Σύμπραξη Δήμων σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας

Ζέτα – Ανθούση βρέθηκαν στο δίκτυο υποδομών κοινωνικής ένταξης Δήμου Λευκωσίας

Επίσκεψη στο δίκτυο υποδομών κοινωνικής ένταξης του Δήμου Λευκωσίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, η Αν. Διευθύντρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαρίνα Ιωάννου, και Διευθύντρια της ΠΔΠ και Πολιτικής Συνοχής της Γενικής Διεύθυνσης ΕΠΣΑ κ. Ανθή Φιλιππίδου, ο Ανώτερος Λειτουργός Συντονισμού ΓΔ ΕΠΣΑ Στάθης Κωνσταντινίδης.  

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες οι οποίες έχουν επιδεινωθεί και από την υγειονομική κρίση, ο Δήμος Λευκωσίας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης για να συνεχίσει να προσφέρει στον άνθρωπο και στην κοινωνία γενικότερα. Κάτω από τις σημερινές εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, η επένδυση στον άνθρωπο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος προχώρησε στην ανακαίνιση τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών στην παλιά πόλη τα οποία φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν νέα προγράμματα και δράσεις κοινωνικής ένταξης. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αφορούν σε λειτουργία Παιδοκομικού Σταθμού και επέκταση του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (Ουράνιο Τόξο), στη λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Προώθησης της Απασχόλησης της Επιχειρηματικότητας σε ευάλωτες ομάδες (ΚΕΕΑΕΔ) καθώς και στο έργο «Στέκι» της κοινωνίας των πολιτών. Tα πιο πάνω έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε και από εθνικούς πόρους.

Πρόσφατα άρχισε τη λειτουργία του το έργο Solidarity Networκ(συγχρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας (Norway Grants) και από την Κυπριακή Δημοκρατία) το οποίο εκτός από την προσφορά πολύπλευρων καινοτόμων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα μοντέλο διασύνδεσης των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με την κοινωνία των πολιτών και με κρατικές υπηρεσίες.

Μιλώντας ύστερα από την επίσκεψη ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ευχαρίστησε την Υπουργό, την Υφυπουργό που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου, σημειώνοντας ότι κύριος στόχος της πρόσκλησης ήταν η ξενάγηση στις τέσσερις νέες υποδομές, οι οποίες φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν νέα προγράμματα κοινωνικής ένταξης καθώς και την επέκταση υφιστάμενων δράσεων και προγραμμάτων. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο κατάφερε να αυξήσει τους πόρους προς τις ευάλωτες ομάδες κατά έξι φορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωρκάτζης.  

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε στις δικές της δηλώσεις ότι «αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα δεικνύουν τί σημαίνει συνέργεια των Αρχών της Τοπικής Διοίκησης με το κράτος, με άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων που ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του κατάφεραν να εξασφαλίσουν. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι ο Δήμος Λευκωσίας παρέχει την κοινωνική πρόνοια, στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες και όλες οι προσπάθειες είναι για τους συμπολίτες μας». Συνεχάρη τέλος το Δήμο «για αυτή την τεράστια προσπάθεια».

ΖΕΤΑ - ΑΝΘΟΥΣΗ 2

Η κ. Ανθούση, από τη δική της πλευρά έκανε λόγο για εξαιρετική δουλειά. Δεικνύει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τη σημασία της συνέργειας Τοπικής Αυτοδικοίκησης – κράτους για ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει και με το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πρόνοιας.  

Σύμπραξη Δήμων και για υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας

Κατά την επίσκεψη, η Υπουργός, η Υφυπουργός και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν και για την σύμπραξη έξι Δήμων (Δήμος Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Λακατάμιας) οι οποίοι με ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό (την στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης – ΟΧΑ), που δίνει τεράστια έμφαση και στην κοινωνική πολιτική,  προωθούν πολυσχιδείς κοινωνικές δράσεις / προγράμματα. Από τη δημιουργία Κέντρου Απασχόλησης Παιδιών με ειδικές ικανότητές, Δημοτικών παιδοκομικών και βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων και εξαρτώμενων ενήλικων ατόμων μέχρι προγράμματα πρόληψης / προστασίας σε κοινότητες, στέγασης και ένταξη αιτητών ασύλου και πολλά άλλα.

Πηγή: offsite.com.cy