Εθελοντές «ψάρεψαν» τα άπαντα των σκουπιδιών από τον βυθό της θάλασσας

Πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί σε πέντε σημεία της χώρας, αναδεικνύοντας την μολυσματική συμπεριφορά και νοοτροπία ορισμένων πολιτών

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω», μιας κοινής προσπάθειας δύο εταιρειών για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 8 υποβρύχιοι και 8 παράκτιοι καθαρισμοί σε περιοχές των Κυκλάδων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης iSea.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν 2 υποβρύχιοι και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Μήλο, 1 υποβρύχιος και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Νάξο, 1 υποβρύχιος και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στην Πάρο, 1 υποβρύχιος στην Άνδρο και 3 υποβρύχιοι και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Σύρο.

lasxtixo-vuthos-thalassa.jpg
kinita-vuthos.jpg

Μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συλλογή δεδομένων μέσα από την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικές φόρμες, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας μας για τον στόχο 10 του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο των υποβρύχιων καθαρισμών, 23 εθελοντές και 8 δύτες συνέβαλαν στην απομάκρυνση απορριμμάτων από τον βυθό των Κυκλάδων. Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από μέλη της iSea, τοπικούς εκπροσώπους, εθελοντικές ομάδες και τοπικά καταδυτικά κέντρα. Συνολικά συλλέχθηκαν περίπου 3 τόνοι απορριμμάτων από τον πυθμένα των λιμανιών

dutis.jpg

Πολυπληθέστερος τύπος απορριμμάτων αποτέλεσε για ακόμα μια φορά το πλαστικό με τις πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά μπουκάλια, τα δίχτυα, τα ελαστικά οχημάτων, καθώς και τις πετονιές ψαρέματος να αποτελούν τα πιο κοινά απορρίμματα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια των υποβρύχιων καθαρισμών. Όσον αφορά στους παράκτιους καθαρισμούς, συνολικά 32 εθελοντές, μέλη της iSea και εθελοντικών ομάδων, συνέβαλαν στη συλλογή και απομάκρυνση σχεδόν 230 κιλών απορριμμάτων από τις παραλίες των Κυκλάδων

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων αποτελούνταν από πλαστικά κομμάτια, αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια, γυάλινα κομμάτια, μπατονέτες και πλαστικές σακούλες.

plastika-thalassa-vuthos.jpg

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή τους Δήμους και τα Λιμεναρχεία Μήλου, Νάξου, Σύρου, Πάρου και Άνδρου, καθώς και τα καταδυτικά κέντρα Paros Diving Center, ScubAndros, Salt Water Divers, Nima Diving Center, Milos Diving Center και Milos-Scubaholics. 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αλιευτικό Σύλλογο Πάρου, τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου, τη Λέσχη Ανδρίων, τον Ναυτικό Όμιλο Κορθίου Άνδρου, τον Αλιευτικό Σύλλογο Άνδρου, τον Σύλλογο Καθαρή Πράσινη Άνδρος, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, τον Σύλλογο Γυναικών Κορθίου, τον οργανισμό προστασίας περιβάλλοντος Naxos island wildlife protection, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολλωνίων Μήλου, τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ.). Από το 2018 έως σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί 58 παράκτιοι και 96 υποβρύχιοι καθαρισμοί, απομακρύνοντας σχεδόν 50 τόνους απορριμμάτων από τις ακτές και τους βυθούς της Ελλάδας. 

vuthos-aporrimmata-kasetofono.jpg

Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εθελοντές και 60 δύτες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 34 εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, παρουσιάζοντάς τους το πρόβλημα των υδάτινων απορριμμάτων, καθώς και εναλλακτικές λύσεις για την μείωση τους μέσα από την προώθηση ενσυνείδητων προσωπικών επιλογών και καθημερινών συνηθειών.

vuthos-katharismos-aporrimmata.jpg

Λίγα λόγια για την iSea: 

Η iSea, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, είναι μία Περιβαλλοντική Οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 2016 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών υδάτινων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Με βασικά εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την επιστημονική έρευνα η iSea στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Κύριοι πυλώνες δράσης της οργάνωσης αποτελούν: η αλιεία, τα ευάλωτα είδη, τα υδάτινα απορρίμματα και η Επιστήμη των Πολιτών.

vuthos-molunsi.jpg
vuthos-thalassa-gopes-tsigara.jpg
katharismos-thalassa-kyklades.jpg

Πηγή: makthes.gr