Δοκιμαστικά μαζί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα οι Γκέιτς

Εάν μετά δύο έτη ο ένας από τους δύο αποφασίσει πως δεν μπορεί να εργάζεται από κοινού με τον άλλο, τότε η Μελίντα Γκέιτς θα παραιτηθεί

Ο Μπιλ Γκέιτς και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς θα δώσουν ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών στους εαυτούς τους, ώστε να διαπιστώσουν εάν, παρά το διαζύγιό τους, θα είναι σε θέση να συνδιοικούν τον τεράστιο φιλανθρωπικό οργανισμό τους, τον οποίο θεωρούν ακόμα ένα από τα παιδιά τους – συγκεκριμένα, το τέταρτο στη σειρά. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Πριν από δύο μήνες, όπως είναι γνωστό, το ζευγάρι των επιχειρηματιών είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να πάρουν διαζύγιο, αλλά προσέθεσε πως θα παραμείνουν συμπρόεδροι του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Ωστόσο, χθες ο διευθύνων σύμβουλός του, Μαρκ Σάζμαν, δήλωσε ότι καταρτίζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο, «ούτως ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου, που έχει αναλάβει το ίδρυμα». Και προσέθεσε: «Εάν μετά δύο χρόνια είτε ο ένας είτε η άλλη αποφασίσει πως δεν δύναται να εξακολουθεί να εργάζεται από κοινού με το άλλο μέλος, τότε η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς θα παραιτηθεί από τη θέση της συμπροέδρου και διαχειρίστριας».

Σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η εξέλιξη, τότε ο Μπιλ Γκέιτς θα παραμείνει αποκλειστικά εκείνος πρόεδρος του ιδρύματος, αφού προηγουμένως εξαγοράσει το μερίδιο της (πρώην) συζύγου του, όπως διευκρίνισε ο κ. Σάζμαν. Η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς θα λάβει αποζημίωση για τη δική της προσωπική συνεισφορά στις αγαθοεργίες του οργανισμού, η οποία δεν σχετίζεται με το κληροδότημά του. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέις συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα. Εντούτοις, μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου τον Μάιο η φήμη του επλήγη, ειδικά από δημοσιεύματα που αποκάλυπταν ότι ο Μπιλ Γκέιτς φέρεται να είχε στο μακρινό παρελθόν συμπεριφερθεί άσχημα σε εργαζομένους της Microsoft. Πέραν αυτού, χτύπημα υπέστη το ίδρυμα και από την απόφαση του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί του ρόλου του ως διαχειριστή τον Ιούνιο. Ο κ. Μπάφετ είναι ένας από τους μεγάλους επενδυτές του.

Αναφέρεται στο σημείο αυτό ότι ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, τον οποίο συνδέει με τον Μπιλ Γκέιτς μακρά φιλία, δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην απόφαση της παραίτησής του. «Οι στόχοι μου εναρμονίζονται πλήρως με τους αντίστοιχους του ιδρύματος, αλλά η ίδια η φυσική μου παρουσία δεν είναι επ’ ουδενί απαραίτητη για την επίτευξή τους», διευκρίνισε ο αειθαλής επιχειρηματίας. Επιπλέον, εκτός του εναλλακτικού σχεδίου διοίκησης του ιδρύματος, χθες ανακοινώθηκε ότι το ζευγάρι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δεσμεύεται να διαθέσει στο πλαίσιο του κληροδοτήματός του ποσόν 15 δισ. δολ. Πέραν τούτου, οι δυο τους αποφάσισαν να αυξήσουν τον αριθμό των διαχειριστών που είναι υπεύθυνοι να εποπτεύουν τη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο εδώ και 20 χρόνια, που συστάθηκε, έχει διαθέσει άνω των 55 δισ. δολ. σε έργα για την υγεία, την ανακούφιση των φτωχών και τελευταία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Πηγή: kathimerini.gr