Εξοπλισμό δασοπυρόσβεσης παραχώρησε στην ΕΟΔΥΑ ο Δήμος Κιλελέρ

Θανάσης Νασιακόπουλος: «Η ανάληψη ενεργούς δράσης μέσω του εθελοντισμού αποκτά σήμερα το χαρακτήρα επείγουσας και αναπόδραστης πραγματικότητας»

Ο Δήμος Κιλελέρ προέβη στην παραχώρηση εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από τους εθελοντές της ομάδας οι οποίοι στελεχώνουν τα περίπολα πυρασφάλειας του Δήμου Κιλελέρ. Ο εξοπλισμός ο οποίος παρελήφθη είναι: 4 επινώτιοι πυροσβεστήρες, 4 μάσκες προστασίας αναπνοής από μικροσωματίδια και αιθάλη, 4 φτυάρια, 4 τσάπες, 4 τσεκούρια και 1 μαγνητικοί φάροι.

Επίσης ο Δήμος Κιλελέρ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε και ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση οδήγηση δύο οχημάτων του Δήμου σε εθελοντές της ΕΟΔΥΑ, που δεν κατέχουν οργανική θέση οδηγού, για την διενέργεια περιπολιών πυρασφάλειας εντός ορίων του Δήμου Κιλελέρ. Η παραχώρηση θα ισχύει όταν ο βαθμός επικινδυνότητας που θα προσδιορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το Δήμο μας, επιβάλλει περιπολίες πυρασφάλειας, εντός των ορίων του.

Να σημειωθεί ότι η Πολιτεία με απόφασή της έχει εντάξει την ΕΟΔΥΑ στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) με τομέα επιχειρησιακής ευθύνης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έδρα το Δ.Δ. