Η Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού


Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό οργάνωσε τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, κατά την οποία η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού απένειμε το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνος και τιμητικό δίπλωμα, σε 15 απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων που βοήθησαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Στην καθοριστική συνεισφορά του διεθνούς κινήματος φιλελληνισμού στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, καθώς και στον ρόλο του νέου Μουσείου Φιλελληνισμού ως πυλώνα ανάδειξης του, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και ΑΘλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιουλίου. Στα εγκαίνια του Μουσείου απονεμήθηκε το μετάλλιο του «Λόρδου Βύρωνος» και τιμητικό δίπλωμα, σε 15 απογόνους σημαντικών φιλελλήνων, οι οποίοι βοήθησαν την Ελλάδα κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απένειμε συμβολικά το δίπλωμα και μετάλλιο στον Γάλλο Πρέσβη, κ. Patrick Maisonnave, τιμώντας τους Charles Nicolas Fabvier, Pasquale Gambini, Jean-François Maxime Raybaud και Olivier Voutier.

Το μετάλλιο «Λόρδος Βύρων» αποδίδεται σε απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων και σε όσους συμβάλλουν στην προώθηση του Ελληνισμού, της ελληνικής εκπαίδευσης και τους στόχους της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Με αίσθημα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, αλλά πρωτίστως εξαιρετικής τιμής, βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέπουν πλέον -έστω και με κάποιους περιορισμούς ακόμη- την κοινή φυσική μας παρουσία και συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή επ’ αφορμή των επίσημων εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Εκτιμώ ότι το ευρύτερο κοινό, πληροφορούμενο τους τελευταίους μήνες από τα μέσα ενημέρωσης την είδηση της ίδρυσης του Μουσείου στην Αθήνα, θα εξεπλάγη ενδεχομένως από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανάμεσα στα τόσα μουσεία της δεν διέθετε έως τώρα κάποιο αφιερωμένο σε αυτό εξαιρετικά σημαντικό για τη νεότερη ιστορία του Έθνους διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που συνέβαλε καθοριστικά στην ευόδωση του απελευθερωτικού αγώνα και στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Ευρωκίνηση

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό οργανώνει τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, κατά την οποία η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού απένειμαν το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνος και τιμητικό δίπλωμα, σε 15 απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων που βοήθησαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Σε κάθε περίπτωση, το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σήμερα με άρτιο επιστημονικά τρόπο, με ιδιαίτερη καλαισθησία, και ταυτόχρονα με πλήρη σεβασμό προς τη μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων που κοσμούν τις συλλογές του το Μουσείο Φιλελληνισμού, ένα δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρωτοβουλίας που ανέλαβε και υλοποίησε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, πρωτοστατούντος του κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα για τη συγκέντρωση περισσότερων από 2000 σπάνιων αντικειμένων τέχνης και τεκμηρίων, που καταγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Με την ίδρυση, την ολοκλήρωση της συγκρότησής του στο σύγχρονο αυτό κτήριο, και την έναρξη της λειτουργίας του, που παρά την πανδημία πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ενόψει της κορύφωσης των εορτασμών για τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, το Μουσείο Φιλελληνισμού πραγματοποιεί μια δυναμική είσοδο στο μουσειακό τοπίο και στην πνευματική πολιτιστική, και κοινωνική ζωή της χώρας.

Αναλαμβάνει αφενός να υπηρετεί τους σκοπούς της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παιδευτικής ανάδειξης του φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση έως σήμερα, αφετέρου δε -στο πρόσωπο των διάσημων και εμβληματικών, αλλά και των λιγότερο επιφανών φιλελλήνων του 18ου και 19ου αιώνα, που συνέδραμαν καθοριστικά στον απελευθερωτικό αγώνα- να αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους απανταχού φιλέλληνες όλων των εποχών, εκπληρώνοντας ένα διαρκές ηθικό χρέος του Ελληνισμού. Ένα ηθικό χρέος ανάλογο με εκείνο που αποτέλεσε το κέντρο αναφοράς της πεποίθησης και της αποφασιστικότητας των φιλελλήνων στο δίκαιο του σκοπού που τάχθηκαν να υπηρετήσουν, καταβάλλοντας συχνά γι’ αυτό το υπέρτατο τίμημα, ανεξάρτητα από το αν το αρχικό τους κίνητρο ήταν η συμπάθεια προς έναν χριστιανικό λαό δυναστευόμενο από μια αλλόθρησκη εξουσία, ο θαυμασμός προς την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας ή η ρομαντική και ιδεαλιστική υποστήριξη της φιλελεύθερης ιδέας της αυτοδιάθεσης των λαών.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού έχουν θέσει, ωστόσο, και έναν ακόμη υψηλό στόχο, αυτόν της ανάδειξης και ενίσχυσης του φιλελληνισμού ως πάγιας και διαρκούς αξίας και «αρετής», υπό την έννοια της προσήλωσης στα παγκόσμια και διαχρονικά πνευματικά επιτεύγματα και ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού.

