Στο πλευρό της κοινωνίας ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ – Οι εθελοντές διασώστες που δεν σταματούν ποτέ!

Η εθελοντική διασωστική ομάδα «Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού» (Ο.Φ.Κ.Α.Θ) με έδρα στην Περαία Θεσσαλονίκης συμμετέχει πανελλαδικά και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περιστατικά άμεσης ανάγκης. Όλοι οι εθελοντές με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο βοηθούν στα κρίσιμα ζητήματα που εμφανίζονται καθημερινά στην κοινωνία μας.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ο.Φ.Κ.Α.Θ, Χρήστος Ράμος αποφάσισε το 2007 να δημιουργήσει μια ομάδα που θα έχει ενεργό ρόλο στους τομείς πυρασφάλειας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας – διάσωσης (ορεινής και θαλάσσιας), φυσικών καταστροφών και A’ βοηθειών. Η αφορμή, όπως εξήγησε στο ThessToday.gr, ήταν μια φωτιά στο όρος Μπέλλες στο Κιλκίς το 2007. «Όταν καίγεται ένα βουνό, αυτομάτως σταματά η δουλειά του κυνηγού (ένα μέρος της ομάδας αποτελείται από κυνηγούς), η υλοτομεία και όλα τα σχετικά επαγγέλματα. Εφόσον ήμασταν στα βουνά ως κυνηγοί, θέλαμε να προσέξουμε λίγο παραπάνω το δάσος μας. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να δημιουργήσουμε αρχικά μια ομάδα εθελοντών-δασοπυροσβεστών και στην πορεία όταν γίναμε και επίσημα συνεργάτες με τους κρατικούς φορείς εξελίχθηκαν οι δράσεις μας. Από τις πρώτες μεγάλες δράσεις μας ήταν η συμμετοχή σε μια έρευνα 5 αγνοουμένων σε βουνό. Μας κάλεσε η Πολιτική Προστασία και επειδή γνωρίζαμε καλά το βουνό τους κατευθύναμε και από τότε έχουμε ενεργό ρόλο σε κάθε σχεδόν περιστατικό.», ανέφερε ο ιδρυτής και πρόεδρος.

Ιδρύθηκε το 2007 και από το Μάιο του 2008 είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι εθελοντές αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει τους 230 σε όλη την Ελλάδα και περίπου οι 100 είναι νεαρά άτομα, ηλικίας 17 έως 22 ετών. «Η κρίση της πανδημίας και τα lockdown που βιώσαμε έστρεψε πολύ κόσμο στον εθελοντισμό», τονίζει.

Έχει αναπτυχθεί ένα ικανό δίκτυο με 15 βάσεις ετοιμότητας, σε Κιλκίς, Χαλκιδική (3), Φθιώτιδα, Αττική, Ύδρα, Δράμα, Έβρο, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Σπάρτη, Κρήτη (Ηράκλειο), Nαύπλιο. Στην ομάδα υπάρχουν άτομα που είναι είτε πυροσβέστες είτε γιατροί είτε ψυχολόγοι. «Είναι δηλαδή χωρισμένοι σε τομείς ώστε ο καθένας να έχει και συγκεκριμένο ρόλο. Ωστόσο, επειδή είμαστε εθελοντές οι συνθήκες είναι τέτοιες και όλοι κάνουμε απ’ όλα. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς και γίνονται οι ανάλογες εκπαιδεύσεις στους εθελοντές μας.», τόνισε.

Κάθε χρόνο ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ είναι παρών σε κάθε μεγάλο και κρίσιμο περιστατικό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός στη Λάρισα τον Μάρτιο του 2021 και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Σε πάνω από 40 σοβαρά περιστατικά ετησίως συμμετέχει η εθελοντική ομάδα. Και ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία είναι οι έρευνες για την εξαφάνιση κάποιου ατόμου.

