«Save Your Hood Agrinio»: Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «διδάσκουν» εθελοντισμό

  • Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας “Save Your Hood Agrinio”  «διδάσκουν» εθελοντισμό πραγματοποιώντας σειρά καθαρισμών σε διάφορες περιοχές του Αγρινίου
  • Έχουν πραγματοποιήσει μέσα σε λίγους μήνες 19 δράσεις καθαρισμού

Αν και ο εθελοντισμός στην περιοχή του Αγρινίου είναι σε γενικές γραμμές ακόμη στα «σπάργανα», μια ομάδα νέων από το Αγρίνιο, φαίνεται πως έχει βάλει στόχο την ανάπτυξή του!

Μάλιστα, μέσα από το κομμάτι που επέλεξαν να αναπτύξουν, αυτό του καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, έχουν διττό σκοπό: πέραν δηλαδή της διάδοσης του εθελοντισμού στοχεύουν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από δράσεις καθαρισμού που διοργανώνονται κάθε Κυριακή, η ομάδα “Save Your Hood Agrinio” πραγματοποίησε  το «άλμα» ανάπτυξης που χρειάζεται, ώστε ο εθελοντισμός, αλλά και η καθαριότητα ως συμπεριφορά να γίνουν τρόπος ζωής.

Η «Σ» μίλησε με τα μέλη της ομάδας και σας μεταφέρει το πώς κατάφεραν μέσα μόλις σε τέσσερις μήνες περίπου τόσα πολλά…

Ο Γιώργος Κρέτσης και η Αλεξάνδρα Βραχωρίτη ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 την δράση του «save your hood» στο Αγρίνιο. Οι δύο νέοι γνώριζαν για τη δράση της ομάδας σε πανελλαδικό επίπεδο και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν μια τέτοια ομάδα και στο Αγρίνιο, καθώς ποδηλατούσαν σε περιοχές πέριξ της πόλης και κάθε φορά διαπίστωναν ότι τα σκουπίδια ήταν αρκετά ή πλήθαιναν συνεχώς!

Μάλιστα, διαπίστωσαν πως όσο η καραντίνα συνεχίζονταν διογκώθηκε η ρίψη απορριμμάτων σε πάρα πολλά σημεία της περιοχής του Αγρινίου, διότι, πολλοί ήταν εκείνοι που εναπόθεταν τα σκουπίδια τους όπου και αν έκαναν τη βόλτα τους….

Τον Μάρτιο η Αλεξάνδρα Βραχωρίτη και ο Γιώργος Κρέτσης με γνώμονα την αγάπη τους για το περιβάλλον, την καθαριότητα, αλλά και τη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ξεκίνησαν μόνοι τους και με τη βοήθεια της φίλης τους Ευδοκίας Τσιλιμέκη την καθαριότητα σε όποιο σημείο έκαναν ποδήλατο, έχοντας μαζί τους μόνο μια σακούλα σκουπιδιών και γάντια!

Η αρχή έγινε από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Μαύρικα! Αφού έγινε η δράση κοινοποίησαν κάποιες φωτογραφίες στην πανελλαδικής εμβέλειας ομάδα στο facebook “Save Your Hood”, με αποτέλεσμα άμεσα να γίνει η πρώτη κρούση λόγω ενδιαφέροντος από την επίσης Αγρινιώτισσα Σοφία Ζαχαράκη!

Γρήγορα με την συνέχιση των δράσεων το ενδιαφέρον από νέους της περιοχής αυξήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα ο «πυρήνας» του Save Your Hood Agrinio να αποτελείται από: τον Γιώργο Κρέτση, την Αλεξάνδρα Βραχωριτη, τη Νάντια Κοντούρη, τον Παναγιώτη Κωστόπουλο και την Ειρήνη Κοντούρη.

Γρήγορα αυτές οι εθελοντικές δράσεις έπεσαν στην αντίληψη της Αλεξάνδρας Λιόντου, η οποία έστελνε το παιδί της σε ΚΔΑΠ της πόλης και η οποία θέλοντας να συνεισφέρει ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς του ΚΔΑΠ, οι οποίοι με την σειρά τους ενημέρωσαν τους γονείς των παιδιών που πήγαινα στο ΚΔΑΠ.

Η «αλυσίδα» αυτή έφερε άμεσα αποτελέσματα! Στην επόμενη δράση που πραγματοποιήθηκε μετά την εξέλιξη αυτή συμμετείχαν 17 άτομα! Διοργανώθηκε στην Ερμίτσα και μέσα σε 50 σακούλες σκουπιδιών τα 17 αυτά άτομα συγκέντρωσαν 3,500 λίτρα σκουπιδιών!

