‘’Ο Β-οίκος της ζωής μας” ανοίγει τις πόρτες του σε ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο

Το νέο πλέγμα δράσεων της Βίκος συνεχίζει τη μακρά παράδοση της εταιρείας στην προσφορά βασιζόμενο στο τρίπτυχο «προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – πολιτισμός – εθελοντισμός».

«Ο πρώτος κανόνας της βιωσιμότητας είναι να ευθυγραμμίζεσαι με τις φυσικές δυνάμεις, ή τουλάχιστον να προσπαθείς να μην τις αψηφάς», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος, επιχειρηματίας και ακτιβιστής Paul Hawken, αποδίδοντας την ουσία (αλλά και την απλότητα) αυτού που ονομάζουμε σήμερα βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Η βιωσιμότητα, πράγματι, δεν απαιτεί «μεγάλα λόγια» – το αντίθετο μάλιστα. Απαιτεί μικρές πράξεις, που ενισχύουν το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, έστω και στο ελάχιστο.

Με αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία λειτουργεί εδώ και χρόνια η εταιρεία Βίκος, αναλαμβάνοντας μια ευρύτατη γκάμα δράσεων περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών, έχει οργανώσει και συμμετάσχει μεταξύ πολλών άλλων σε εθελοντικές αιμοδοσίες και σε μελέτες αποκατάστασης και ενέργειες προστασίας των αρχαίων θεάτρων, και έχει ταυτίσει το όνομά της με την προσφορά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θέλοντας να συνεχίσει την «παράδοση» αυτή, που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», η Βίκος παρουσίασε πρόσφατα ένα πλέγμα δράσεων με τίτλο «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εστιάζει στο τρίπτυχο προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – πολιτισμός- εθελοντισμός, και έχει στόχο να αναδείξει περαιτέρω πόσο επείγουσες προτεραιότητες αποτελούν η προστασία της φύσης, η πολιτιστική ανύψωση της χώρας και της κοινωνίας, η καλλιέργεια του πνεύματος και του εθελοντισμού.

Η έναρξη αυτού του νέου κύκλου πρωτοβουλιών της Βίκος έγινε την Πέμπτη 22 Απριλίου, Ημέρα της Γης, όταν, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, προχώρησε στη φύτευση 1.000 κυπαρισσιών σε σημείο της Αναβύσσου, ώστε να συμβάλει στην
ενίσχυση του πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιές. Το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα επιλέχθηκε, μεταξύ άλλων, και για την ιστορική του σημασία, καθώς εκεί το 1945 βυθίστηκε το πλοίο «Όρια» με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 4.000 Ιταλοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι των Γερμανών.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή!

Το επόμενο διάστημα, καθώς τα βήματα προς την απελευθέρωση δραστηριοτήτων και άρσης των περιορισμών, που επέβαλε η πανδημία της Covid-19, είναι όλο και πιο γοργά και σταθερά, η Βίκος υπόσχεται να αναπτύξει το σύνολο των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στο «Β-οίκο της ζωής μας».

Πηγή: startupper.gr