Συνάντηση Αντωνακόπουλου – Χίντζιου για το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Συνάντηση δημάρχου Πύργου με την πρόεδρο της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» κ. Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη για το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» – Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Έχουμε ιστορική ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανό τον συμβολισμό».

Με στόχο την αναβάθμιση στο παγκόσμιο επικοινωνιακό σύστημα και αθλητικό στερέωμα της αξίας του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/5) με την πρόεδρο της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» κ. Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Χειμαδιού, εκεί που περνά το Μονοπάτι της Εκεχειρίας και ενώνει την διοργανώτρια πόλη των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ήλιδα με τον χώρο τέλεσης των Αγωνισμάτων, την Αρχαία Ολυμπία. Μια διαδρομή 50 χλμ στην οποία αναβιώνει κάθε χρόνο το Ολυμπιακό ιδεώδες με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών και περιπατητών, οι οποίοι διανύουν αυτή την Οικοτουριστική διαδρομή.

antonakopoulos kontogianni2

Ήδη, όπως ενημέρωσε με όλες τις λεπτομέρειες η κα Χίντζιου-Κοντογιάννη τον δήμαρχο Πύργου, έχουν τοποθετηθεί και οι τελευταίες πινακίδες που δείχνουν την διαδρομή του Μονοπατιού και παρέχουν όλες τις πληροφορίες στους δρομείς και περιπατητές. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η βατότητα του μονοπατιού στο συγκεκριμένο σημείο με εργασίες που θα υλοποιήσει ο Δήμος Πύργου ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία μικρών στάσεων ανάπαυσης των αθλητών με παγκάκια. Στις στάσεις αυτές θα δοθούν ονόματα Ολυμπιονικών και θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις τους.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα να εντάσσεται ο Δήμος Πύργου σ’ αυτή τη διαδρομή. Θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τους Δήμους Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας να αναβαθμιστεί στο παγκόσμιο επικοινωνιακό σύστημα και αθλητικό στερέωμα όσο είναι δυνατό η αξία του μονοπατιού. Έχουμε ιστορική ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανό αυτό τον συμβολισμό, αυτής της ειρηνικής πορείας.

Υπάρχει φυσικά η πολύτιμη και αναντικατάστατη πρωτοβουλία της κ. Χίντζιου-Κοντογιάννη με τον σύλλογο «Συμπολιτεία Ολυμπίας» που δραστηριοποιείται χρόνια και έχει ανάψει τη σπίθα της όλης προσπάθειας» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος και υπογράμμισε τα έργα αναβάθμισης και βελτίωσης που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

«Θα βελτιώσουμε τις όποιες υποδομές υπάρχουν, τις σηματοδοτήσεις, τη βατότητα του μονοπατιού για την επόμενη χρήση του τον Σεπτέμβριο. Κάνουμε ότι χρειάζεται, ακούμε τους ειδικούς, γιατί είναι ένα θέμα ειδικών γνώσεων από αρχαιολόγους-ιστορικούς, καθώς δεν φτάνει μόνο ο δικός μας εθελοντισμός και αυθορμητισμός.

Ευχαριστούμε πολύ την κοινότητα του Χειμαδιού, τους πολίτες που έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και δείχνουν με τη φιλοξενία και τον εθελοντισμό τους ότι πιστεύουν στην αξία αυτής της δράσης και την ιστορικότητα του χώρου. Επιπλέον είναι μια αναπτυξιακή διέξοδος όπου συνδέεται ο εσωτερικός και αθλητικός τουρισμός με την προβολή τόσο της ομορφιάς του τοπίου όσο και των τοπικών προϊόντων που έχουν μια σπάνια προσθετική αξία στο εισόδημα των κατοίκων».

Η Πρόεδρος της «Συμπολιτείας Ολυμπίας» ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου για την αγαστή συνεργασία που έχουν και την άμεση ανταπόκρισή του στα όποια ζητήματα προκύπτουν για την ομαλότητα του δρόμου αλλά και των νέων βελτιώσεων που απαιτούνται.

«Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο Πύργου γιατί ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας καθώς σύντομα θα αναλάβει όπως μας ενημερώνει τα έργα ομαλότητας του μονοπατιού στο σημείο της κοινότητας Χειμαδιού. Επίσης σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου θα φτιάξουμε στη διαδρομή παγκάκια και καθιστικά που θα πάρουν ονομασίες Ολυμπιονικών. Θα είναι σαν μικρές πλατείες που θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά κυρίως οι περιπατητές που θα μπορούν να κάνουν μια στάση ανάπαυσης και να μάθουν ποιος ήταν ο Ολυμπιονίκης και πού έχει διακριθεί».

Όπως ενημερώνει η κ. Σοφία Χίντζιου-Κοντογιάννη η φετινή δράση θα πραγματοποιηθεί 18 – 19 Σεπτεμβρίου σε συνδιοργάνωση με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) που περιλαμβάνει 140 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Επίσης σε συνεννόηση με το σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών θα προσκληθούν να λάβουν συμμετοχή και Ολυμπιονίκες.

«Είναι πολύ σημαντικό το πόσο μεγάλοι φορείς, οργανισμοί και υπουργεία έχουν αγκαλιάσει την όλη δράση. Είναι κάτι που αναδεικνύει όλο το Νομό και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους γιατί απ’ όπου και αν περάσουν οι δρομείς, όλοι οι κάτοικοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Γίνονται όλοι εθελοντές πάνω σ’ αυτό το δρώμενο που έχει οντότητα, το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».

Πηγή: ilialive.gr