Απεβίωσε ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Τζον Ρανγκός ο πρεσβύτερος

ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ο Ρανγκός πέθανε μετά από μια σύντομη ασθένεια, σύμφωνα με δελτίο τύπου του John G. Rangos Sr. Charitable Foundation. Το δελτίο αναφέρει ότι πέθανε με τη συντροφιά των παιδιών του –  Γιάννης Ρανγκός Τζούνιορ (John Rangos Jr),  Αλεξ Ρανγκός (Alex Rangos) και Jenica Rangos Welch Τζένικα Ραγκός Γουέλχ (Jenica Rangos Welch).

Ο Ρανγκός ήταν επιχειρηματίας που ίδρυσε πολλές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων περιβαλλοντικών υπηρεσιών, ασφάλειας και τεχνολογίας – τη δεκαετία του 1970.

Η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε, η Chambers Development Inc., εισήχθη αργότερα στο χρηματιστήριο και συγχωνεύθηκε με την USA Waste. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συγχωνεύθηκε με τον «βιομηχανικό γίγαντα» Waste Management Inc.

Παρακινούμενος από τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, ο Ρανγκός επικεντρώθηκε στη φιλανθρωπία, ακολουθώντας «το πάθος του για προσφορά που τον διακατείχε όλη του τη ζωή», ανέφερε το ίδρυμα.

Ιδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα John G. Rangos Sr. το 1987, επεκτείνοντας τους εταίρους και τα προγράμματά του για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Οι αποδείξεις των φιλανθρωπικών του προσπαθειών είναι ορατές σε όλο το Πίτσμπουργκ, σε χώρους όπως το Ερευνητικό Κέντρο Rangos στο Νοσοκομείο Παίδων του Πίτσμπουργκ, η Σχολή Επιστημών Υγείας Rangos στο Πανεπιστήμιο Duquesne, το Rangos Hall στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και ο γιγαντιαίος κινηματογράφος Rangos στο Κέντρο Επιστημών Carnegie.

«Το όραμα, η συμπόνια και η γενναιόδωρη καρδιά του Ρανγκός, βελτίωσαν τη ζωή και το μέλλον γενεών ανθρώπων σε αυτή την περιοχή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Duquesne, Ken Gormley. «Αν και δεν φοίτησε ποτέ στο Duquesne, ο κ. Ρανγκός ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στη ζωή της πανεπιστημιούπολης μας».

Ο Ρανγκός εστίασε μεγάλο μέρος των φιλανθρωπικών του προσπαθειών στην προώθηση της ιατρικής επιστήμης, στη στήριξη της εκπαίδευσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών σε όλη την περιοχή.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Ρανγκός. ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους και οραματιστές στην ιστορία του Πίτσμπουργκ», δήλωσε ο Gormley.

Η μακροχρόνια σχέση του με την Ιατρική του Johns Hopkins στάθηκε αφορμή για την αφιέρωση του Κτηρίου Βιοεπιστημών Rangos στο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins, μια έδρα Ιατρικής Ενηλίκων, ένα Βραβείο για τη Δημιουργικότητα στην Ανακάλυψη του Καρκίνου και μια συνεργασία μεταξύ του Johns Hopkins και του Πανεπιστημίου της Πάτρας στην Ελλάδα.

Γεννημένος στο Στούμπενβιλ το 1929, ο Ρανγκός μεγάλωσε μέσα στη Μεγάλη Υφεση. Σπούδασε στη Σχολή Επιχειρήσεων του Χιούστον, αλλά διέκοψε την εκπαίδευσή του για να καταταγεί στο στρατό, υπηρετώντας  από το 1951 έως το 1954. Αργότερα συνεργάστηκε με την Congressional Medal of Honor Society για τη δημιουργία του Congressional Medal of Honor Foundation, του οποίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος.

Ο Ρανγκός, ο οποίος ήταν περήφανος για την ελληνική του κληρονομιά, ήταν ιδρυτής και πρώην πρόεδρος των Διεθνών Ορθόδοξων Χριστιανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, σύμφωνα με τη νεκρολογία του. Ηταν άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, η υψηλότερη λαϊκή τιμή της εκκλησίας.

Οι λεπτομέρειες της κηδείας θα είναι ιδιωτικές.

Οι εισφορές μνήμης μπορούν να γίνουν στο UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh.

Πηγή: triblive.com