Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Δέρματος με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖω»- παράρτημα Ηρακλείου, διοργάνωσαν μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος, αλλά και την ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους στην Κρήτη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την στήριξη του δήμου Ηρακλείου και υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της ΕΟΠΕ.

Το μελάνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος. Τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά μελανώματος στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, αποτελώντας τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο συχνότερο στις γυναίκες.

Η τακτική εξέταση του δέρματος, τόσο σαν αυτοεξέταση, όσο και από τον ειδικό ιατρό καθώς και η εφαρμογή των κανόνων αντηλιακής προστασίας, αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψή του.

Την επιστημονική ημερίδα «Μελάνωμα: Νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση και αντιμετώπιση» την Παρασκευή 16/7/21 στην Πύλη Βηθλεέμ χαιρέτησαν ο Υφυπουργός αθλητισμού και πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η παθολόγος ογκολόγος Γεωργία Μηλάκη, πρόεδρος του ΑγκαλιάΖω και εντεταλμένη σύμβουλος εθελοντισμού, ο Λάμπρος Βαμβακάς, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Ρένα Παπαδάκη, Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, ο Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την εσπερίδα συντόνισαν ο Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,Δημήτρης Μαυρουδής και ο Νίκος Ανδρουλάκης, Συντονιστής ΔιευθυντήςΟγκολογικού τμήματος Βενιζέλειου-Πανάνειου Γ.Ν. Ηρακλείου.

Ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου του δέρματος στην Κρήτη.

Ο Κωνσταντίνος Κρασαγάκης, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλυσε το ρόλο της δερματοσκόπησης στην κλινική διάγνωση.

Η Λίντα Γιαννικάκη, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζέλειου Γ.Ν. Ηρακλείου, αναφέρθηκε στο ρόλοτου Παθολογοανατόμου στη διάγνωση και θεραπεία.

Για τη Χειρουργική αντιμετώπισημελανώματος μίλησε οEelcoDeBree, Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και για τις Nεότερες θεραπείες ο Παθολόγος Ογκολόγος, Κωνσταντίνος Καλμπάκης.

Η Κρήτη αποτελεί κέντρο αναφοράς για το οφθαλμικό μελάνωμα στην Ελλάδακαι ο Ευστάθιος Δετοράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνος οφθαλμικής ογκολογίας, ανέπτυξε καινοτόμες θεραπευτικές εφαρμογές χειρουργικής και ακτινοθεραπείας του οφθαλμικού μελανώματος.

Tην εκδήλωση έκλεισε με τις μελωδίες του ο Γεώργιος Μαστοράκης, Διευθυντής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Κλινικής του Βενιζέλειου Γ.Ν. Ηρακλείου, Σολίστ Κλασσικής Κιθάρας.

Στόχος των εκδηλώσεων «Συγχρονιζόμαστε στον Ήλιο- Σκυταλοδρομία κολύμβησης» στο Κολυμβητήριο Λίντο σε συνεργασία με το ΕΑΚΗ και «MVP στην πρόληψη» στον ΟΑΑ-Ηράκλειο, ήταν η ενημέρωση κυρίως των νέων και των παιδιών για την ανάπτυξη μίας κουλτούρας πρόληψης της έκθεσης στον ήλιο, αλλά και έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για σπίλους ή σημάδια που δεν φέρουν από επιλογή όπως το τατουάζ, αλλά διαπιστώνουν να αλλάζουν στην πορεία της ζωής τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, τόνισε το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των αθλητών για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ο πρόεδρος του ΕΑΚΗ Λευτέρης Ζερβός και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ευχαρίστησαν το Αγκαλιάζω για την συνεργασία και τόνισαν την ανάγκη ενημερωτικών δράσεων στον χώρο του αθλητισμού. Ο πρόεδρος του ΟΑΑ Ηράκλειο Μιχάλης Δελάκηςαπό την πλευρά του, ανέδειξε την αξία του εθελοντισμού στον αθλητισμό στη δημιουργία μίας παιδείας που θα ακολουθεί τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τις ενημερωτικές ομιλίες«Απόλαυσε τον ήλιο υπεύθυνα – Ενημερώσου για το μελάνωμα»στο αίθριο της Λότζια σε Live Streaming μετάδοση από το κανάλι You Tube της Περιφέρειας Κρήτης.


Με οικοδεσπότες την Γεωργία Μηλάκη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλο Μπαριτάκη, απολαύσαμε την Δρ Κωνσταντίνα Φραγκιά, Παθολογοανατόμο με μεγάλο συγγραφικό και επιστημονικό έργο για το μελάνωμα.

Ο Γεώργιος Επιτροπάκης, Δερματολόγος, ο Ευάγγελος Σφακιωτάκης, Πλαστικός Χειρουρχός και ο Στέλιος Ψυχαράκης, Γενικός Ιατρός, ανέπτυξαν τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του δέρματος. Συντόνισε η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Ελευθερία-Δήμητρα Σωκιανού. Ο Μάνος Παπαδάκης με το project «Φτου ξελεφτερία για όλους» μας ταξίδεψε με τις μουσικές του και η ομάδα “Batala Creta”έδωσαν το ρυθμό με τα τύμπανα τους.

Παρουσιάστηκε επίσης το ενημερωτικό σποτ «Κάνω τον Ήλιο Φίλο με το Μαγικό Ρολόι!» που πραγματοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή του Απόστολου Ξυριτάκη, της Εβίτας Καρουζάκη, της Κέλυ Γαρεφαλάκη και του Σταύρου Παχάκη.

Ο ΟΕΚΚ «ΑγκαλιάΖω» ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, την 7η ΥΠΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, την ΕΟΠΕ και όλους τους χορηγούς που στήριξαν αυτή τη γιγάντια προσπάθεια.

Η περίοδος της πανδημίας στέρησε από όλους μας τη δυνατότητα συνέχισης του έργου μας. Με την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα θα αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού, για να ακολουθήσει η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των σχολείων και των αγροτικών περιοχών του νησιού μας και η ενημέρωση εκείνων, που λόγω της φύσεως της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις.

Πηγή: maleviziotis.gr