Henkel Hellas: Όταν η ανάπτυξη, η αειφορία και η προσφορά στην κοινωνία γίνονται… ένα

Ο ελληνικός βραχίονας του πολυεθνικού κολοσσού Henkel, η Henkel Hellas αναπτύσσεται ταχέως. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα μας συνοδεύεται από τις αυξημένες δράσεις κοινωνικής ευθύνης, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος και η προσφορά στον συνάνθρωπο. Ποιος ο σχεδιασμός για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας στη χώρα μας.

Η Henkel Hellas δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι γνωστή στην αγορά και κυρίως κατακτά όλο και περισσότερους καταναλωτές. Στους τομείς Beauty Care και Laundry &Home Care, η Henkel είναι leader σε πολλές αγορές του κόσμου, ενώ το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με δυνατά brands στο portfolio της, την κατατάσσουν στους ηγέτες του κλάδου. Κάτι άλλωστε που αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις του 2020 όπου κατέγραψε πωλήσεις 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη στα… 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το «ταξίδι» της εταιρείας στον κόσμο των αγορών ξεκίνησε το 1876 και πλέον στον πολυεθνικό γίγαντα εργάζονται πάνω από 52.000 εργαζόμενων. Στη χώρα μας η Henkel Hellas απασχολεί 220 εργαζόμενους, αναπτύσσεται ταχέως και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, με τα brands όπως το Dixan, Schwarzkopf και Loctite να δεσπόζουν στην αγορά. Οι τρεις στρατηγικοί επιχειρηματικοί τομείς της Henkel Hellas είναι οι:

  • Συγκολλητικές Τεχνολογίες (Adhensive Technologies)
  • Προϊόντα Ομορφιάς & Φροντίδας (Beauty Care)
  • Aπορρυπαντικά & Προϊόντα Οικιακής Φροντίδας (Laundry &Home Care)

Στον πυρήνα όμως του DNA της εταιρείας διεθνώς και στην Ελλάδα είναι η αειφορία και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ενώ οι αξίες της προσφοράς και της συμβολής στο «γεφύρωμα» των κοινωνικών ανισοτήτων διέπουν οριζόντια και κάθετα τη διοικητική ομάδα και τους εργαζόμενους της Henkel Hellas. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η εταιρεία είναι αναγνωρισμένος ηγέτης σε θέματα αειφορίας, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις πολλών διεθνών δεικτών και κατατάξεων.

Πλούσια κοινωνική και περιβαλλοντική δράση

Η Henkel τόσο σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο δεσμεύεται για έναν κόσμο πιο καθαρό, θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Βασικός στρατηγικός στόχος της είναι να πετυχαίνει περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα και πόρους, για να δημιουργεί μεγαλύτερη αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στο ελάχιστο.

Κάτω από αυτό το πλαίσιο ο τομέας απορρυπαντικών & προϊόντων οικιακής φροντίδας της Henkel Hellas εγκαινίασε το 2020 το πρόγραμμα «Για καλό» του τομέα απορρυπαντικών, το οποίο εφαρμόζει την ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική της Henkel, για μια ολιστική προσέγγιση γύρω από το περιβάλλον και την κοινωνία, με καινοτομίες που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και με μετρήσιμους στόχους προς την πορεία για να γίνει μια κλιματικά θετική εταιρία, πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία, με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Το Πρόγραμμα Αειφορίας «ΓΙΑ ΚΑΛΟ» φιλοδοξεί να ενισχύσει το αποτύπωμα της εταιρείας σε τρεις βασικούς πυλώνες δράσεις:

  • Το Περιβάλλον
  • Τα Σχολεία
  • Την Κοινωνία

Η εταιρεία έχει όμως θέσει ξεκάθαρους, μετρήσιμους και σαφείς στόχος με ορίζοντα το 2025. Ειδικότερα ο Τομέας Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας της Henkel Hellas δεσμεύεται όλες οι συσκευασίες να είναι 100% ανακυκλώσιμες, το 70% του όγκου των προϊόντων με πλαστική συσκευασία να αποτελείται τουλάχιστον από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ δεσμεύεται να αποσυμφορήσει 100 υδάτινους πόρους της Ελλάδας από απορρίμματα και πλαστικό. Την ίδια στιγμή η Henkel Hellas θα μετατρέψει περισσότερους από 5 τόνους πλαστικού σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα μέσα από το μοντέλο κυκλικής οικονομίας, ενώ θα συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση περισσοτέρων από 10.000 μαθητών μέσω του προγράμματος «Henkel Sustainability Ambassadors».

Μέσω των δράσεων της Henkel Hellas προωθείται η αξία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες, σε συνεργασία με Δήμους και υλοποιώντας προγράμματα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ η προσφορά στην κοινωνία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία δεσμεύεται να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο για την ευημερία των συνανθρώπων μας και να προσφέρει πάνω από 60.000 προϊόντα σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Το Πρόγραμμα «Καθάρισε σε Βάθος»

Εκτός των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από την Henkel Hellas το portfolio της εταιρείας είναι εμπλουτισμένο με πολλές δράσεις που σε πρακτικό επίπεδο συμβάλουν στην αειφορία. Το πρωτοποριακό Περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος» είναι ένα από αυτά.

Μέχρι τώρα, σε συνεργασία με τoν Οδυσσέα Λάμπρου και την εθελοντική του ομάδα “Beach Cleaning”, έχουν καθαριστεί υποβρύχια και παράκτια 11 παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό βάρος των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και ανασύρθηκαν αγγίζει τους 3 τόνους, εκ των οποίων τα 706 κιλά είναι πλαστικά, μεταξύ διάφορων άλλων όπως συνθετικά, γυάλινα, κεραμικά, χάρτινα, μεταλλικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά. 

Για το 2021, το πλαστικό που συλλέχθηκε υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία και μετατράπηκε σε νέα, χρήσιμα αντικείμενα σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο Ινστιτούτο “Circular Economy & Eco Innovation Center (CEEII)” στη Σουηδία. Τα παγκάκια και οι κάδοι που δημιουργήθηκαν ως αναβαθμισμένα προϊόντα ανακύκλωσης, θα διατεθούν σύντομα σε επιλεγμένους Δήμους, για να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία των περιοχών που καθαρίστηκαν, ως ανταπόδοση και έμπρακτη υπενθύμιση της αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Henkel Hellas είναι από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που διατηρεί παραγωγή στην Ελλάδα και οι ενέργειες αειφορίας του τομέα Απορρυπαντικών & Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας επεκτείνονται στην παραγωγική διαδικασία. Ειδικότερα το 90% του όγκου των πλαστικών συσκευασιών είναι 100% ανακυκλώσιμες, ενώ το Persil είναι το πρώτο μαύρο μπουκάλι από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Όπως γίνεται κατανοητό η Henkel Hellas δεν είναι τυχαία μία εκ των ηγετών του κλάδου της κοινωνικής ευθύνης και της αειφορίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσει να θέτει στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κάλυψη ζωτικών αναγκών συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Άλλωστε για την εταιρεία η κοινωνική ευθύνη είναι μέρος της εταιρικής της κουλτούρας, με αξίες όπως η προσφορά και η προστασία του περιβάλλοντος να βρίσκονται στο DNA της.

Πηγή: liberal.gr