Η κοινοποίηση των δράσεων της ομάδας του Αγρινίου στην πανελλαδικής εμβέλειας σελίδα στο facebook, αλλά και στην δική τους σελίδα, αυτή που έφτιαξαν τα μέλη της ομάδας του Αγρινίου, έφερνε συνεχώς νέο κόσμο που συμμετείχε στις δράσεις καθαριότητας και μάλιστα άτομα κάθε ηλικίας!

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έδωσαν τα σταθερά μέλη που «τρέχουν» την ομάδα του Αγρινίου (Save Your Hood Agrinio), υπήρξε δηλαδή περίπτωση που σε δράση καθαριότητας συμμετείχε νεαρό ζευγάρι με το 3 ετών παιδί τους, αλλά και άτομα 55 ετών!

Οι συμμετέχοντες, είτε αποτελούν μόνιμα μέλη της ομάδας του Αγρινίου, είτε συμμετέχουν συχνά ή περιστασιακά στις δράσεις, αφιερώνουν χρόνο και με κόπο καταφέρνουν να καθαρίζουν διάφορα σημεία της περιοχής του Αγρινίου, ενώ κάθε φορά που διαπιστώνουν ότι τα σημεία γεμίζουν και πάλι σκουπίδια στενοχώριουνται. Ωστόσο, αυτή η εικόνα που αντικρίζουν τους πεισμώνει για να συνεχίσουν τη δράση τους!

«Αν επιστρέψουμε σε ένα σημείο που καθαρίσαμε μετά από κάποιες μέρες, ίσως και μετά από 2 ή 3 ημέρες, διαπιστώνουμε συχνά ότι αν δεν είναι περισσότερα σκουπίδια από αυτά που είχαμε μαζέψει λίγα 24ωρα νωρίτερα, σίγουρα είναι πάρα – πάρα πολλά τα σκουπίδια που πέταξαν, επαναλαμβάνουμε μόλις σε 2 ή 3 μέρες… Το επιθυμητό είναι η κάθε γειτονιά ή το κάθε σημείο που αναλαμβάνουμε να καθαρίσουμε να παραμένει καθαρό!

(από δεξιά) Ο Γιώργος Κρέτσης, η Αλεξάνδρα Βραχωρίτη, ο Παναγιώτης Κωστόπουλος, η Νάντια Κοντούρη, και η Ειρήνη Κοντούρη

Μετά τον καθαρισμό της Αγίας Μαρίνα στην Καμαρούλα Αγρινίου η δράση της ομάδας μας έγινε γνωστή σε μεγαλύτερο βαθμό! Ωστόσο, για να πετύχουμε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και να μειωθεί η ρίψη απορριμμάτων από τους συμπολίτες μας που το κάνουν, υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι κάδοι απορριμμάτων, όπως επίσης να δημιουργηθούν νέα σημεία τοποθέτησής κάδων.

Ο δήμος μας χορηγεί δωρεάν γάντια, τα super market “My Market” μας χορηγούν τσάντες για τα σκουπίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση για να συμμετάσχει κάποιος σε μια δράση από αυτές που διοργανώνουμε και γίνονται κάθε Κυριακή, ένα καπέλο και ένα μπουκάλι νερό.

Ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να έρθει να μαζέψει σκουπίδια μαζί μας. Δεν είναι απαραίτητο να έρχεται κάθε Κυριακή, αλλά όταν μπορεί και όσες φορές μπορεί, για όση ώρα μπορεί» δηλώνουν τα μέλη της ομάδας στη «Σ» και συμπληρώνουν: «θέλουμε να γίνεται κάθε Κυριακή η δράση αυτή και να έρχονται όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Το κάνουμε αυτό γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και την καθαριότητα. Θέλουμε μέσα από αυτό να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε στην βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».

Η ομάδα “Save Your Hood Agrinio” στο πλαίσιο των δράσεων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής για τον καθαρισμό διάφορων σημείων στην περιοχή του Αγρινίου έχει εντοπίσει κάθε λογής αντικείμενα πεταγμένα!

Καναπέδες, είδη υγιεινής, προφυλακτικά, μάσκες, στρώματα, φακούς, ακόμη και τιμολόγια στα οποία όσοι τα πέταξαν δεν φρόντισαν να καλύψουν ούτε το ονοματεπώνυμο, που φέρουν πάνω τα τιμολόγια…

Άξιο λόγου είναι πως η ομάδα του Αγρινίου συμμετείχε σε συνεργασία με ακόμη 10 αντίστοιχες ομάδες από την περιοχή, αλλά ακόμη και από την Αθήνα, στον καθαρισμό της παραλίας του Λούρου, στο πλαίσιο του οποίου τα 50 άτομα που συμμετείχαν γέμισαν 100 σακούλες με 9.000 λίτρα σκουπιδιών, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν και τους λουόμενους της παραλίας για τη δράση τους!

 Η δράση της ομάδας μέχρι στιγμής σε αριθμούς:

Πηγή: sinidisi.gr