Ένα ορειβατικό ταξίδι για την ενίσχυση του Ελληνικού Παιδικού Χωριού

Ο Γιώργος Λάκιας, ο Νεκτάριος Παρμάκης και ο Βαγγέλης Συμβουλίδης θα προσπαθήσουν να ανέβουν τα 10 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας σε 10 μέρες για φιλανθρωπικό σκοπό

Από τις 23 Ιουλίου μέχρι την 1 Αυγούστου, τρεις ορειβάτες από τη Θεσσαλονίκη και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, o Γιώργος Λάκιας, ο Νεκτάριος Παρμάκης και ο Βαγγέλης Συμβουλίδης, θα ξεκινήσουν ένα ορειβατικό εγχείρημα με τον σπουδαίο στόχο να συγκεντρώσουν δωρεές για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Με αυτό τον τρόπο, προσκαλούν τον κόσμο να υποστηρίξει μέσω δωρεών τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμά του «όλα τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία με αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά, ασφάλεια και σεβασμό».

Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει και ο κύριος Παρμάκης, στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο υπάρχουν 8 σπίτια, στα οποία ζούνε τα παιδιά μαζί με την “μαμά” και τη “θεία”, όπως δηλαδή μπορεί να ζει μια οικογένεια. Οι εθελοντές βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, με μεγάλη επιτυχία, όλο το 24ωρο, εξασφαλίζοντάς τους μια φυσιολογική ζωή, με όλες τους τις δραστηριότητες, τις σπουδές τους, το χαρτζιλίκι τους, τις βόλτες τους, δίχως να στερούνται. Γενικότερα, σκοπός των Ελληνικών Παιδικών Χωριών είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πραγματικό οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ίδρυμα.

“Παίρνουν τα βουνά”… για καλό σκοπό

Οι τρεις άνδρες, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και πλέον καλοί φίλοι, όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Συμβουλίδης ήθελαν εδώ και 5 χρόνια περίπου να υλοποιήσουν μια τέτοιου είδους ιδέα για φιλανθρωπικό σκοπό. Εμπνευστής αυτού του project είναι ο Γιώργος Λάκιας. Αφορμή τους, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπισαν τον τελευταίο χρόνο το Ελληνικό παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Έτσι, το challenge της ανάβασης στα 10 μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδος σε μόλις 10 ημέρες άρχισε να παίρνει μορφή για την αγάπη και στην στήριξη σε αυτά τα παιδιά.

«Μια κουβέντα με τους αρμόδιους από το Παιδικό Χωριό, μας έκανε να δεσμευτούμε περισσότερο», δήλωσε στο makthes.gr ο Νεκτάριος Παρμάκης.

Οι εθελοντές – ορειβάτες: 

giorgos3.jpg

Γιώργος Λάκιας.

nektarios.jpg

Νεκτάριος Παρμάκης.

vaggelis.jpg

Βαγγέλης Συμβουλίδης.

«Σκοπός μας να βάζουμε όρια για να υπάρχει σασπένς»

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι και οι τρεις εθελοντές δηλώνουν πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, αφού είναι εξοικειωμένοι με τις δραστηριότητες του βουνού και βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, όπως απαιτούν και οι συνθήκες. Ωστόσο, καθημερινά θα έρχονται αντιμέτωποι με τον χρόνο, αφού σκοπός τους είναι η ανάβαση στα 10 μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδος σε 10 ημέρες, όπως αναφέρει και ο κ. Παρμάκης καθημερινά θα περπατάνε περίπου 10 χιλιόμετρα. Σημαντικός παράγοντας, βεβαίως είναι και η κούραση, η οποία μέρα με την μέρα θα πολλαπλασιάζεται, σύμφωνα με τον κ. Λάκια. Όπως και να έχει, όμως, δηλώνουν θετικοί και πλήρως προετοιμασμένοι για όλο αυτό το εγχείρημα, λόγω του σκοπού! 

Το ταξίδι ξεκινάει…

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου οι ορειβάτες θα ξεκινήσουν από τα όρη της Κρήτης με μια πιο χαλαρή διαδρομή στην κορυφή Πάχνες, στα Λευκά Όρη και το Σάββατο 24 Ιουλίου στην κορυφή Ίδη του όρους Ψηλορείτη. Την δεύτερη μέρα, ωστόσο, θα πετάξουν με την βοήθεια της Aegean Airlines έως την Θεσσαλονίκη και από εκεί οδικώς θα φτάσουν στο όρος Βόρα. Όπως περιγράφει ο κ. Παρμάκης, γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα θα φτάσουν στην κορυφή του Καϊμάκτσαλαν και την ίδια μέρα θα αναχωρήσουν για το όρος Γράμμος. Αρχικός τους στόχος, μέσα σε τρεις μέρες να καλύψουν το βορειότερο και το νοτιότερο βουνό της χώρας. Όλες οι διαδρομές, όπως αναφέρει ο Γιώργος Λάκιας είναι περιπατητικές, εκτός από ένα σημείο στον Όλυμπο που είναι ορειβατικό, όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία.