Την ανώτερη και ευγενή αυτή επιδίωξη υπηρετεί ακριβώς η θέσπιση του ετήσιου σχετικού Βραβείου, που απονέμεται στο όνομα του Λόρδου Βύρωνα, της εμβληματικότερης ίσως μορφής του φιλελληνισμού, σε σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο βίος και η πολιτεία των οποίων διαπνέονται από αυτά ακριβώς τα ιδεώδη. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και το μετάλλιο «Λόρδος Βύρων», που αποδίδεται τιμής ένεκεν σε απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων του παρελθόντος, αλλά και σε όσους συμβάλλουν στην προώθηση του Ελληνισμού και των Ελληνικών σπουδών και των σκοπών της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό. Κατά την αποψινή εκδήλωση θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά να συμμετάσχουμε όλοι στην τελετή απονομής αυτού του μεταλλίου σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, έστω και μέσω διαδικτύου λόγω των ειδικών περιστάσεων.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και όλους όσους συνέδραμαν τη μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια που απαιτήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, πρωτίστως όμως εκείνους, που αποτελούν το κέντρο αναφοράς της προσπάθειας αυτής, τους απανταχού φιλέλληνες».

«Ευχαριστώ» Ν. Δένδια στους φιλέλληνες «που μας βοήθησαν να επιτύχουμε την ελευθερία μας»

Ευρωκίνηση

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό οργανώνει τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, κατά την οποία η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού απένειμαν το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνος και τιμητικό δίπλωμα, σε 15 απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων που βοήθησαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ο φιλελληνισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας, το οποίο δεν μπορεί ποτέ να λησμονηθεί, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού και την τελετή απονομής του Μεταλλίου Lord Byron σε απογόνους Φιλελλήνων. Υπογράμμισε, επίσης, πως απόψε τιμούμε τις θυσίες και το πάθος όλων αυτών των ανθρώπων που μας βοήθησαν να επιτύχουμε την ελευθερία μας, και με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ευχαρίστησε όλους τους Φιλέλληνες. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η πρόοδος και τα επιτεύγματα της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια είναι απόδειξη ότι οι θυσίες τους δεν ήταν μάταιες.

Αναφερόμενος στα αποψινά εγκαίνια του Μουσείου, είπε πως είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Εταιρείας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της στην τεκμηρίωση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Απευθυνόμενος στους απογόνους Φιλελλήνων που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός αποτίουν φόρο τιμής με ταπεινότητα και βαθιά ευγνωμοσύνη σε όσους ήρθαν: από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα γερμανικά κράτη της εποχής, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, ακόμη και από μέρη μακριά από την Ευρώπη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Αϊτή.

«Αυτοί οι Φιλέλληνες, εμπνευσμένοι από την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό, πίστευαν στο δικαίωμα της Ελλάδας να απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό. Πίστευαν στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να απελευθερωθούν από την καταδυνάστευση. Πολέμησαν σαν να πολεμούσαν για τη χώρα τους, για τη δική τους ελευθερία. Θεώρησαν τον ελληνικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας ως ζήτημα που αφορούσε όλες τις πολιτισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ειδικότερα. Επιπροσθέτως, ειπε πως δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε όλους όσοι συνέλεξαν και έστειλαν οικονομική βοήθεια και πολεμοφόδια για τον πόλεμο. «Πολλοί παρείχαν επίσης και προμήθειες για τους αγωνιζόμενους Έλληνες» προσέθεσε.

Στο σημείο αυτό, εξήρε την προσφορά των Φιλελληνικών Επιτροπών, αναφέροντας ότι από τη Γενεύη και το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, βοήθησαν τον ελληνικό αγώνα με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Επικαλούμενος έγγραφα που διατηρούνται στο Διπλωματικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε ότι η Επιτροπή της Γενεύης προχώρησε τόσο πολύ που έφτασε στο σημείο να αναλάβει την ανατροφή και την εκπαίδευση νέων Ελλήνων που είχαν υποφέρει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επιπλέον, ανέδειξε και την προσφορά εκείνων που συνέβαλαν μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Συγγραφείς και ζωγράφοι οι οποίοι μέσω της δουλειάς τους βοήθησαν στη διάδοση του μηνύματος του ελληνικού αγώνα. Επηρέασαν την κοινή γνώμη στις χώρες τους και ενέπνευσαν τα φιλελληνικά συναισθήματα σε μεγαλύτερα κοινά, ανέφερε και υπογράμμισε πως το έργο τους παραμένει πηγή έμπνευσης, ακόμη και σήμερα.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σχέση των Φιλελλήνων με την Ελλάδα και μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτος. Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Φιλελλήνων δεν εξαφανίστηκε με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, παρατήρησε και σημείωσε πως ορισμένοι Φιλέλληνες παρέμειναν στην Ελλάδα και προσχώρησαν στον ελληνικό στρατό και τη δημόσια διοίκηση. Συμπλήρωσε ακόμα πως υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου Φιλέλληνες διορίστηκαν ως Έλληνες πρόξενοι στις πόλεις τους, στο εξωτερικό.

Πηγή: ekirikas.com