«Οι Πρόσκοποι στα μέτωπα της πυρκαγιάς»

Οι Έλληνες Πρόσκοποι πάντοτε πιστοί στην υπόσχεσή τους να «βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση» και κινητοποιημένοιαπό την ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα, ενεργοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν το ηρωικό έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Χαλκίδα οι Πρόσκοποι προσέτρεξαν αρχικά για να προσφέρουν κρύο νερό και φαγητό στις δυνάμεις που επιχειρούσαν και στη συνέχεια στην παροχή άμεσου φαρμακευτικού υλικού που ήταν απαραίτητο στην «πρώτη γραμμή». 

Παράλληλα οι Προσκοπικές εστίες στον Διόνυσο, την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία μετατράπηκαν σε κυψέλες εθελοντικής προσφοράς που σύντομα αγκαλιάστηκαν από τους όμορους Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και εκατοντάδες συμπολίτες. Εκεί συλλέχθηκαν νερά και τρόφιμα μακράς διάρκειας που παραδόθηκαν στη Βαρυμπόμπη, την Ηλεία και τη Χαλκίδα.

Ταυτόχρονα εθελοντικές ομάδες Προσκόπων σε συνεργασία με τις αρχές της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης συμβάλλουν καθημερινά στην πυροπροστασία σε αρκετές περιοχές της χώρας και σε Δήμους της Αττικής, κάνοντας βάρδιες σε δασικά σημεία και περιαστικά άλση τα οποία διέτρεχαν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έως τώρα έχουν συλλεγεί κατά προσέγγιση περισσότερες από 150 παλέτες ξηράς τροφής και εμφιαλωμένου νερού, έχουν πραγματοποιηθεί δυο αποστολές σε Ηλεία και Χαλκίδα και καθημερινή διανομή εφοδίων στην Αττική, ενώ περισσότεροι από 500 εθελοντές σε 150 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνουν υλικά υποστήριξης των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας και των δυνάμεων που επιχειρούν.

«Δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου είστε εσείς που θα γίνετεπρεσβευτές ενός πολύτιμου μηνύματος για τις επόμενες γενιές. Ο Προσκοπισμός μπορεί να ενισχύει την πρώτη απόκριση σε περιστάσεις ανάγκης αλλά η αποστολή του είναι διαφορετική: να διαπαιδαγωγήσει παιδιά και νέους με αναβαθμισμένη περιβαλλοντική συνείδηση, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους και τα αγαθά τους, με άλλες ιεραρχήσεις στο αξιακό τους σύστημα από την ασυδοσία του κέρδους. Τέτοιοι αυριανοί πολίτες αποτελούν τη μόνη παρακαταθήκη για να αλλάξει κάτι στον κόσμο αυτό» ανέφερε σε μήνυμα του προς τους ενήλικες εθελοντές ο Γενικός Έφορος κ. Παντελής Προμπονάς.

Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε στο www.gineproskopos.gr

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1910, συμπληρώνει δηλαδή το 2021, 111 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.