Nαρκομανείς Aνώνυμοι: Eκεί που η θέληση και η αλληλεγγύη ειναι ισχυρότερες από την εξάρτηση

Στον καιρό της πανδημίας, δοκιμάστηκαν οι ανθρώπινες αντοχές και ανοχές, οι σχέσεις με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας, η κοινωνική συνοχή, η επικοινωνία και όλα όσα γνωρίζαμε ως δεδομένα ανατράπηκαν ίσως για πάντα.
Ο καθένας μας κλήθηκε να δώσει τον δικό του αγώνα και να αναμετρηθεί κυρίως με τον εαυτό του, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο τελικά μάς έχει επηρεάσει η δοκιμασία που άλλαξε τον ρου της ιστορίας…
Η «δημοκρατική», αφουγκραζόμενη πάντα τις κοινωνικές ανάγκες, συμμετείχε σε μια από τις διαδικτυακές συναντήσεις του Οργανισμού «Ναρκομανείς Ανώνυμοι» παρακολουθώντας την αξιοθαύμαστη προσπάθεια των συμμετεχόντων να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε μια περίοδο που η ανθρώπινη επαφή δοκιμάστηκε σκληρά.
Οι συμμετέχοντες «ναρκομανείς σε ανάρρωση», μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους, τις αγωνίες τους αλλά και το επίτευγμα να παραμένουν «καθαροί» σε ένα θολό τοπίο τείνοντας χείρα βοηθείας σε όποιον επιθυμεί να βρει άκρη για να βγει από τον κόσμο των εξαρτήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ονοματεπώνυμα, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση ψυχής του Αναστάση από τη Ρόδο, ο οποίος αναφέρει ότι και στο νησί μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα περιστατικά και περισσότεροι άνθρωποι ζήτησαν τη βοήθειά του.

Αναστάσης, Ρόδος: «Εχω γίνει κι εγώ καλύτερος άνθρωπος…»
Ο φόβος σε ένα μικρό νησί όπως η Ρόδος, είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία. Οτιδήποτε συζητείται, ακούγεται, μένει μέσα στο δωμάτιο που συναντιόμαστε Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά, ωστόσο στη Ρόδο το δωμάτιο λειτουργεί γύρω στα 10 χρόνια και δεν έχει διαρρεύσει κάποιο προσωπικό στοιχείο, ούτε έχει εκτεθεί κάποιος άνθρωπος, ούτε έχουν αναπαραχθεί οι προσωπικές ιστορίες του καθενός.
Προστατεύουμε το χώρο μας και τα μέλη μας και προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον σε κάθε τι που προκύπτει. Δύο φορές την εβδομάδα γίνονται οι συναντήσεις στη Ρόδο, ωστόσο στην περίοδο του κορωνοϊού αυξήθηκαν σε τρεις και γίνονται διαδικτυακά καθώς αυξήθηκαν και οι ανάγκες για στήριξη.
Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα μέλη αλλά έχουμε κι εμείς οι ίδιοι ανάγκη για να περισσότερη υποστήριξη αυτό το διάστημα. Στη Ρόδο, 10 άτομα παρακολουθούν το πρόγραμμα. Προσωπικά είμαι 11 χρόνια. Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτή την περίοδο, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ως ενεργή ομάδα. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν περάσει συνολικά περισσότερα από 70 άτομα από το πρόγραμμα εδώ στη Ρόδο. Τώρα και οι 10 που κάνουμε τις συναντήσεις είμαστε καθαροί για πολλά χρόνια.
Στο δωμάτιό μας έρχονται ναρκομανείς και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Η ομάδα καλύπτει και τα άλλα νησιά του νομού.
Ειδικά στα νησιά, είναι πιο δύσκολο να απευθυνθεί κάποιος για να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο εμείς διασφαλίζουμε την ανωνυμία και μπορούμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη του. Το να βοηθάμε τους άλλους μάς δίνει όχι μόνο χαρά αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας η οποία είναι δύσκολη αλλά έχει και πολλές χαρές. Εγώ άλλαξα και ως άνθρωπος, άλλον Αναστάση θα βλέπατε πριν από 11 χρόνια άλλον βλέπετε σήμερα. Κι αυτό έγινε μέσα από τα 12 βήματα του προγράμματος. Εχει γεμίσει η καθημερινότητά μου με αξίες και αρχές, έχω μάθει να αγαπώ τον άνθρωπο, να νοιάζομαι, να βοηθάω. Εχω γίνει κι εγώ καλύτερος άνθρωπος…

