Ο «Αυγερινός» στο πλευρό των άπορων συνανθρώπων μας

Γονείς, συγγενείς και φίλοι, που έχασαν πρόωρα δικούς τους ανθρώπους, δημιούργησαν πρόσφατα στην Πάφο τη φιλανθρωπική ομάδα «Αυγερινός». Στόχος, η αλληλοβοήθεια και ενίσχυση για να ξεπερασθεί το πολύ δύσκολο κομμάτι της απώλειας αγαπημένων προσώπων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για νέα παιδιά.

Ο «Αυγερινός», αναφέρει σήμερα στον «Φ» η εκ των εxόντων την πρωτοβουλία, Μαρία Πίσκοπου, που προ διετίας έχασε τον γιο της, Αντρέα, «είναι ένα όνομα που μας ενώνει με τα ουράνια. Όλοι έχουμε κάποιο δικό μας άγγελο εκεί και η όλη δράση της ομάδας θα είναι πάντοτε αφιερωμένη στην μνήμη τους», τονίζει.

«Προσπαθώντας να δώσω πίσω λίγη από την αγάπη που δεχτήκαμε από όλους τους φίλους μας, από γνωστούς και άγνωστους», επεσήμανε. «Ποτέ δεν καταφέραμε ως οικογένεια να ευχαριστήσουμε τον καθένα ξεχωριστά για ότι μας πρόσφερε. Ακόμη και σήμερα, ενώ τον Μάιο έκλεισαν δύο χρόνια από την μέρα που έφυγε ο Αντρέας μου, δεν μπορώ να ανοίξω τα βιβλία συλλυπητηρίων και τα μπλοκ αποδείξεων των εισφορών. Προσπαθώ πολύ να αποφύγω κάθε τι που μου προκαλεί αυτό τον απάνθρωπο πόνο, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα ξαναδώ τον γιο μου στο σπίτι μας, στο αυτοκίνητο του, στον υπολογιστή του να κάθεται με τις ώρες».

Θέλοντας, ωστόσο, να ανταποδώσει λίγη από την αγάπη που εισέπραξε στον πόνο της, τονίζει η κα. Πίσκοπου, ξεκίνησε με φιλικά της πρόσωπα την προσπάθεια για δημιουργία αυτής της ομάδας αλληλοβοήθειας. «Βρήκαμε αφάνταστη ανταπόκριση και μεγάλη στήριξη», ανέφερε, «αλλά βρήκαμε και πολλούς που χρειάζονται αυτή την ανταπόκριση και την στήριξη».

«Δημιουργήσαμε τη φιλανθρωπική ομάδα “Αυγερινός”», είπε. «Ο καθένας μας, για τους δικούς του λόγους, είναι καλοδεχούμενος στην ομάδα, είτε για να προσφέρει, είτε για να συμβουλεύσει, είτε για να συστήσει, με προσοχή πάντοτε, άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Δεν ξέρουμε τα πάντα, όμως προσπαθούμε πολύ, με πολλή αγάπη και καλή θέληση να τα καταφέρουμε. Ας φωτίζει, λοιπόν ο “Αυγερινός” την στράτα μας κι ας μας στέλλουν όλοι οι άγγελοι μας από εκεί ψηλά την αγάπη τους».

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα της δράσης του συνδέσμου, σύμφωνα με την κ. Πίσκοπου, η αποθήκη του «Αυγερινού» γεμίζει και αδειάζει την ίδια στιγμή:

«Γεμίζει από όλους όσοι σπεύδουν απλόχερα να προσφέρουν και αδειάζει γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε εταιρείες χορηγούς. Ότι παίρνουμε, το παίρνουμε από τον κόσμο που θέλει να προσφέρει. Από τις δικές του προσφορές που εθελοντικά και με αγάπη φέρνει και για τις οποίες τον ευχαριστούμε πολύ».

