Άννα Μαρία Ρογδάκη: “Η Ένωση Γυναικών Πάτρας ξεκίνησε με βασικό σκοπό τον αγώνα για κοινωνική προσφορά”

Η Ένωση Γυναικών ξεκίνησε, όχι σαν φεμινιστικό σωματείο αλλά με βασικό σκοπό τον αγώνα για κοινωνική προσφορά και την ευρύτερη προώθηση των γυναικείων θεμάτων καθώς και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με το σύνθημα ότι «αυτοί που έχουν ανάγκη είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που ενδιαφέρονται να τους βοηθήσουν» προσπάθησαν και το κατάφεραν με πάρα πολλούς τρόπους.

«Φιλανθρωπικό Σωματείο Γυναικών Πάτρας» Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Η Ένωση Γυναικών Πάτρας ιδρύθηκε το 1991 από την αείμνηστη πολιτικό Κούλα Ρογδάκη, ευρύτερα γνωστή ως «Μεγάλη Κυρία της Πάτρας». Η Ένωση Γυναικών ξεκίνησε με βασικό σκοπό τον αγώνα για κοινωνική προσφορά και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το “όραμα” και η “αλήθεια” των γυναικών που συγκρότησαν το Σωματείο έκαναν την παρέα να μεγαλώσει και σήμερα αποτελεί το πιο πολυπληθές σωματείο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, αριθμώντας περισσότερα από 5.000 μέλη. Με μότο ότι “δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους, αλλά όλοι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον”, η Ε.ΓΥ.ΠΑ έχει καταφέρει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί διοργανώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας. Από το 1991 μέχρι σήμερα η διάθεση για φιλανθρωπία δεν άλλαξε, ακολούθησε όμως τη ροή του χρόνου. Η Ένωση Γυναικών Πάτρας στα 27 χρόνια θητείας της είδε την προσπάθεια να επιβραβεύεται μέσα από τα μάτια των δύο νεαρών παιδιών που χειρουργήθηκαν σε νοσοκομείο στο Λονδίνο και βρήκαν πάλι το φως τους με χρήματα που συγκέντρωσαν αποκλειστικά τα μέλη του Σωματείου. Μοιράστηκε τη χαρά των γονιών, του μικρού Άγγελου που έκανε επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς σε νοσοκομείο του εξωτερικού και σήμερα, ενήλικας πια, θυμάται εκείνη την περιπέτεια σαν κακό όνειρο. Βρέθηκε κοντά στα θύματα του πολέμου του Ιράκ, συμπαραστάθηκε στο έργο των Γιατρών του Κόσμου, οργάνωσε πολλές φορές συσσίτια για τους άστεγους και σήμερα έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε ιδρύματα και νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας και συνεχίζουμε.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας στη φιλανθρωπία;

Μια υπόσχεση που έδωσα στη μητέρα μου λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή να συνεχίσω τον αγώνα της, ήταν αρκετό για να μου δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα. Δε θα μπορούσα ποτέ να κάνω διαφορετικά, αφού μεγάλωσα έτσι. Εκείνη έλεγε ότι η ζωή δεν έχει απολύτως καμία αξία, όταν δεν τη ζεις, όταν δεν προσφέρεις, όταν δεν ονειρεύεσαι. Αυτό προσπαθώ να κάνω και κάποιες φορές υπάρχουν Σειρήνες, που προσπαθούν να με αναχαιτίσουν και να με κρατήσουν πιο πίσω. Αυτές σαν τον “Οδυσσέα” έχω μάθει να μην τις ακολυω καθόλου. Η απόφαση για την ίδρυση του Σωματείου ήταν μια κουβέντα με φίλες, για το παρελθόν. Ένα κορίτσι από την Κατοχική Ελλάδα, που άκουγε στο όνομα Κούλα, κατάφερε να σπουδάσει και να εξελιχθεί κοινωνικά, παρότι υπήρξαν πολλοί που της γύρισαν την πλάτη. Ονειρεύτηκε ένα Σωματείο για τον Άνθρωπο και την Αγάπη. Ήθελε όλοι όσοι δεν έχουν την τύχη με το μέρος τους να βρίσκουν βοήθεια. Αυτό το κορίτσι και το όραμά του ήταν η αιτία που εγώ συνέχισα προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα παράθυρο στον ήλιο για όλους όσους έχουν ανάγκη.

Η Πολιτεία είναι στο πλευρό σας

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση που θα ήθελα να την απαντήσω με ερώτηση. Μπορεί η Πολιτεία να είναι στο πλευρό μας; Έχουμε έρθει αντιμέτωπες με τη θλιβερή διαπίστση ότι η Πολιτεία δεν διαθέτει τους πόρους για να μας βοηθήσει οικονομικά. Έχουμε πάντα τη συμπαράσταση φορέων της Πολιτείας στις δράσεις μας και τολμώ να πω ότι Σωματεία σαν το δικό μας στέκονται αρωγοί σε προσπάθειες που το Κράτος δεν μπορεί να είναι εκεί.

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι δίπλα σας;

Πραγματικά αναρωτιέμαι τι θα κάναμε χωρίς αυτούς. Είναι φοβερό και ταυτόχρονα υπέροχο σε αυτό το ταξίδι της Προσφοράς να συναντάς ανθρώπους με χρυσή καρδιά, ανθρώπους που θέλουν να δώσουν. Εμείς έχουμε τη χαρά να έχουμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας που μας κάνουν πιο δυνατές και πιο σίγουρες για το μέλλον.

Στόχοι για το Μέλλον;

Η δημιουργία ενός ξενώνα για την προσωρινή φιλοξενία γυναικών που βρίσκονται σε ανάγκη, μέχρι να μπορέσουν να επανενταχθούν, με την βοήθειά μας φυσικά. Επίσης θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ευρέσεως εργασίας μεταξύ των μελών μας. Τέλος ο σημαντικότερος ίσως στόχος μας, να συμβάλλουμε στο να μειωθούν οι ελλείψεις των Νοσοκομείων της περιοχής μας με δωρεές ιατρικού εξοπλισμού. Κάτι που θα ανακουφίσει τεράστια μερίδα ανθρώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Είναι ο Έλληνας εθελοντής;

Ναι είναι… Μάλιστα είναι εθελοντής παρόλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μου έρχονται δάκρυα στα μάτια όταν σκέφτομαι όλες εκείνες τις Κυρίες που στέκονται δίπλα μας και προσφέρουν ένα κομμάτι από τον εαυτό τους. Εμείς στην Ένωση Γυναικών Πάτρας είμαστε όλοι εθελοντές. Κέρδος μας η αγάπη, τα χαμόγελα και τα δάκρυα χαράς. Χωρίς τους εθελοντές δεν είμαστε τίποτα. Θέλουμε κοντά μας ακόμα πιο πολλούς.

Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι;

Αυτή και αν είναι δύσκολη ερώτηση. Ωστόσο είναι ερώτηση που για μένα χωράει μόνο μία απάντηση. Είμαστε εμείς έτοιμοι να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε την φιλανθρωπία στο διπλανό μας; Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι για να πει κανείς “παρακαλώ”… Εμείς πρέπει να συμβάλλουμε με τις πράξεις μας και τις επιλογές μας στη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας που επιτέλους θα ανήκει στους Έλληνες.

Πείτε μας με τρεις λέξεις τι είναι για σας η Προσφορά:

Ανάγκη, Ευθύνη, Αγάπη.