Μανώλης, Αθήνα: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»
Πρόσφατα γιόρτασα τα 8α γενέθλια της ανάρρωσής μου. Μοιράστηκα την ελπίδα μου, την πίστη μου, την εμπειρία μου όλης αυτής της διαδρομής. Σε ένα φυσικό περιβάλλον υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα υπήρχαν γλυκά, μουσική, όλα όσα γίνονται σε ένα πάρτι γενεθλίων… Λόγω κορωνοϊού, αρκεστήκαμε στη διαδικτυακή μας συνάντηση. Είναι αυτές οι μικρές και μεγάλες νίκες, από τις οποίες παίρνει δύναμη κι εκείνος που ακόμα μετράει μέρες στο πρόγραμμα…
Βλέπει ότι υπάρχει τρόπος να τα καταφέρει και είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδρομή. Η μεγαλύτερη επιτυχία ενός ναρκομανή στην ανάρρωση, είναι να μείνει μια ημέρα καθαρός, αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε πριν… Ζούμε μόνο για το σήμερα, γιατί κανείς δεν μπορεί να βάλει μακροχρόνιο στόχο. H διαδρομή δεν έχει τέλος. Κάθε μέρα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι κι αυτό έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του καθενός, το ΝΑ δεν έχει ταβάνι. Εδώ δεν υπάρχουν υποχρεώσεις μόνο προτροπές, δεν επιβάλλουμε σε κανέναν τίποτα…

Κωνσταντίνα, Θεσσαλονίκη: «Εχουμε δομήσει ένα πολύ δυνατό αλληλοϋποστηρικτικό πλαίσιο»
Το στοιχείο της επαφής, της αδελφότητας, της συντροφιάς είναι εκείνο που για εμάς είναι η ουσία και των 12 βημάτων και του προγράμματος των Ναρκωμανών Ανωνύμων. Βρισκόμαστε, γινόμαστε μια παρέα, έχουμε δομήσει ένα πολύ δυνατό αλληλοϋποστηρικτικό πλαίσιο και τηλεφωνικά και δια ζώσης, το οποίο επλήγη σημαντικά από τον αποκλεισμό λόγω της καραντίνας. Κι αυτό έχει τονώσει την ανάγκη μας για επαφή. Ενας ακόμα λόγος που έχουν αυξηθεί τα άτομα στις διαδικτυακές ομάδες είναι γιατί είναι πιο εύκολο να συγκροτηθούν οι ομάδες μέσω της τεχνολογίας.
Δεν είναι εύκολα μετρήσιμο το πόσοι μπαίνουν και πόσοι βγαίνουν, διότι δεν κρατάμε στοιχεία, δεν έχουμε καταστάσεις. Είμαστε ναρκομανείς σε ανάρρωση και όλα γίνονται σε εθελοντική βάση. Εκτός από αυτά που λαμβάνουμε ως μέλη μιας ομάδας, υπάρχει έντονη και η διάθεση για προσφορά… Δεν μας απασχολεί το τι ή πόσο έπαιρνε κάποιος ή ποιες ήταν οι διασυνδέσεις του, τι έχει κάνει στο παρελθόν, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση αλλά μόνο τι θέλει να κάνει για το πρόβλημά του και πως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Θανάσης, Αθήνα: «Ο καθένας έχει τον δικό του λόγο για την παραμονή του στην ομάδα»
Είναι γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση στην περίοδο του covid, ωστόσο σε πρώτο χρόνο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, μόνο να συμπεράνουμε μπορούμε. Κι από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι όντως υπάρχει αύξηση. Ο καθένας παραμένει για διαφορετικούς λόγους στην ομάδα. Αλλοι βρίσκουν σημεία επαφής και ταύτισης με άλλα μέλη, άλλοι μένουν γιατί γίνονται μέρος μιας ομάδας και νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, άλλη γιατί στη μεγάλη βιβλιογραφία που διαθέτουμε από ναρκομανείς για ναρκομανείς παίρνουν απαντήσεις που τους καλύπτουν, κάποιοι μένουν γιατί νιώθουν ωραία να προσφέρουν… Ο υποστηρικτικός κύκλος που δημιουργείται είναι ισχυρός και διευρύνεται πέρα από τη βασική μας ανάγκη να μείνουμε καθαροί. Εχει καλυτερεύσει η ζωή μας, αλλά ο καθένας έχει το δικό του λόγο να επικαλεστεί για την παραμονή του στην ομάδα.