Το πρόγραμμα του εγχειρήματος είναι:

1η ημέρα: Παρασκευή, 23 Ιουλίου. Κορυφή Πάχνες – Λευκά Όρη (2453μ.)

2η ημέρα: Σάββατο, 24 Ιουλίου. Κορυφή Ίδη – Ψηλορείτης (2454μ)

3η ημέρα: Κυριακή, 25 Ιουλίου. Κορυφή Καϊμάκτσαλάν – Βόρας (2524μ) και κορυφή Τσούκα Πετσίκ – Γράμμος (2521μ).

4η ημέρα: Δευτέρα, 26 Ιουλίου. Κορυφή Σμόλικας (2631μ)

5η ημέρα: Τρίτη, 27 Ιουλίου. Κορυφή Γκαμήλα – Τύμφη (2499μ)

6η ημέρα: Τετάρτη, 28 Ιουλίου. Κορυφή Κόρακας – Βαρδούσια (2495μ)

7η ημέρα: Πέμπτη, 29 Ιουλίου. Κορυφή Πυραμίδα – Γκιώνα (2508μ)

8η ημέρα: Παρασκευή, 30 Ιουλίου. Κορυφή Λιάκουρας – Παρνασσός (2456μ)

9η ημέρα: Σάββατο, 31 Ιουλίου. Μετάβαση με τα παιδιά του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στον Όλυμπο και ανάβαση στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, στα 1945 μέτρα.

10 ημέρα: Κυριακή, 1 Αυγούστου. Η ομάδα των ορειβατών θα ξεκινήσει την τελευταία και ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας Μύτικας, Όλυμπος (2918μ.)

Το Σάββατο 31 Ιουλίου, όπου θα είναι και η ένατη μέρα όλης αυτής της προσπάθειας θα πραγματοποιηθεί κοινή ανάβαση με παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό του Φιλύρου, με τη συνοδεία μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Enjoy Travel and Tourism, τους χορηγούς και τους δωροθέτες της καμπάνιας. Η ανάβαση των παιδιών θα γίνει με πεζοπορία, σύμφωνα με τον κύριο Συμβουλίδη, θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και θα διασχίζουν μια καταπληκτική διαδρομή, ώστε να θαυμάσουν την απίστευτη θέα, να έρθουν πιο κοντά με την φύση και τις ομορφιές του Ολύμπου και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι μικροί ορειβάτες θα διανυχτερεύσουν και θα γίνει ένα μικρό πάρτι, ώστε να γνωριστούν όλοι μεταξύ τους και να γιορτάσουν αυτή την προσπάθεια παίρνοντας δύναμη οι τρείς ορειβάτες για την επόμενη ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στην τελευταία και ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα.

Μήνυμα αισιοδοξίας: «Παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να βοηθάμε ο ένας τον άλλο»

Ο Γιώργος Λάκιας, ο Νεκτάριος Παρμάκης και ο Βαγγέλης Συμβουλίδης θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από αυτή τους την προσπάθεια, πιστεύοντας στην δύναμη του κόσμου και ζητώντας την ελάχιστη βοήθεια του καθενός. 

Η πλατφόρμα συμμετοχής για τις δωρεές του κόσμου έχει ανοίξει περίπου μια εβδομάδα και ο κόσμος το αγκάλιασε απευθείας, τόνισε ο κύριος Γιώργος Λάκιας. Ο οικονομικός τους στόχος αγγίζει τις 15.000 ευρώ. Ωστόσο, ο απώτερος σκοπός τους και μέσω της αρμόδιας εταιρίας για τις υπαίθριες δραστηριότητες, Enjoy Travel and Tourism είναι η έκδοση εμπορικού προγράμματος και ένα οικονομικό ποσό όσων θα δηλώνουν συμμετοχή θα στέλνεται στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, ώστε να μην είναι μια βοήθεια «πυροτέχνημα», όπως επισήμανε ο κύριος Παρμάκης.

Η online καμπάνια για τις δωρεές είναι ήδη σε λειτουργία και είναι η εξής:

https://gogetfunding.com/10-summits-10-days/?fbclid=IwAR0JNPzp4E2n23u9HsfNcCOCWB_Ib8Ik2xW6dpGfpMddwhnxWSpqsmGc-94

Την προσπάθειά τους αυτή στηρίζει ένθερμα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, που έθεσε το εγχείρημα υπό την αιγίδα της, όπως επίσης και η εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων Enjoy Travel and Tourism.

196853303-123530796564314-2877187005923398148-n-0WSb6.jpg
logo-eod.jpg

Δράσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

dsc-6367.jpg
foto-9.JPG

Πηγή: makthes.gr