Οι αστροναύτες με αναπηρία μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για πρώτη φορά

Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να υπάρχουν στο διάστημα, υπήρχαν μόνο περίπου 550 άνθρωποι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αστροναύτες θεωρούνται ελίτ: καλά μορφωμένοι, στο ύψος της σωματικής υγείας και των δεξιοτήτων. Ωστόσο, υπήρχε μια ομάδα που αποκλείστηκε από τον αγώνα, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση, την ικανότητα ή την ικανότητά τους: άτομα με σωματικές αναπηρίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στοχεύει να το αλλάξει αυτό.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε την τελευταία πρόσκληση πρόσληψης για τέσσερις έως έξι αστροναύτες Έργο σκοπιμότητας Parastronaut Στοχεύει να συμπεριλάβει υποψηφίους με κάποια σωματική αναπηρία.

Εκτός από την ικανοποίηση αυστηρών απαιτήσεων, που περιλαμβάνουν μεταπτυχιακό ή υψηλότερο στις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, τη μηχανική, τα μαθηματικά ή την επιστήμη των υπολογιστών, οι υποψήφιοι αστροναύτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση εάν:

  • Έχετε ανεπάρκεια των κάτω άκρων (για παράδειγμα, λόγω ακρωτηριασμού ή συγγενούς ελαττώματος των άκρων).
  • Έχουν διαφορά μήκους ποδιού.
  • Μικρό ανάστημα (μικρότερο από 130 cm).

Είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος πιστεύει ότι θα έρθει εδώ και πολύ καιρό.

Lucy van der Tass, Επικεφαλής της Απόκτησης Ταλέντων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, “Είναι στην αρχή της διαφορετικότητας και της συμμετοχής.”Για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αναζητά νέους αστροναύτες. Η υπηρεσία επιτρέπει στους αστροναύτες με κάποια σωματική αναπηρία να προχωρήσουν στο διάστημα. (Ποιος – ποιος)

Συγκεκριμένα, ο Van der Tass είπε ότι μόνο ένας από τους έξι αστροναύτες από την τελευταία πρόσκλησή του ήταν γυναίκα, κάτι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με την παρακίνηση περισσότερων γυναικών να υποβάλουν αίτηση (οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 15,5% των αιτούντων). Στόχος τους είναι να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό στο 50 τοις εκατό, ενώ καθιστούν ολόκληρη τη διαδικασία πιο περιεκτική.

“Έτσι, κάνουμε μια μεγάλη ώθηση για να κάνουμε περισσότερες γυναίκες να υποβάλουν αίτηση”, δήλωσε ο Van der Tass. “Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η συζήτηση, στο βαθμό που κανείς δεν έχει βάλει ένα άτομο με αναπηρία στο χώρο. Γιατί όχι; Εάν δεν ξεκινήσουμε τώρα, δεν θα συμβεί ποτέ.”

Η κενή θέση κλείνει στις 28 Μαΐου με την ανακοίνωση της τελικής επιλογής τον Οκτώβριο του 2022.

‘Θέε μου. τελικά’

Όταν η Heather άκουσε τα νέα, ήταν εκστατική.

Είπε, “Η πρώτη μου αντίδραση ήταν,” Ω Θεέ μου, επιτέλους. Τότε, “Ω, αλλά δεν είναι το CSA.”

Η Heather, η οποία ζήτησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό της λόγω ανησυχιών για διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας, είναι μηχανικός μηχανικός που ζει στο νοτιοδυτικό Οντάριο. Πάντα ονειρευόταν να γίνει αστροναύτης και είπε ότι ήταν ακόμα η δουλειά των ονείρων της. Αλλά από τότε που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, αυτό το όνειρο έχει γίνει πολύ μακριά.

“Από την αρχή [the current process] “Θα κυβερνούσε κάποιον σαν εμένα”, είπε, “Θα υπήρχαν περιορισμοί που κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν φυσικά, αλλά να αποκλείσουν τον καθένα με μία βούρτσα … Μόλις σταμάτησες στην πόρτα.”