Ιωάννης, Πάτρα: «Ζούμε ελεύθεροι στην κοινωνία, κυνηγάμε τα όνειρά μας, κάνουμε σχέσεις, φίλους»
«Υπάρχει ελευθερία, υπάρχει αγάπη. Και η δική μου εμπειρία λέει ότι όπου υπάρχει επιβολή δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Οι κοινές μας εμπειρίες, φέρνουν αποτέλεσμα. Εγώ διάλεξα το ΝΑ διότι υπάρχει πνευματική εξέλιξη. Οσο δουλεύεις το πρόγραμμα, προχωρά. Εμείς ζούμε ελεύθεροι στην κοινωνία, κυνηγάμε τα όνειρά μας, κάνουμε σχέσεις, φίλους.
Είναι ένα ταξίδι που δεν σταματά. Είχα δοκιμάσει κι άλλα προγράμματα, αλλά αυτό που με βοήθησε ήταν το ΝΑ, εδώ βρήκα το λιμάνι μου… Το πρόγραμμά μας, σου δίνει το δικαίωμα της επιλογής. 14 χρόνια είμαι στο πρόγραμμα, αλλά όλο αυτό έγινε με μια μέρα τη φορά και τη στήριξη των μελών μεταξύ μας. Κι αυτό που κάνουμε σήμερα, να μιλάμε μεταξύ μας, να ενημερώσουμε κι άλλους που ίσως ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, είναι κάτι σημαντικό για εμάς. Γιατί προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο. Γεμίζει η ψυχή μας προσφέροντας γιατί ένας άνθρωπος που κάνει χρήση ναρκωτικών μόνο παίρνει, δεν έχει μάθει να δίνει… Μέσα από αυτά που θα γράψετε ίσως ένας ναρκομανής στη Ρόδο, ή οπουδήποτε αλλού θα βρει το δρόμο του, κι αυτό για εμάς είναι το ωραιότερο συναίσθημα προσφοράς.

Το πρόγραμμα των  Ναρκομανών Ανωνύμων
Στην Ελλάδα Ομάδες ΝΑ λειτουργούν σε 18 πόλεις, της ηπειρωτικής καθώς και της νησιωτικής επικράτειας, με περισσότερες από 120 συγκεντρώσεις εβδομαδιαίως.
Η ομάδα της Ρόδου υπάρχει από το 2011 και πραγματοποιεί τις συγκεντρώσεις της στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου, Ερυθρού Σταυρού 3 κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 20:00 και κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα οι συγκεντρώσεις είναι ανοιχτές για επισκέπτες (μη ναρκομανείς) ωστόσο στην περίοδο του κορωνοϊού οι συναντήσεις γίνονται διαδικτυακά. Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι παρέχουν μια διαδικασία ανάρρωσης και ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας, που συνδέονται μεταξύ τους. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του ΝΑ είναι η θεραπευτική αξία που αναδεικνύεται όταν ναρκομανείς δουλεύουν με άλλους ναρκομανείς. Τα μέλη μοιράζονται τις επιτυχίες και τις δυσκολίες τους στην προσπάθειά τους να υπερβούν τον ενεργό εθισμό και να ζήσουν μια δημιουργική ζωή χωρίς ναρκωτικά, εφαρμόζοντας τις αρχές που εμπεριέχονται στα Δώδεκα Βήματα και τις Δώδεκα Παραδόσεις του ΝΑ. Αυτές οι αρχές είναι ο πυρήνας του προγράμματος ανάρρωσης των Ναρκομανών Ανωνύμων.
Δεν υπάρχουν υποχρεωτικές συνεισφορές ή συνδρομές προκειμένου να είναι κανείς μέλος. Τα περισσότερα μέλη συνεισφέρουν τακτικά στις συγκεντρώσεις μικρά ποσά, ώστε να καλύπτονται έξοδα που προκύπτουν, όπως είναι το ενοίκιο για το χώρο μιας ομάδας. Στην Ελλάδα γίνονται σε μηνιαία βάση παρουσιάσεις και ομάδες σε σωφρονιστικά ιδρύματα (Θήβα, Κορυδαλλός, παλιότερα Διαβατά) και κρατικά/ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα.
Ως οργανισμός, το ΝΑ δεν προσλαμβάνει επαγγελματίες συμβούλους ή θεραπευτές και δεν διαθέτει κλινικές ή χώρους στέγασης. Επιπλέον, δεν παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό, νομική και οικονομική βοήθεια ή ψυχιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες.
Το ΝΑ έχει μία μόνο αποστολή: να παρέχει ένα περιβάλλον όπου ναρκομανείς μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να σταματήσουν τη χρήση και να βρουν ένα νέο τρόπο ζωής. Πρωταρχικός σκοπός της ύπαρξης του προγράμματος είναι η μεταφορά του μηνύματος πως κάτι τέτοιο είναι δυνατό να γίνει με την συμμετοχή στις ομάδες αυτοβοήθειας, τη θεραπευτική διαδικασία των 12 Βημάτων και την προσφορά Υπηρεσιών.

Πληροφορίες για το ΝΑ – www.na.org.
Τηλ. Αττικής:
210-3474777
Τηλ. Β. Ελλάδος:
2310-625355
www.na.greece.gr

 Πηγή: dimokratiki.gr