Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή 2021: Ο πρόεδρος της ΕΝΕ στέλνει μήνυμα δύναμης και ενότητας

Οι ήρωες του συστήματος υγείας, τόσο οι επιστήμονες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης νοσηλευτές, όσο και οι βοηθοί νοσοκόμοι/ες του ΕΣΥ και των ιδιωτών δομών υγείας δίνουν διαχρονικά το «αίμα» τους για την φροντίδα των ασθενών.

Εν καιρώ πανδημίας, οπότε δοκιμάστηκαν σκληρά όλοι οι υγειονομικοί, οι νοσηλευτές και οι νοσοκόμοι έδωσαν κάτι παραπάνω από το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Προσέφεραν και κυριολεκτικά το αίμα τους για να στηριχθούν τα τμήματα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Και φέτος, η με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που εορτάζεται σήμερα, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Τμήματα και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, διοργανώνει το τριήμερο 11 – 12 και 13 Μαΐου, τη 2η Πανελλαδική Εθελοντική Αιμοδοσία με σύνθημα: «Οι Νοσηλευτές ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΝ το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Όλα τα μέλη της Ε.Ν.Ε. κλήθηκαν εθελοντικά, να μεταβούν στα τμήματα Αιμοδοσίας των Υπηρεσιών Υγείας όπου υπηρετούν, ή να μεταβούν στο πλησιέστερο τμήμα Αιμοδοσίας και να προσφέρουν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Ε.Ν.Ε. του 1ου Περιφερειακού Τμήματος, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διαθέτει επιπλέον την αίθουσα αιμοληψιών Δυτικού Τομέα, η οποία βρίσκεται επί της Λεωφόρου Θηβών 314, Γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», πλησίον Σταθμού ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω, η οποία λειτουργεί από τις 14:00 – 20:00 μ.μ., προκειμένου να διευκολυνθούν οι νοσηλευτές για τις ημέρες διεξαγωγής της αιμοδοσίας.

Για την καλύτερη διαχείριση της προσέλευσης των αιμοδοτών στον χώρο της αίθουσας αιμοληψιών, παρακαλούνται οι Νοσηλευτές να επικοινωνήσουν στo τηλέφωνο: 2105697986, ώστε να προγραμματίσουν σχετικό ραντεβού.

«Με οδηγό την περσινή εθελοντική αιμοδοσία, συνεχίζουμε άοκνα και ανιδιοτελώς να στηρίζουμε τις αιμοδοτικές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να ενισχύουμε τους «κοινωνικούς δεσμούς αίματος», ώστε για κάθε συμπολίτη μας να υπάρχει επάρκεια αίματος σε περίπτωση ανάγκης», δηλώνουν ο πρόεδρος Δημήτρης Σκουτέλης και ο γενικός γραμματέας Τζαννής Πολυκανδριώτης.

Η Διεθνής Ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων. Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσοκόμων σε κάθε κοινωνία. Η νοσηλευτική, γενικώς, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα. Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕ, μετέφερε  μήνυμα στους συναδέλφους του για την σημερινή ημέρα:

«Με αφορμή και του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή, θέλω εκ μέρους του Δ.Σ της ΕΝΕ, όχι μόνο να εκθειάσω αλλά και να επαινέσω την ανιδιοτέλεια, το ήθος και την αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά, οι Νοσηλευτές, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κι από το ακριτικό Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μέχρι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Μια σημαντική παράμετρος που αναδείχθηκε είναι, ότι κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν και φρόντισαν να το αναζωογονήσουν, αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας. Από τον πιο άπειρο συμβασιούχο Νοσηλευτή, μέχρι τον πιο έμπειρο Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όλοι μαζί απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ηγηθούν, να καινοτομήσουν, να εξελίξουν και εν τέλει να καθορίσουν το μέλλον στις Υπηρεσίες Υγείας.

Παλεύουμε να κρατήσουμε τις Θερμοπύλες του κοινωνικού ιστού, διατηρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο.

Οι Νοσηλευτές λένε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του! Αυταπάτη! Αυτή έχει σπάσει εδώ και καιρό..

Αυτό που έχει μείνει είναι μόνο η ψυχή η οποία αποτελεί την προσωποποίηση των συγγενών των ασθενών και πολλές φορές την ίδια τους την οικογένεια.

Είμαστε οι σύγχρονοι ήρωες του 21 που μαχόμαστε τον ύπουλο εχθρό, τραυματίζοντας τα όρια της πνευματικής και σωματικής μας εξάντλησης με μόνο όπλο τις γνώσεις και την αυτοθυσία μας, χτίζοντας και λαμβάνοντας την πολυπόθητη ανοσία, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στη ζωή!

Η μάχη μας όμως δεν τελειώνει εδώ..

Θα μαχόμαστε ώσπου να τελεσφορήσει ο κλάδος των Νοσηλευτών, η ένταξή μας στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ο προσδιορισμός των εργασιών μας, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νοσηλευτών.

ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΑΥΤΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΣΙΩΠΗΛΑ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ,ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!

ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΙΟΙ!».

Κι αυτό είναι το φετινό μήνυμα από την Παγκόσμια Ένωση Νοσηλευτών και την πρόεδρο Ανέτ Κέννεντυ:

Πηγή: ieidiseis.gr