Εφαρμογή στο κινητό για εθελοντές αιμοδότες

Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών είναι διαθέσιμο εδώ και ένα μήνα σε mobile app και στο Android κινητό τού εθελοντή αιμοδότη.

Μία εξέλιξη για την οποία είχε μιλήσει πέρυσι τον Ιούνιο σε συνέντευξή του στην “Ε” ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Ο Μεσσήνιος πρόεδρος του ΕΚΕΑ είχε προαναγγείλει τη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέγγισης της νέας γενιάς, ώστε μέσω της τεχνολογίας να διευκολύνει τη θέλησή τους για συμμετοχή στις εθελοντικές αιμοδοσίες.

Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των αιμοδοτών είναι περί τα 45 χρόνια και οι αιμοδότες που προέρχονται από τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι και να δημιουργηθεί ένα κίνημα σταθερών αιμοδοτών με διάρκεια, ώστε να πάψουμε να έχουμε αιμοδότες της μιας φοράς.

ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ANDROID

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη προς το παρόν μόνο για συσκευές Android και προσφέρει έναν εύχρηστο τρόπο πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ), το οποίο είναι ένα ενοποιημένο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα που συγκεντρώνει σε μία ενιαία βάση δεδομένων τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, τους εθελοντές αιμοδότες και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών. Κατεβάζοντας την εφαρμογή του ΕΜΑ δωρεάν στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, οι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ μπορούν να μπαίνουν στον λογαριασμό τους, εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης. Με την εφαρμογή η ενημέρωση του αιμοδότη γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν:

– Να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του λογαριασμού που έχουν δημιουργήσει με την εγγραφή τους στο ΕΜΑ.

– Να αιτούνται την απόκτηση ταυτότητας εθελοντή αιμοδότη ή να βλέπουν τα στοιχεία της ταυτότητας που έχουν.

– Να βλέπουν προσωποποιημένα στατιστικά στοιχεία για τις αιμοδοσίες στις οποίες έχουν συμμετάσχει.

– Να ενημερώνονται για το πότε μπορούν να αιμοδοτήσουν εκ νέου και

να υποβάλουν οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το ΕΜΑ.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΔΩΡΟ

Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα η επόμενη προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία είναι αυτό το Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομάδας ΟΑΚ 4×4 Μεσσηνίας. Τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των αποθεμάτων αίματος της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, αφού οι ανάγκες για αίμα όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση της καθιερωμένης προσφοράς αίματος. Επιπλέον, εξαιτίας της πανδημίας έχει μειωθεί η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Σε αυτές τις συνθήκες το σύνθημα “Δώσε αίμα και χάρισε το σημαντικότερο δώρο, τη ζωή!” αποκτά μεγαλύτερη αξία και το αίμα του αιμοδότη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής. Γιατί όταν τα αποθέματα αίματος μειώνονται δραματικά, μπορεί μεταξύ άλλων συνεπειών να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε χρονίως μεταγγιζόμενους ασθενείς. 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ ΑΠΟ 100% ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Η προσφορά αίματος είναι μια πράξη αλτρουισμού προς τον συνάνθρωπο, καθώς δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος και δεν μπορεί να παραχθεί λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητάς του. Ετσι, ο αιμοδότης προσφέρει δύο πολύτιμα αγαθά: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 450 κ.ε. αίμα από τα 4-5 λίτρα (σχεδόν 10 μονάδες) που διαθέτει ο μέσος ενήλικας. Μία μονάδα αίματος (σαν αυτή που δίνει σε μία απλή αιμοδοσία), δεν γίνεται αισθητή αφού αναπληρώνεται γρήγορα από τον οργανισμό του υγιούς αιμοδότη.

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει και το ΕΚΕΑ, το μήνυμα που πρέπει να περάσει στην κοινωνία δεν είναι μόνο να εξαλειφθεί ο φόβος και η άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να προσελκύσει νέους εθελοντές και να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί αιμοδότες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα σε 1 εκατ. κατοίκους. Στην Ελλάδα απαιτούνται ετησίως τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προβάλλει τη συστηματική και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

– Να είσαι 18-65 ετών.

– Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.

– Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες.

– Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας.

– Εάν έχεις κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Πηγή: eleftheriaonline.gr