Art on Boards | The Skate Project: Ομαδική έκθεση για καλό σκοπό στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη και η THE SKATEROOM παρουσιάζουν, από τις 17 Ιουνίου, την ομαδική έκθεση «Art on Boards| The Skate Project», με τη συμμετοχή 17 εικαστικών και σκοπό τη στήριξη ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη και η THE SKATEROOM παρουσιάζουν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, από τις 17 Ιουνίου, το επιτυχημένο Art-For-Social-Impact Project: Art on Boards | The Skate Project, που έχει καθιερώσει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Καθιερωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα πάνω σε σανίδες skateboarding, η πώληση των οποίων υποστηρίζει έναν κοινωνικό σκοπό, και δίνοντάς τους έτσι συλλεκτική αξία.

Art on Boards| The Skate Project

Λίγα λόγια για την έκθεση

Το Art on Boards | The Skate Project, βασίζεται στην ιδέα ότι η έμφαση στην τέχνη συνδυαστικά με τον αθλητισμό, μπορεί να κινητοποιήσει περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες προς την δημιουργική απασχόληση και την άσκηση, έτσι ώστε να προσφέρει μια νέα προοπτική που μπορεί φωτίσει με χαρά και έμπνευση τη ζωή τους.

Για την ελληνική εκδοχή, 17 εικαστικοί με ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών παρουσιάζουν μία ομαδική έκθεση με 51 πρωτότυπες και συλλεκτικές σανίδες που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτόν το σκοπό.Τα κέρδη από τα έσοδα της έκθεσης, θα δοθούν σε δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στην Αθήνα:

  • Το Free Movement Skateboarding υποστηρίζει και προωθεί την πνευματική ευεξία, την ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη/συνύπαρξη των απροστάτευτων ανήλικων που ζουν στην Αθήνα, μέσω του skateboarding. Με την καθιέρωση δεσμών μεταξύ μεταναστευτικών camp και ποικίλων κοινοτικών κέντρων, παρέχει εβδομαδιαία εργαστήρια skateboarding, και εκπαιδευτικά προγράμματα, προωθώντας τη γυναικεία συμμετοχή και αυτή πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.
  • Τον φιλανθρωπικό οργανισμό Mum Institute, που μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πυρήνα την τέχνη, προγράμματα σίτισης, επαγγελματικής κατάρτισης και αρχιτεκτονικής ανάπλασης, εστιάζει στην ενίσχυση του θεραπευτικού πλαισίου και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και νέων που διαμένουν σε δομές φροντίδας.
  • Και σε όλα τα συνεργατικά project που έχουν δημιουργήσει η FMS και ο MI από την γέννηση του Art On Boards, συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική και ψυχολογική ευμάρεια των παιδιών που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία πρόσβαση σε ψυχαγωγία ή άθληση.
svg%3E

Στόχοι του Art on Boards

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σχετικά με την κουλτούρα του skateboarding, αποδείχθηκε ότι οι δραστηριότητες γύρω από αυτό, βελτιώνουν την πνευματική υγεία, ενισχύουν την αίσθηση της κοινότητας και υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα. Ενστερνιζόμενη την πεποίθηση αυτή, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη σύστησε στην ελληνική αγορά την THE SKATEROOM και το όραμά της από το 2014.

Προσπερνώντας φυλετικές, έμφυλες και κοινωνικές διακρίσεις, το Art on Boards προωθεί την έννοια της ομαδικότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθωριοποιημένων παιδιών μέσα από την άσκηση και τη δημιουργία!Art For Social Impact. Συμμετέχουν οι:

Αντωνάκης, Γιάννης Βαρελάς, Κυβέλη Ζωή, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Λάκης & Άρης Ιωνάς The Callas, Στέλλα Καπεζάνου, Βασίλης Καρούκ, Πέγκυ Κλιάφα, Βασιλική Κούκου, Νίκος Λαγός, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Αναστασία Παπαλεωνίδα, Στέφανος Ρόκος, Βαλίνια Σβορώνου, Παύλος Τσάκωνας, Cacao rocks, Georgia Fambris.

svg%3E

THE SKATEROOM:

Η The Skateroom αμφισβητεί το κατεστημένο των status quo των brands και της εταιρικής ευθύνης και μετατρέπει τους καταναλωτές σε ενεργούς συμμετέχοντες σε πρότζεκτ με κοινωνικό έργο. Πρόκειται για μια νέα πιστοποιημένη B Corporation, η οποία ενώνει αγοραστές τέχνης, καλλιτέχνες, γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα, εμπόρους λιανικής και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο – «Art for Social Impact».

