Νίκη Παξιμαδάκη: “Οι Αμαρυλλίδες είναι μία οικογένεια με δεσμούς αγάπης…”

Φιλανθρωπικό σωματείο γυναικών Αμαρυλλίδες…

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας στην φιλανθρωπία? Τι σας οδήγησε στην ίδρυση του σωματείου?

Το 2003 ξεκίνησα να οραματίζομαι μία ομάδα γυναικών όπου με το δικό της τρόπο να υποστηρίζει την θετική παρακίνηση και να δημιουργεί μια δίοδο για δύναμη ζωής.  Μία από τις πεποιθήσεις μου είναι ότι, υποχρέωση κάθε ανθρώπου είναι να προσφέρει και να χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια σε ό,τι κάνει. Στη σκέψη φαινόταν δύσκολο, ίσως ακατόρθωτη να πραγματοποιηθεί η ιδέα, όπως ακριβώς ήθελα. Όμως συνέχιζα να το οραματίζομαι ολοένα και περισσότερο, ώσπου ήρθε η στιγμή να απελευθερώσω από μέσα μου το «όνειρο». Ήθελα η ομάδα αυτή να είναι συμπαγής, με αγάπη, αλληλεγγύη, γεμάτη ψυχική ομορφιά. Yπάρχουν πολλά Σωματεία που προσφέρουν, όμως οι ανάγκες είναι τόσες πολλές που όλοι μας μπορούμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό. Και είμαι απολύτως σύμφωνη με τα λόγια του σπουδαίου Stephen Hawking «… η ανθρωπότητα γυρίζει σελίδα, καλείται ο κόσμος να συσπειρωθεί και μέσα από την αλληλεγγύη να σταθεί όρθιος αντιμετωπίζοντας τις φουρτούνες που ακολουθούν. Πιο πολλοί άνθρωποι έχουν κινητό από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό! Πως μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την τεράστια ανισότητα!»

Πείτε μας λίγα λόγια για το Σωματείο γυναικών Αμαρυλλίδες

Ο Σύλλογος Γυναικών «Αμαρυλλίδες» ιδρύθηκε το 2007, διοικείται από 7μελές Συμβούλιο, αποτελείται από 400 μέλη και η έδρα του είναι στην Κηφισιά. Ο χαρακτήρας του είναι κοινωνικός , πολιτιστικός και κυρίως φιλανθρωπικός. Τα έσοδα του προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, τις δωρεές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Οι δράσεις του καλύπτουν τις ανάγκες ιδρυμάτων, εξοπλισμό μηχανημάτων σε νοσοκομεία παιδιών. Επίσης στηρίζει άπορες οικογένειες όσον αφορά τις πρωτογενείς ανάγκες, καθώς και την εκπαίδευση των παιδιών, εφόσον εκείνα δείχνουν ζήλο για μάθηση. Οι Αμαρυλλίδες είναι μία οικογένεια με δεσμούς αγάπης, κοινούς στόχους και όνειρα!

Κάνοντας έναν απολογισμό έργου, σε ποια ιδρύματα έχετε κάνει τις μεγαλύτερες δωρεές;

Ο Σύλλογος των Αμαρυλλίδων έχει στηρίξει τα εξής:

 1. Ίδρυμα  “Δάμαρις” (κάλυψη σε πρωτογενείς ανάγκες).
 2. Κιβωτός του Κόσμου (2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2016)
 3. Κοινωνική και Εκπαιδευτική ”Δράση”
 4. “Αναρρωτήριο Πεντέλης”
 5. Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία»
 6. Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «Σκυτάλη» (2010,2012,2015)
 7. Σύλλογος «Φλόγα», Παιδιά με Νεοπλασματική Ασθένεια
 8. 5ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού
 9. Σύλλογος “Φροντίδα” (συμπαράσταση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down).
 10. Στήριξη του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
 11. Σύλλογος «Πνοή», Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού
 12. Νοσοκομείο « Έλενα»(οξυγονοαναλυτής, Μείκτης οξυγόνου MEDIN)
 13. Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»  (κρεβάτι με ειδικές προδιαγραφές για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιμορροφιλικών)
 14. Στήριξη μονογονεϊκής οικογένειας με βιβλία  και δίδακτρα σε  φροντιστήριο ξένων γλωσσών (αγγλικά και γερμανικά τριών παιδιών για δύο τάξεις).
 15. Εθνική ομάδα «Ακρωτηριασμένων  Ποδοσφαιριστών Ελλάδας» (Αγορά δυο αεροπορικών εισιτηρίων για την «Amputee Football Hellas», την ομάδα των ποδοσφαιριστών με ακρωτηριασμό για την μετάβασή τους στην Κωνσταντινούπολη.
 16. Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»  (Ψυγείο με ειδικές προδιαγραφές για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιμορροφιλικών Ελλάδος
 17. Οικογένειες με πρωτογενείς ανάγκες (Τρόφιμα, Φάρμακα, Εξοπλισμός σπιτιού)
 18. Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (Πιεσόμετρο αναλογικό τροχήλατο, φορητό παλμικό οξύμετρο, μόνιτορ φορητό compact τεχνολογίας, φορητή αναρρόφηση, φορητό σπυρόμετρο και ηλεκτρονικό πιεσόμετρο μπράτσου).
 19. Ίδρυμα «Ανθρώπινοι Άνθρωποι», (Εξοπλισμός ηλεκτρικών μικροσυσκευών για 20 άπορες οικογένειες).
 20. Στήριξη μονογονεϊκής οικογένειας (μητέρα 3 παιδιών με αιμοκάθαρση και χημειοθεραπείες)
 21. Διαλέξεις για τα μέλη του Συλλόγου.
 22. Αμαρυλλίδες-Πνευματικές μητέρες του Σεραφείμ Nannozi-Lyma (Μονογονεϊκή οικογένεια από την Ουγκάντα)
 23. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν – Γ΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
 24. (Ένα καπνογράφο-οξύμετρο του οίκου NONIN Aμερικής (μοντέλο: Lifesensell & λογισμικό πρόγραμμα nVision, με 2 έτη εγγύηση) και στην Παιδογαστρεντερολογική Μονάδα ένα μηχάνημα πεχαμετρίας της εταιρείας MMS Ολλανδίας (μοντέλο: ohmega Rph, με 2 έτη εγγύηση).

