Η λίστα Forbes με τους 50 μεγαλύτερους φιλάνθρωπους και δωρητές

Οι πράξεις συνήθως μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Και, μολονότι είναι εύκολο να μοιράζει κανείς υποσχέσεις, η πραγματική γενναιοδωρία περιλαμβάνει το να ανοίγει κανείς το “πουγγί με τα δολάρια”.

Προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι πρόσφεραν τα περισσότερα χρήματα εντός ΗΠΑ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2017, το Forbes συνεργάστηκε με την Boca Raton, την SHOOK Research της Φλόριντα, εντοπίζοντας ποιοι τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

Πολλοί εκ των 50 κορυφαίων δωρητών στις ΗΠΑ βρίσκονται ταυτόχρονα ανάμεσα στα πλουσιότερα πρόσωπα της χώρας: εννέα από τους 10 κορυφαίους βρίσκονται ταυτόχρονα στη λίστα των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes, ενώ το ίδιο ισχύει για τους 40 από τους 50 της λίστας. Για τέταρτη συναπτή χρονιά, ο Warren Buffett βρίσκεται στο Νο 1 της λίστας, με δωρεές εντός του 2017 της τάξης των 2,8 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, ο οποίος υπέγραψε την Έκκληση για Δωρεές του 2006, δώρισε περισσότερα από 2 δισ. στο ίδρυμα των στενών του φίλων, Bill και Melinda Gates και μοίρασε τα υπόλοιπα μεταξύ του Susan Thompson Buffett Foundation (το οποίο φέρει το όνομα της αείμνηστης συζύγου του) και τριών ιδρυμάτων τα οποία έχουν ιδρύσει τα παιδιά του.

Το ζεύγος Bill και Melinda Gates βρίσκονται ακριβώς πίσω του, στο No. 2, με $2,5 δισ. για το 2017. Συνολικά από το 1994 έχουν δωρίσει περί τα 35 δισ. δολάρια στο ίδρυμά τους και πλέον το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα αρωγής στον κόσμο. Τα ιδρύματα, οργανισμοί και πρωτοβουλίες που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες δωρεές από τους Gates για το 2017 περιλαμβάνουν το Παγκόσμια Ταμείο για την Μάχη κατά του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρενυας Gates και η Συμμαχία για μία Πράσινη Επανάσταση στην Αφρική.

Οι δύο συνιδρυτές του Facebook, Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, βρίσκονται επίσης ψηλά στη λίστα. Το 2015, ο Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, ίδρυσαν από κοινού την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Chan Zuckerberg Initiative (CZI), η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην επιστήμη, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις οικονομικές ευκαιρίες – εμπλεκόμενη τόσο στον χώρο των επενδύσεων όσο και σε εκείνον της φιλανθρωπίας.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ.