Πλατφόρμα για παραχώρηση δωρεάν περισσευούμενου φαγητού

Σε συνέχεια των ανοιχτών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος Life – FOODPrint, με θέμα «την καταγραφή προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων», είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, η Διαδικτυακή Πλατφόρμα Ανταλλαγής του προγράμματος για παραχώρηση δωρεάν φαγητού σε ευάλωτες ομάδες ή άτομα που τα έχουν ανάγκη, βρίσκεται σε λειτουργία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σκοπός της Πλατφόρμας Ανταλλαγής είναι να λειτουργήσει ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ «δωρητών τροφίμων» (food donors) και «παραληπτών τροφίμων» (food receivers).

Στην πρώτη κατηγορία (food donors), μπορούν να εγγραφούν οργανισμοί, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, από τους οποίους υπάρχει συστηματική ή περιστασιακή διαθεσιμότητα περισσευούμενου φαγητού καθώς και η πρόθεση να το προσφέρουν για κοινωφελή σκοπό.

Στην δεύτερη κατηγορία (food receivers), μπορούν να εγγραφούν ΜΚΟ, δημοτικές υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα και γενικότερα όποιος φορέας δραστηριοποιείται σε ζητήματα διανομής και παροχής φαγητού ή τροφίμων σε άτομα που έχουν ανάγκη. Στο δίκτυο αυτό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και ιδιωτικά τα άτομα που επιθυμούν να δεχτούν τρόφιμα δωρεάν.

Μέσα από την πλατφόρμα επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, παγκύπριας εμβέλειας, με σκοπό την ελαχιστοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό, της σπατάλης τροφίμων ή φαγητών καλής ποιότητας.

Εάν σας ενδιαφέρει να συμβάλετε στην προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων, παρακαλούμε όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας, αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα zerowaste@foecyprus.org, προκειμένου να οριστεί διαδικτυακή συνάντηση για εγγραφή και περαιτέρω καθοδήγηση, ως προς τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Πηγή: Insider