«Τοπικός Διαγωνισμός Green Ideas Greece 2021»

Ο διαγωνισμός πράσινων ιδεών ‘Green Ideas Greece 2021’ έλαβε χώρα φέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Βαλκανικού διαγωνισμού ‘Balkan Green Ideas’ (ΒGI), που διοργανώνεται τα τελευταία 8 χρόνια από το Balkan Green Foundation.

Tο BGI στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ενεργοποιώντας ομάδες να εξελίξουν ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους και δίκτυα. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται τοπικοί διαγωνισμοί στις χώρες που συμμετέχουν: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Φέτος διοργανώθηκε για δεύτερη φορά, διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, την Τετάρτη 26 Μαΐου, με τη συνδιοργάνωση της HumanRights360 και του HIGGS. Συνολικά, στον διαγωνισμό συμμετείχαν έντεκα νικήτριες ιδέες, που είχαν προκριθεί και οι τρεις νικήτριες ιδέες καθώς και τα βραβεία τους είναι:

Κατηγορία Α – Νέες ιδέες

«The Pokari Project» με βραβείο 2.500€

Κατηγορία Β – Εγχειρήματα σε αρχικό στάδιο εξέλιξης

«Aegean Cargo Sailing» με βραβείο 5.000€

«Καινοτόμες εφαρμογές βιώσιμης γεωργίας ‘από το χωράφι στο ράφι’» με βραβείο 5.000€.

Οι τρεις νικήτριες ιδέες επιπρόσθετα θα λάβουν υπηρεσίες ενδυνάμωσης των ικανοτήτων τους για την υλοποίηση των στόχων τους και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Βαλκανικό Διαγωνισμό.

Είχαμε την τιμή και χαρά να έχουμε μαζί μας στην Κριτική Επιτροπή που αξιολόγησαν τις ιδέες που παρουσιάστηκαν:- τον κο Αρσένη Σπύρο, Συντονιστή προγράμματος NBG Business Seeds- την κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση- τον κο Νίκο Χαραλαμπίδη, Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace- τον κο Μιχάλη Γουδή, Διευθυντής του γραφείου του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung στην Ελλάδα- τον κο Λευτέρη Αραπάκη, Συν-ιδρυτή & Διευθυντή της «Εναλεία», νικητή τοπικού Διαγωνισμού Green Ideas Greece 2020 και νικητής Βαλκανικού Διαγωνισμού 2020.

Ο Συντονιστής του διαγωνισμού και Συν-Ιδρυτής του HIGGS, κος Σωτήριος Πετρόπουλος,  δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που για δεύτερη χρονιά συνδιοργανώνουμε με τη HumanRights360 τον Διαγωνισμό Green Ideas Greece 2021. Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν φέτος στον Διαγωνισμό, μας γεμίζουν με αισιοδοξία και ελπίδα ότι πολύ αξιόλογες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.  Ευχαριστούμε θερμά το Rockefeller Brothers Fund, το Helidoni Foundation, τη Whitetip Investments και το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσαν την ευκαιρία σε αυτές τις καινοτόμες ιδέες από όλη την Ελλάδα να κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να μεγιστοποιήσουν τον κοινωνικό τους αντίκτυπο μέσω των καινοτόμων ιδεών και μακροπρόθεσμα να συνδράμουν στην δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων».

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: www.greenideasgreece.org

Σελίδα facebook διαγωνισμού: @GreenIdeasGreece – https://www.facebook.com/GreenIdeasGreece/

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ HIGGS

Το HIGGS |Higher Incubator Giving Growth & Sustainability|αποτελεί τον 1ο Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, που στοχεύει στην ενδυνάμωση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, συμβουλευτική, δράσεις και εκδηλώσεις. Δημιουργήθηκε το 2015, με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τη λειτουργία του μέχρι σήμερα  το HIGGS έχει υποστηρίξει 136 ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 10.000.000€ σε χρηματοδοτήσεις και έχουν δημιουργήσει πάνω από 771 νέες θέσεις εργασίας. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤO HUMANRIGHTS360

Το HumanRights360 είναι μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. 

Στο HumanRights360 πιστεύουμε ότι η ουσιαστική πρόσβαση στα δικαιώματα αποτελεί θεμέλιο λίθο της ένταξης και ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής επιτυγχάνεται μόνο μέσω της προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλου του πληθυσμού.

Στοχεύουμε στη συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με σκοπό την οικοδόμηση ανοιχτών και ανεκτικών κοινωνιών. Την οικοδόμηση κοινωνιών και κυβερνήσεων που απορρίπτουν την ακροδεξιά ρητορεία, τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία, που λειτουργούν σε πλαίσιο λογοδοσίας και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών.

Υπεύθυνη επικοινωνίας για το Διαγωνισμό: Αλεξάνδρα Εμιρζά

 2114116300, 6937 427203,  a.emirza@higgs3.org

co-organised by:                                        ​​   supported by:

                        ​​​​​