Σχεδία: δράσεις αλληλεγγύης που σώζουν ζωές

Μία κινέζικη παροιμία λέει : “Αν θέλεις να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα, δως  του ένα ψάρι. Αν θέλεις να τον χορτάσεις για μία ζωή, μάθε του ψάρεμα. Έτσι λειτούργησε  η ΜΚΟ “Διογένης” και κυκλοφόρησε τη Σχεδία. Το μοναδικό, ελληνικό περιοδικό δρόμου. Η Σχεδία είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων δρόμου (International Network of Street Papers).

Ποια είναι η Σχεδία 

Η Σχεδία, όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης τύπου, όπως περίπτερα. Αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες, κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες. Είναι άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από τα 4.00 ευρώ που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού τα 2.50 ευρώ αφορούν απευθείας τον πωλητή με το κόκκινο γιλέκο, εκ των οποίων το 1.52 είναι καθαρό έσοδο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα αλλά παράλληλα λειτουργεί και ως μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Η Σχεδία δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δεν επαιτούν αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό, το οποίο έχουν αγοράσει οι ίδιοι. Κάθε πωλητής από τη στιγμή που θα ενταχθεί στο δίκτυο πώλησης της Σχεδίας θα του δοθούν δέκα αντίτυπα. Είναι το αρχικό του κεφάλαιο. Ο ενδιαφερόμενος με τα 4.00 ευρώ αγοράζει ένα προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό περιοδικό ποικίλης ύλης με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Παράλληλα είναι ταυτόχρονα και μία πράξη αλληλεγγύης.

σχεδία
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Αθλητικές, πολιτιστικές δράσεις της Σχεδίας 

Ωστόσο, οι δράσεις που διοργανώνει η  Σχεδία δεν εξαντλούνται μόνο στη διανομή του περιοδικού, καθώς μέσα από μία ευρεία γκάμα πρωτοβουλιών υφαίνεται ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους που έχουν ανάγκη. Η Σχεδία είναι ένα σύνολο εμπειριών και ευκαιριών που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν, να εμψυχώσουν και να στηρίξουν ανθρώπους που δοκιμάζονται πολύ σκληρά.Η σύσταση της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων, με την ετήσια συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελο Αστέγων, το αποδεικνύει περίτρανα. Αυτή η αθλητική πρωτοβουλία με τίτλο “Γκολ στη φτώχεια”, χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και να συμβάλει στον κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως οι αθλητικές δραστηριότητες δεν σταματούν εδώ.

Η Σχεδία κατακτά και τα μπασκετικά παρκέ με μία μικρή ομάδα μπάσκετ. Παράλληλα  η ομάδα έχει αποκτήσει πιστούς παίκτες και συμμετέχει συχνά σε αγώνες. Επιπλέον, οι άνθρωποι της Σχεδίας πωλητές και φίλοι συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου, διεκδικώντας μία καλύτερη ζωή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους.Οι πρωτοβουλίες όμως δεν σταματούν εκεί. Οι “Αόρατες Διαδρομές” είναι ένα πρόγραμμα περιηγήσεων σε κοινωνικές δομές του κέντρου με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους ανθρώπους του περιοδικού.Η Σχεδία διοργανώνει και μαθήματα φωτογραφίας, κεραμικής και κοσμήματος, ανάγνωση λογοτεχνικών έργων, επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί.Αν επιθυμεί κάποιος να προετοιμαστεί για συνέντευξη και να έρθει σε επαφή με εταιρείες , η συνεργασία της Σχεδίας με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, μπορεί να τους βοηθήσει να φτιάξουν το βιογραφικό τους.Οι δράσεις συνεχίζονται με το Σχεδία Home ,ένα all day cafe- bar όπου λειτουργεί σε ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτός από ευφάνταστα, πεντανόστιμα πιάτα, snack και μοναδικά κοκτέιλ  προσφέρει επίσης είδη δώρων υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εργαστήρια και πολλά άλλα.Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά της Σχεδίας δεν έχει σύνορα και όρια. Ακολουθεί με κάθε τρόπο και μέσο το όραμα και την αποστολή της που είναι η προσπάθεια άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι άνθρωποι να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό με αξιοπρέπεια, αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό τους.

Πηγή: maxmag.gr