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως σωματείο;

Είναι στο να ανακαλύπτουμε ποιες ομάδες συνάνθρωπων μας βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματικές ανάγκες δεν επαιτούν! Δεν απαιτούν!

Η πολιτεία είναι στο πλευρό σας;

Ο Σύλλογος Αμαρυλλίδες δεν είναι μια ΜΚΟ που επιχορηγείται από κονδύλια.Οι σκοποί των Αμαρυλλίδων στηρίζονται στα έσοδα που προέρχονται από συνδρομές, δωρεές και εκδηλώσεις.

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι στο πλευρό σας?

Υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που έχουν πιστέψει στο έργο των Αμαρυλλίδων και ενισχύουν οικονομικά την κάθε μας δράση.

Εθελοντές έχετε;

Το Δ.Σ. των Αμαρυλλίδων αποτελείται από μία επταμελή ομάδα, όπου μαζί με τα 400 μέλη προσφέρουν εθελοντικό έργο. Η ύπαρξη του Συλλόγου δεν οφείλεται στον ελεύθερο χρόνο των γυναικών που τον απαρτίζουν, αλλά στην αγάπη τους για προσφορά. Γυναίκες που εργάζονται, είναι μητέρες και αφιερώνουν μεγάλο χρόνο από την καθημερινότητα τους στο συνάνθρωπο.

Η στιγμή που έχει χαραχτεί βαθειά στην ψυχή σας;

Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων, από την ίδρυση των Αμαρυλλίδων, οι στιγμές συγκίνησης ήταν πολλές. Τα μάτια των παιδιών και των οικογενειών τους όταν μπαίναμε στα σπίτια τους με τα αυτονόητα αγαθά, που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος στο δυτικό κόσμο είναι εικόνες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας. Στις επισκέψεις μας σε Ιδρύματα με παιδιά χωρίς οικογένεια, τα συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια όταν μας αποκαλούσαν μαμά… Είμαστε υπερήφανες νονές του Serafim Lyma από την Καμπάλα, όταν οι δασκάλες του στην Κιβωτό του κόσμου μας ενημερώνουν για την πρόοδο του και για το πόσο κοινωνικός είναι. Κάνουμε μεγάλα όνειρα ώστε να προχωρήσει στη ζωή του αυτοδύναμος, άξιος και ικανός.

Έχει αλλάξει η ζωή σας;

Η προσφορά μας έχει τρία βασικά συστατικά, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια και το πάθος. Γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι, μέσα από το έργο των Αμαρυλλίδων και καλούμε τον κόσμο να απολαύσει τα μοναδικά προνόμια του εθελοντισμού.

Στόχοι για το μέλλον;

Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συλλογικό πνεύμα και αυτογνωσία το κοινωνικό μας έργο, να μεγαλώσουμε την αγκαλιά των Αμαρυλλίδων με περισσότερα μέλη- εθελοντές και στοχευμένα να προωθήσουμε τις αξίες που σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη. Να δημιουργήσουμε μια ΄΄αλυσίδα΄΄ διαλόγου με θέματα επιστημονικής κατάρτησης, παιδείας, υγείας, ένα συνειδητό πλάνο για την εξέλιξή μας ως άνθρωποι.

Το μήνυμα σας για την χρονιά;

Το μήνυμα των Αμαρυλλίδων για το 2019 είναι, «ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ ..ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ» .