Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Σε ποιους απευθύνεται, ποιος είναι ο στόχος του

Στις 18 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές επέκτειναν το πεδίο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και ενέκριναν το πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό σκέλος για δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας (που προηγουμένως συνιστούσαν ανεξάρτητο πρόγραμμα) και αποτελεί, για πρώτη φορά, αυτοτελές πρόγραμμα με δικό του προϋπολογισμό.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα θα είναι πιο συμπεριληπτικό από το προηγούμενο καθώς στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής νέων ανθρώπων που προέρχονται από μειονεκτικό περιβάλλον. Οι νέοι θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος και στις δικές τους χώρες.

Το πρόγραμμα προτείνει εθελοντικές δραστηριότητες σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύξησε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα (2018-2020).

Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
Στόχος του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2016, είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές ή να εργαστούν σε προγράμματα στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, που θα βοηθήσουν ανθρώπους και κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους.

Τα προγράμματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βοήθειας σε κέντρα αιτούντων άσυλο, ή την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων.
Ο εθελοντισμός είναι πραγματική μορφή αλληλεγγύης και βρίσκεται στην καρδιά των αξιών της ΕΕ. Το νέο μας πρόγραμμα είναι καλύτερα εστιασμένο και προσφέρει πολλά περισσότερα στη νεολαία της Ευρώπης. Ο εθελοντισμός αποτελεί ζωτικό μέρος της δημοκρατίας μας. Θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ενισχύσουμε την πολιτική μας δέσμευση”, είπε η εισηγήτρια Μικαέλα Σοίντροβα (ΕΛΚ, Τσεχία).

Πηγή; iefimerida.gr