«Προσπαθούμε να καλύψουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε και που έχουν πραγματικά ανάγκη», εξηγεί η ψυχή της ομάδας. Οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα ή αν έχουν δεν ξεπερνά το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάποιου άλλου ελάχιστου επιδόματος.

«Οι ευάλωτες ομάδες, καθώς και οικογένειες με παιδιά που χρειάζονται γάλα και πανάκια ή είδη προγεύματος για παιδιά, είναι για τον “Αυγερινό” προτεραιότητα», τονίζει η Μαρία Πίσκοπου. «Έχουμε καθιερώσει τα μηνιαία πακέτα στις οικογένειες για τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό όλων μας. Τα μηνιαία πακέτα μας προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται ένα νοικοκυριό για ένα μήνα. Και όλοι ξέρετε ότι για μια οικογένεια το ψώνισμα του μήνα μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 150 ευρώ, με τα είδη κρεοπωλείου και τα είδη φρουταρίας. Μέχρι τώρα έχουμε να ετοιμάσουμε μηνιαία πακέτα για τουλάχιστον 120 οικογένειες. Μπορεί ο καθένας να κάνει τους υπολογισμούς του».

«Ο κόσμος της Πάφου μας αγκάλιασε με αγάπη»

Η Μαρία Πίσκοπου αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους απλούς ανθρώπους της Πάφου, που όπως χαρακτηριστικά τονίζει, χωρίς τη δική τους ανόθευτη και ανιδιοτελή αγάπη οι άνθρωποι του Αυγερινού δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν τώρα. Και φέρνει ως παράδειγμα συγκεκριμένο πολίτη Πάφου ο οποίος δώρισε στην οργάνωση κουπόνια για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, ζητώντας μόνο να μην δημοσιοποιηθεί ούτε το όνομα του, ούτε η πρωτοβουλία του αυτή.

«Ο κόσμος της Πάφου μας αγκάλιασε με αγάπη σε βαθμό που η ανταπόκριση του μας βρήκε.. λίγο απροετοίμαστους», τονίζει χαρακτηριστικά. «Σταθήκαμε όμως όλη η ομάδα στο ύψος της δικής του προσφοράς. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε κάθε μέρα να είμαστε εδώ για ότι θέλει να προσφέρει και να δώσουμε πίσω σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν θα σας κρύψω οτι πολλές φορές το διάστημα λειτουργίας του “Αυγερινού”, σκέφτηκα και είπα, μακάρι να ήταν εδώ ο γιος μου κι ας μην έκανα τίποτε από όλα αυτά. Δεν είναι δυστυχώς. Εκεί έξω όμως, είναι άλλα παιδιά και οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια».

Η πανδημία δυσχεραίνει γενικότερα το έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων στην Πάφο με τις ανάγκες άπορων οικογενειών να είναι αυξημένες, σύμφωνα και με τα άλλα φιλανθρωπικά, εθελοντικά σωματεία και οργανισμούς.

Η Ανθή Λεωνίδου, Διοικητική Λειτουργός του ΕΣΣΕ Πάφου, ανέφερε πως η απαγόρευση εκδηλώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία έχει δυσχεράνει τον ενάμιση αυτό χρόνο κατά πολύ το έργο της συγκέντρωσης σεβαστού χρηματικού ποσού με σκοπό την ενίσχυση των άπορων οικογενειών της Πάφου. 

Λόγω της πανδημίας, ανέφερε, απευθύνονται και καινούργιες περιπτώσεις στα Γραφεία του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφου για στήριξη και βοήθεια. «Έχουμε», είπε η κα. Λεωνίδου, «αυξημένες ανάγκες, όμως από την άλλη έχουμε περιορισμένους πόρους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις εκστρατείες». Απηύθυνε επίσης δραματική έκκληση για στήριξη στο έργο των προσπαθειών του ΕΣΣΕ Πάφου και άλλων φορέων για την ενίσχυση άπορων οικογενειών.

Πηγή: philenews.com