Μέσω της υποστήριξης της κοινότητας που έχουν χτίσει, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 $ για τη χρηματοδότηση 37 έργων κοινωνικών πρότζεκτ αφιερωμένων στην ενδυνάμωση των ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο παγκοσμίως. Με πάνω από 197 εκδόσεις από καθιερωμένους καλλιτέχνες, δημιουργώντας έργα τέχνης σε υπεύθυνα κατασκευασμένα skateboard, η The Skateroom συνδέει τους ανθρώπους με την ιδέα ότι το ‘Art for Social Impact’ είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί.

Από το 2014, το  Art Shop Zoumboulakis Galleries στην οδό Κριεζώτου 6, υποστηρίζει το όραμα της THE SKATEROOM, παρέχοντας το 10% των πωλήσεων κάθε skateboard στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Skateistan.

Free Movement Skateboarding:

Από τον Ιανουάριο του 2017, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Free Movement Skateboarding, προωθεί την ευημερία, την ενδυνάμωση και την κοινωνική συνοχή των απροστάτευτων ανηλίκων στην Αθήνα μέσω του skateboarding, ενισχύοντας την ιδέα μιας αθηναϊκής κοινωνίας που καλωσορίζει την διαφορετικότητα.

Από το 2018, ο FMS έχει παραδώσει περισσότερες από 680 συνεδρίες skateboarding σε ανήλικους που ζουν περιθωριοποιημένοι σε 12 διαφορετικές τοποθεσίες στην Αθήνα. Έχει δώσει πρόσβαση στην εκμάθηση του θετικού και ενδυναμωτικού ψυχαγωγικού αθλήματος skateboarding,  σε περισσότερους από 1390 νέους, πολλοί από τους οποίους παρακολούθησαν τις συνεδρίες σε τακτική βάση.

Έχει συνεργαστεί με ανήλικα παιδιά από 32 διαφορετικές εθνικότητες που ζουν στην Αθήνα, προσπαθώντας να προωθήσει τη σημασία της προσβασιμότητας, της ένταξης και της κοινωνικής συνοχής στην ποικιλομορφία της Αθήνας, και παρέχοντας στους νέους μια αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα.

Από το 2018, το 43% των συμμετεχόντων σε συνεδρίες ήταν κορίτσια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα που τείνει να κυριαρχείται από τους άνδρες και να τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τον χώρο τους. Οι διάφορες εθνικότητες των συμμετεχόντων αντανακλούν την πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας και το πλήθος των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων που ζουν στην Αθήνα. Γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία στις πρωτοβουλίες κοινωνικής συνοχής και στην προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.

svg%3E

Mum Institute:

Το Mum Institute είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που βασίζετε στην κοινωνική ευθύνη. Ο σκοπός του Mum Institute, είναι να οργανώσει και να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους νέους που έχουν ανάγκη και να μοιραστεί την ευεργετική εμπειρία της τέχνης μέσω της κεραμικής, των βιβλίων, του φαγητού και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Το Mum Institute υποστηρίζεται από την αθηναϊκή εικαστική σκηνή: καλλιτέχνες, επιμελητές, μάγειρες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και άλλοι επαγγελματίες από το δημιουργικό πεδίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό και επιδιώκουν να βοηθήσουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Ευημερίας Αττικής, το Mum Institute φροντίζει τα παιδιά που ζουν στην «Ειδική Επαγγελματική Σχολή Παιδούπολη Αγία Βαρβάρα» παρέχοντας το σαββατοκύριακο προμήθεια τροφίμων που αποτελείται από πέντε γεύματα την ημέρα, καθώς και ένα βασικό πρόγραμμα σπουδών τέχνης. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, κεραμική, καλλιτεχνική πρακτική, εργαστήρια αρχιτεκτονικής, γιόγκα, πιλάτες, κυκλική προπόνηση και κατασκευή κοινοτικού κήπου λαχανικών.

Πηγή; monopoli.gr