Με θέα το εμβληματικό κτίριο συναρμολόγησης οχημάτων προς τα αριστερά, ο πύραυλος SpaceX Falcon 9 ανεβαίνει από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα στις 23 Απριλίου 2021, μεταφέροντας την κάψουλα της εταιρείας Crew Dragon Endeavour. (NASA / Ben Smigelsky)

Η εγκεφαλική παράλυσή της επηρεάζει την αριστερή της πλευρά και έχει περιορισμένη χρήση των χεριών της, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να μην πληροί τα πρότυπα στην πιο πρόσφατη ονομασία ESA, αλλά εξακολουθεί να λέει ότι είναι παρήγορο να βλέπεις ηθοποιούς της PWD.

«Δεν υπάρχει όραμα. Και έτσι βλέπεις όλους τους αστροναύτες, βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους [and think] Είπε, “Δεν είμαι εγώ.”

Ενώ ο Καναδάς είναι συνδεδεμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος αστροναυτών τους, οπότε οι Καναδοί δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Το 2007, ο διάσημος κοσμολόγος Stephen Hawking, ο οποίος είχε αναπτύξει μια ασθένεια κινητικών νευρώνων που τον έκανε ακίνητο, πέταξε μηδενική βαρύτητα σε ένα τροποποιημένο Boeing 727 (το αεροπλάνο πετά σε παραβολικά τόξα που προσομοιώνουν την αδυναμία).

Παρακολούθηση της υπόθεσης

Ενώ το πρόγραμμα ESA μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αρχή για πολλούς, είναι μόνο η αρχή.

Το τρέχον σχέδιο – το οποίο έχει προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ – είναι να επανεκτιμήσει τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και άλλα στοιχεία αποστολής για να εντοπίσει προσαρμογές που μπορεί να είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με σωματική αναπηρία μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια στο διάστημα.

“Η ασφάλεια είναι σημαντική στο διάστημα, η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων”, δήλωσε ο Van der Tass. “Επίσης, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στο διάστημα. Άρα ένα άτομο θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συνεισφέρει στις δραστηριότητες που έγιναν εκεί.”

Οι Καναδοί αστροναύτες Jeremy Hansen και David St.Jack στέκονται μπροστά στον προσομοιωτή του Columbus στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Υπάρχουν πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες, όπως το Ρομποτικό Κέντρο Εκπαίδευσης του Καναδικού Διαστημικού Οργανισμού στο Μόντρεαλ. (Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος / Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος / Sabine Grothos)

Ενώ καμία άλλη διαστημική υπηρεσία δεν εξερευνά αποστολές για αστροναύτες με αναπηρία, μια δήλωση μέσω email από τη NASA ανέφερε ότι παρακολουθούν το πρόγραμμα ESA με ενδιαφέρον.

“Η NASA επαινεί την εστίαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στην ποικιλομορφία και τη συμπερίληψή της στην επιλογή και το πρόγραμμα αστροναυτών της. Η NASA μοιράζεται έναν κοινό στόχο με τις εμπορικές και διεθνείς συνεργασίες μας, ώστε η πρόσβαση στο διάστημα να είναι πλήρως διαθέσιμη”, ανέφερε ο οργανισμός.

Η καναδική υπηρεσία διαστήματος δήλωσε ότι “έχει ερευνήσει το άνοιγμα εκστρατειών προσλήψεων για άτομα με αναπηρίες στο παρελθόν, ωστόσο, μέσω αρχικών διαβουλεύσεων με εταίρους εκείνη την εποχή, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε μια αναπηρία που δεν θα περιόριζε την αποστολή της αποστολής”.

Είπαν επίσης ότι «παρόλο που δεν υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων στον Καναδά, προσβλέπουμε στα αποτελέσματα του έργου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το οποίο στοχεύει στην παροχή επαγγελματικών ευκαιριών διαστημικών πτήσεων σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων».

Η Heather είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο Καναδάς θα κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα απασχόλησής του.

“Θα ήθελα πραγματικά να δούμε να ανεβαίνουμε και να λέω ότι είναι σαφώς η κατεύθυνση στην οποία κατευθυνόμαστε”, είπε. “Ώρα να κάνουμε κάποιες αλλαγές.”

Πηγή: enp.gr