Η εθελοντική φιλοζωική ομάδα “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” σταθερά στο πλευρό των αδέσποτων ζώων

Με το τέλος της καραντίνας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων εντείνεται ο προβληματισμός για το κατά πόσο ο μεγάλος αριθμός υιοθεσιών που έγιναν το διάστημα του εγκλεισμού είχε τελικά θετικό αντίκτυπο στα αδέσποτα ζώα ή εάν θα παρατηρηθούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώων από τους ιδιοκτήτες τους.

Η εθελοντική φιλοζωική ομάδα «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ρεθύμνου, συνεχίζει το έργο των υιοθεσιών και των φιλοξενιών σε ανθρώπους που αναζητούν ζώα συντροφιάς.

«Η υιοθεσία και οι φιλοξενίες που έγιναν από την ομάδα μας πήγανε πάρα πολύ καλά, δεν ήταν δηλαδή ζωάκια που τα πήραν μόνο για να μπορούν να βγαίνουν βόλτα την περίοδο της καραντίνας», ανέφερε η κα Σύνθια Εμμανουήλ ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπος του «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», μιλώντας στο ραδιόφωνο στου TeamFM 102 για τις υιοθεσίες που πραγματοποίησαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Η ίδια εξήγησε πως η περίοδος αυτή ευνόησε τα ζωάκια από τη μία λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κόσμου προς την υιοθεσία ζώων, αλλά από την άλλη δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και γιορτές υιοθεσίας που επέφεραν και οικονομική στήριξη στην ομάδα.

Τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει το «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» για να παραχωρήσει ένα ζωάκι προς υιοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρά ως προς τον υποψήφιο ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την κα Εμμανουήλ, καθώς η ευθύνη είναι μεγάλη απέναντι στο κατοικίδιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που «όλες οι υιοθεσίες πήγαν πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε η ίδια. Παρ’ όλα αυτά η κα Εμμανουήλ προέτρεψε τον κόσμο να μην φοβάται να μπει στη διαδικασία αυτή εάν πραγματικά το επιθυμεί, διότι το «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» προσπαθεί απλώς να ελέγξει το περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει το ζώο.

Η φιλοζωική ομάδα απαρτίζεται από 4-5 εθελοντές ζωόφιλους, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο για το καλό των ζώων. Η εκπρόσωπος της ομάδας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες για να ενημερωθούν για τις δράσεις του «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» μέσα από τη σελίδα της ομάδας στο Facebook και να συμμετάσχουν σε αυτές. «Η σελίδα μας στο Facebook υπάρχει, εκεί φαίνεται και το έργο μας, μπορεί ο κόσμος να μπαίνει και να βλέπει και αν θέλει να υιοθετήσει ή να φιλοξενήσει κάποιο ζωάκι ή αν θέλει να βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Υπάρχει και λογαριασμός τραπέζης που μπορεί να καταθέσει χρήματα όποιος επιθυμεί και γενικά καλό είναι να συνεργαζόμαστε εμείς με τους πολίτες για το καλύτερο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, η κα Εμμανουήλ εξήγησε πως είναι ευχαριστημένη με τους νόμους που έχουν θεσπιστεί αλλά όχι με το πώς αυτοί γίνονται πράξη, καθώς παρατηρούνται συνεχώς κακοποιήσεις ζώων με τους δράστες τους να παραμένουν ατιμώρητοι. Η ίδια θέλησε να παροτρύνει τον κόσμο να προβαίνει σε καταγγελίες όταν γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, λέγοντας: «Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται και εάν δει κάποια κακοποίηση, κάτι που δεν αρμόζει στην ευζωία των ζώων μπορεί να πάρει και να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, ανώνυμα πλέον».

Ευθύνη όλων μας είναι η στείρωση των κατοικίδιών μας και των αδέσποτων, τόσο για την υγεία των ίδιων των ζώων, όσο και για τη δημόσια υγεία. Σε όλα πλέον τα κτηνιατρεία του Ρεθύμνου γίνονται στειρώσεις με μια μικρή συμμετοχή. «Είναι πολύ φθηνά και καλό είναι να τα στειρώνουμε όλοι και για την υγεία των ζώων αλλά και γιατί τα περισσότερα αδέσποτα προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων», υπογράμμισε η κα Εμμανουήλ. Η εικόνα της πόλης του Ρεθύμνου στο κομμάτι των αδέσποτων ζώων είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον τουρισμό, με την πλειοψηφία των τουριστών να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα και αξιολογούν τον προορισμό από την διαχείριση των αδέσποτων. Αποτελεί άλλωστε ένα σημάδι κουλτούρας και πολιτισμού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

Η παιδεία είναι η μοναδική ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και για τον λόγο αυτό το «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία, μαθαίνοντας στα παιδιά την σημασία της φροντίδας ενός ζώου και τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε απ’ αυτό. Σκοπός της ομάδας είναι τα παιδιά να αλλάξουν τις μέχρι τώρα λανθασμένες πεποιθήσεις τους και να κατανοήσουν πως τα ζώα είναι και αυτά πλάσματα.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» και η κα Σύνθια Εμμανουήλ θέλησε να προσκαλέσει τον κόσμο να ψηφίσει και να συμμετάσχει στην ομάδα. Το μήνυμα της προς το Ρεθυμνιώτικο κοινό:

«Την Κυριακή 27 Ιουνίου 6-9 έχουμε τις εκλογές του «Νοιάζομαι» στην Λεωφόρο Κουντουριώτη 196 στο καφέ «Μέλι & Γάλα». Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν, όποιος θέλει, να μας γνωρίσει, να ψηφίσει και να προσφέρει εθελοντική βοήθεια με όποιον τρόπο θέλει και μπορεί. Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο πολλά μπορούμε να καταφέρουμε».

Πηγή: goodnet.gr