Στέλιος Χατζηιωάννου: Ανοίγει «σούπερ μάρκετ για φτωχούς» με προϊόντα 30-40 λεπτών

Την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση στην ελληνική αγορά είναι έτοιμος να κάνει ο Στέλιος Χατζηιωάννου επικεφαλής του ιδρύματος Stelios Foundation ο δημιουργός της αυτοκρατορίας της easyGroup. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας easyFoodstores, το επωνομαζόμενο «σούπερ μάρκετ των φτωχών».

Έπειτα από δυο χρόνια αναζήτησης, σύμφωνα με τον Αθήνα 9,84, ο Κύπριος επιχειρηματίας εντόπισε ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για την επίτευξη συμφωνίας.

Την επίσπευση της έλευσης των easyFoodstores στην Αθηναϊκή πρωτεύουσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Χατζηιωάννου στο περιθώριο της εκδήλωσης για την οικονομική ενίσχυση των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μάλιστα το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου θα χορηγήσει από 5.000€ άμεσα προσωπικά επιδομάτα στους κοντινότερους συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς της 23ης Ιουλίου. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 €.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσεις. Αλλά γενικά πιστεύω ότι όσο λιγότερο έχεις να κάνεις με τις κυβερνήσεις τόσο καλύτερα», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, εξηγώντας την απόφαση για απευθείας στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον συγγενή κάθε εργάσιμη ημέρα έως τις 2 Νοεμβρίου, από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ιδρύματος (Ευριπίδου 10, 2ος όροφος). Στο σημείο θα βρίσκεται τριμελής επιτροπή που θα ελέγχει τα δικαιολογητικά (απαιτούνται πιστοποιητικό θανάτου και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Επίσπευση της διαδικασίας θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 ευρώ που δίνεται από το Δημόσιο. Ο κ. Χατζηιωάννου δεσμεύθηκε ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η ιστορία των easyFoodstores

Τα easyFoodstores, τα λεγόμενα και «σούπερ μάρκετ των φτωχών», ξεκίνησαν στη Βρετανία και διαθέτουν είδη διατροφής μακράς διάρκειας σε πολύ χαμηλές τιμές, σε μια τιμή 30-40 λεπτά.

Ο σερ Στέλιος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να φέρει τα easyFoodstores στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016. «Τα easyFoodstore λειτουργούν στο Λονδίνο και σκέφτομαι να φέρω το συγκεκριμένο brand στην Ελλάδα. Βλέποντας την ανάγκη αυτών των ανθρώπων, εκτιμώ ότι αν έχεις 100 προϊόντα, όλα μακράς διαρκείας, σε μια τιμή 35-40 λεπτά, σίγουρα αυτό θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. Το έχω σκεφτεί… easyFoodstore στην Ελλάδα» είχε δηλώσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα το έκανε στο κέντρο της Αθήνας ή στον Κηφισό.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την ημέρα των εγκαινίων του πρώτου easyFoodstore στο Λονδίνο, το κατάστημα ξεπούλησε μέσα σε 4 μόλις ώρες και αναγκάστηκε να κλείσει πριν από το τέλος της ημερήσιας λειτουργίας του, καθώς είχαν τελειώσει όλα τα προϊόντα από τα ράφια

Στο επιχειρηματικό του πλάνο είναι έντονη η πρόθεσή του για επένδυση στην αγορά της Ελλάδας. Ήδη ο Κύπριος επιχειρηματίας επενδύει σε ακίνητα στην Αθήνα, ένα εκ των οποίων στεγάζει και το Stelios Philanthropic Foundation, στην οδό Ευριπίδου.

Who is Who

O Στέλιος Χατζηιωάννου γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1967, στην Αθήνα. Είναι ένας πρωτοπόρος στον κλάδο του και στον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα. Είναι κληρονόμος του πλούσιου, αυτοδημιούργητου Λουκά Χατζηιωάννου και άξιος συνεχιστής του έργου του. Έχει γράψει όμως και τη δική του ξεχωριστή ιστορία, που επισφραγίστηκε με την απονομή του τιμητικού τίτλου του ιππότη, του sir απ’ την βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, σε ηλικία, μόλις, των 39 ετών.

Είναι επαναστατικός, με μεγάλο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του και έντονη κοινωνική αντίληψη. Σήμερα στα 51 του χρόνια, αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως.

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου, από τον Πεδουλά της Κύπρου, προερχόταν από μία 12μελη οικογένεια. Εκείνος ως πρωτότοκος είχε τα βάρη της οικογένειας που έπρεπε να την ζήσει, κάνοντας αμέτρητες δουλειές ήδη από τα εφηβικά του χρόνια.

Όταν έχτισε πλέον το δικό «επιχειρηματικό βασίλειο» πρόσφερε δουλειά σε τουλάχιστον 2.000 κυπριακές οικογένειες, ανέλαβε να σπουδάσει παιδιά και να βοηθήσει ιατρικά πολλούς που είχαν ανάγκη.

Παντρεύτηκε με την Νέδη Χατζηιωάννου το 1958 για μια ζωή και απέκτησε τον Πόλυ, τον Στέλιο και την Κλέλια.