«Μαζί, με στόχο την Υγεία»: Mία γόνιμη συνεργασία στην άγονη γραμμή

Μια συνεργασία της Alpha Bank και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», προς όφελος των νησιών της άγονης γραμμής με σκοπό τη η θωράκιση των μονάδων υγείας των ελληνικών νησιών

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει εξαιτίας των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, η οποία έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τη σημασία της έγκαιρης πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Ακόμη πιο επιτακτική πλέον, καθίσταται η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας σε κάποια μικρά νησιά στη χώρα μας στα οποία η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε παροχές υγείας  είναι απαραίτητη, αλλά συχνά δεν είναι δεδομένη.

Νησιά όπως οι Αρκιοί και η Ελαφόνησος αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες καθώς ειδικά τον χειμώνα υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, όπως η απόσταση από μεγάλες μονάδες υγείας αλλά η έλλειψη πόρων όπως κρεβάτια εξέτασης, απινιδωτές και καρδιογράφοι. Στα περιφερειακά ιατρεία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά περιστατικά αλλά η σημασία τους είναι καθοριστική για τη διάγνωση και την εκτίμηση της επικινδυνότητας ενός περιστατικού.

«H ζωή στο νησί μας είναι παράδεισος» λέει ο Μανώλης Μελιανός, ένας από τους 35 μόνιμους κατοίκους των Αρκιών που όπως και οι συντοπίτες του απολαμβάνει μια «ανθρώπινη και ελεύθερη» καθημερινότητα που δεν θα άλλαζαν με τίποτα. Ωστόσο, αν κάτι τους απασχολεί, είναι η προσβασιμότητα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελαφονήσου, η οποία σύμφωνα με τη Δήμαρχό της Ευσταθία Λιάρου, μπορεί να μη βρίσκεται σε ακριτικό σημείο στον ελλαδικό χάρτη, αλλά βρίσκεται ακριτικά στον πελοποννησιακό χάρτη.

Τις ανησυχίες αυτές και ορισμένες από τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας, καλύπτει ήδη από το 2014 το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την υγεία”. Πρόκειται για μία γόνιμη συνεργασία της Alpha Bank και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “ Άγονη Γραμμή Γόνιμη”, με  στόχο την έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα τη θωράκιση των μονάδων υγείας των ελληνικών νησιών.

d85_5247.jpg


Δωρεές απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού

Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας “Μαζί, με στόχο την γεία”, σύμφωνα με την Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank, προβλέπει δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και υγειονομικού εξοπλισμού: «Από την έναρξη του Προγράμματος έως σήμερα, έχουν παραδοθεί 240.000 ιατρικά μηχανήματα, συσκευές και είδη ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιωτικού χάρτη» δήλωσε η κ. Χριστοπούλου από τους Αρκιούς. «Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας απαραίτητες, αλλά όχι δεδομένες για αυτά τα νησιά».

«Οι δράσεις του “Μαζί, με στόχο την υγεία” πραγματοποιούνται σε περιοχές των οποίων ο πληθυσμός μειώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η πρόσβαση είναι, είτε περιορισμένη είτε και εξαιρετικά δύσκολη. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και περίθαλψης που παρέχεται στους κατοίκους, τους προτρέπει να παραμείνουν στις περιοχές αυτές», ανέφερε η κ. Χριστοπούλου.

d85_5174.jpg
Ρούλη Χριστοπούλου, Alpha Bank

Κίνητρα για να μείνουμε όλο τον χρόνο στα νησιά μας

«Το “Μαζί, με στόχο την υγεία” κάλυψε σημαντικές ανάγκες για το νεοσύστατο Ιατρείο των Αρκιών» δηλώνει ο Λευτέρης Πέντες, Δήμαρχος Πάτμου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι Αρκιοί. «Με τέτοιες πρωτοβουλίες δίνονται κίνητρα ώστε οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών να παραμένουν στον τόπο τους» σημειώνει τονίζοντας τη σημασία της αίσθησης ασφάλειας για θέματα υγείας ως καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να παραμείνει κάποιος όλο τον χρόνο στα νησιά μας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα νησιά της άγονης γραμμής, σύμφωνα με τη Μάγδα Μουτζούρη, υπεύθυνη προγραμμάτων της ΑΜΚΕ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», το Πρόγραμμα στοχεύει στην ικανοποίηση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των κατοίκων σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί η ανάγκη μετακίνησης των κατοίκων σε μεγαλύτερα νησιά για λόγους ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

«Tο “Μαζί, με στόχο την υγεία” πρωτοπορεί, όχι απλώς προσφέροντας, αλλά βοηθώντας εντελώς στοχευμένα τα νησιά, κυρίως, της άγονης γραμμής» τόνισε η κ. Μουτζούρη. «Ωστόσο, μετά από 8 χρόνια και 60 νησιά, έχουμε συναντήσει ελλείψεις ακόμα και σε περιοχές που δεν θα το περιμέναμε, κατά βάση τουριστικές».

alpha3.png
Παράδοση στην Ελαφόνησο από την Alpha Bank και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών

Για τη Δήμαρχο Ελαφονήσου «κάθε είδους προσφορά σε συνδυασμό με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό, μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο να υπάρχει στους μικρούς προορισμούς», επισήμανε η κ. Λιάρου. «Ο εξοπλισμός που μας δώρισε η Alpha Bank, θα δώσει προστιθέμενη αξία στο έργο των γιατρών μας».

sp6_9860.jpg
Ευσταθία Λιάρου, Δήμαρχος Ελαφονήσου

Ο προγραμματισμός του προγράμματος για το 2021 περιλαμβάνει 13 νησιά, με την Ελαφόνησο και τους Αρκιούς να έχουν ήδη παραλάβει ιατρικά μηχανήματα, υγειονομικό εξοπλισμό και ιατροφαρμακευτικά υλικά στα περιφερειακά ιατρεία τους.  Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank “Μαζί, με στόχο την υγεία” στην ιστοσελίδα του.

elaf2.png

Πηγή: ethnos.gr