που καλλιεργεί και ενισχύει πρωτοβουλίες που συνδέουν το business με το κλίμα και στοχεύει να δημιουργήσει μέχρι το 2025 μία διεθνή κοινότητα 20,000 νέων, ευαισθητοποιημένων αλλά και πρακτικά εργαζόμενων πάνω στο “sustainability”, τη διατηρησιμότητα.

Αυτοί οι δέκα μικροί innovators, δουλεύουν για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, με αξιοθαύμαστους τρόπους, είναι νέοι και εμπνέουν όλους και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό και οι νέοι από Ελλάδα!

Ο Dominic Müller (Ελβετία), η Σοφία Τσαλίκη (Ελλάδα) και η Eveline Kantor (Ολλανδία)

Η βιομηχανία μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες στον κόσμο. Η παραγωγή και η διανομή των ινών, των υφασμάτων και των συνδετικών υλικών, συμμετέχουν σημαντικά στη ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους.

Στην εποχή όπου ένα συγκεκριμένο ρούχο διατηρείται στη μόδα ελάχιστα και απορρίπτεται την επόμενη, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για δημιουργικές λύσεις. Η ιδέα του Dom’s Angels της παραπάνω ομάδας, είναι ένα νέο μοντέλο για ρούχα ειδικών περιστάσεων, που μπορούν να ενοικιαστούν αντί να αγοραστούν. Φέρνουν λοιπόν την ιδέα του δανεισμού χρήσης, αντί της ιδιοκτησίας στον τομέα της ένδυσης, όπως υπάρχει ήδη σε τόσα άλλα αγαθά ή υπηρεσίες/ κοινόχρηστα ποδήλατα στις πόλεις κλπ.

Κοντά σε αυτούς, ο Ahmad Alshaghel (Συρία) προετοιμάζεται για όταν έρθει η ώρα της ανοικοδόμησης στην πατρίδα του, αυτή να μπορέσει να ενσωματώσει τις καλύτερες πρακτικές στην ανανεωσιμότητα.

Ο Sean Anayah (ΗΠΑ), αναπτύσσει το δικό του λογισμικό που θα συντονίζει καλύτερα τα ανεβοκατεβάσματα στη ζήτηση ενέργειας, με τις δυνατότητες παραγωγής των εργοστασίων ενέργειας.

Ο Animesh Behera (Ινδία) προσπαθεί να σπάσει τη γραμμική σχέση παραγωγής-χρήσης και απόρριψης υλικών,  με το να ενσωματώνει από την αρχή την ιδέα ενός δεύτερου κύκλου χρήσης των υλικών.

Η Lili Balogh (Ουγγαρία) εργάζεται για να θεσμοθετηθούν στην παραγωγή, διαδικασίες αξιοποίησης των υπολειμμάτων που προκύπτουν, πχ. για χρήση τους στην παραγωγή υλικών συσκευασίας.

Ο Hugues Delattre (Γαλλία), αναπτύσσει ευρηματικούς τρόπους χρήσης τεχνολογιών που μπορεί να υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά τώρα συνδυάζονται  διαφορετικά, για την καλύτερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτιρίων.

Η Josefine Strandgaard (Δανία), έχει ήδη βελτιώσει με ενεργειακά αποτελεσματικό τρόπο την απολύμανση του συστήματος υδροδότησης στην Κοπεγχάγη,

Ο Kiran Raj (India), ενθουσιώδης με όσα γίνονται, προσπαθεί να προσγειώσει τις μεγάλες ιδέες, σε πρακτικά εφαρμόσιμες λύσεις στην πατρίδα του, όπου κεφάλαια για σημαντικές επενδύσεις σε κάθε γωνιά της δεύτερης σε πληθυσμό χώρας του πλανήτη, δεν περισσεύουν.

Οι συγκεκριμένες αναφορές στο τελευταίο μέρος του άρθρου αυτού, προέρχονται από το Climate-KIC Journey,ένα καλοκαιρινό σχολείο που φέρνει σε επαφή νέους από όλο τον κόσμο, στη βάση πρωτοποριακών προσεγγίσεων για κλίμα-οικονομία.

Ο Μίλτων Παπαδάκης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, επικεφαλής της εταιρείας MEDIARISK και έχει περάσει από σημαντικές θέσεις στην αγορά, όπως αυτή του Εμπορικού Δ/ντού του MEGA Channel και του Διευθύνοντος Συμβούλου της CARAT Hellas κ.α. Έχει πτυχία Μαθηματικών, Marketing και Νομικής.

Πηγή: mikrometoxos.gr