Ο εξοπλισμός, οι δυσκολίες και οι ανάγκες της ομάδας

Οι δυσκολίες είναι πολλές. «Σε κάθε συμβάν ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την ψυχολογία των ανθρώπων και το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Σίγουρα το οικονομικό κομμάτι είναι ένα σημαντικό σκέλος καθώς τα πάντα γίνονται από την τσέπη μας. Από τα καλύτερα ”ευχαριστώ” για εμάς βέβαια είναι όταν συμβάλλουμε στην εξαφάνιση ενός ατόμου, το εντοπίζουμε και το επιστρέφουμε στο σπίτι του ή όταν καταφέρνουμε και περιορίζουμε μια μεγάλη φωτιά ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.», επισημαίνει ο κ. Ράμος.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, προερχόμενος κυρίως από δωρεές ατόμων που έχουν βοηθηθεί από τον Ο.Φ.Κ.Α.Θ, διαθέτει τρία ιδιόκτητα επιχειρησιακά οχήματα με υλικά υποστήριξης, ένα drone (τετρακόπτερο) και ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Επίσης, δύο διασωστικά σκάφη, μια υποβρύχια κάμερα, εθελοντές δασοπυροσβέστες πιστοποιημένους από την Πυροσβεστική Ακαδημία, τμήμα Α’ βοηθειών με έμπειρους πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες και ραδιοσυχνότητα για καλύτερη επικοινωνία των διασωστών.

Αυτό που λείπει αυτήν τη στιγμή από τον Ο.Φ.Κ.Α.Θ είναι ένα όχημα 4Χ4 (εξυπηρετεί την πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές) για το οποίο έχει γίνει έκκληση από τα μέλη ώστε όποιος μπορεί να συμβάλλει και να καταφέρουν να το προμηθευτούν. Αναγκαίο, επίσης είναι και τα καύσιμα καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Ράμος είναι πολύ δύσκολο, όταν υπάρχει μια αποστολή σε απομακρυσμένη περιοχή, να μεταβούν.

Η συνεργασία με το ”Φως στο Τούνελ”

Η υπόθεση του κτηνοτρόφου, Δημήτρη Γκραικού που βρέθηκε θαμμένος μαζί με το αυτοκίνητο του στην περιοχή της Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε την έναρξη της άψογης συνεργασίας το 2017 της ομάδας με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και την Αγγελική Νικολούλη. «Όταν τα περιστατικά κρίνονται δύσκολα και χρειάζονται τη συνδρομή μας, τότε συμμετέχουμε στις έρευνες και όπου μας χρειαστούν.», επισημαίνει ο κ. Ράμος.

Οι στιγμές που θυμάται έντονα ο Χρήστος Ράμος

Δύο είναι οι στιγμές που έχουν χαραχθεί στη μνήμη του ιδρυτή του ΟΦΚΑΘ. Η εύρεση του μικρού Φοίβου το 2015 στην Ορμυλία Χαλκιδικής και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, «η στιγμή που πήρα αγκαλιά τον μικρό και μου είπε σ’ ευχαριστώ που με έψαχνες ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Η φωτιά επίσης ήταν μια πολύ έντονη στιγμή με τα τόσα καμένα πτώματα που αντικρίσαμε. Ήταν φυσικά από τα πιο δυσάρεστα περιστατικά αλλά ένα συμβάν που θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας».

Βραβεία και διακρίσεις της ομάδας για το έργο τους

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. έχει δεχτεί αρκετά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Ανάμεσα σε αυτά είναι η βράβευση τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο ”Giuseppe Sciacca” από την Ιταλία για την εθελοντική του δράση. Επίσης, η ομάδα τιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για την πολύτιμη συνεισφορά και βοήθειά της στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι Αττικής από την 1η ΕΜΑΚ. Μια ακόμη σπουδαία τιμητική βράβευση της ομάδας έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 από το Silver Alert (Γραμμή Ζωής) ως αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς μας στην βοήθεια ανεύρεσης αγνοουμένων ατόμων.

Πώς γίνεται η συμμετοχή στον ΟΦΚΑΘ

Άτομα κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν εθελοντικά στην ομάδα. Το κριτήριο για την ένταξη είναι η διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Για να γίνεται μέλη μπορείτε να κάνετε αίτηση είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της σελίδας του ΟΦΚΑΘ. Ακολουθεί για ένα χρόνο η απαραίτητη εκπαίδευση των μελών ώστε να ενταχθούν στο τμήμα που επιθυμούν και να συμμετέχουν στο έργο.

Πηγή: pellanews.gr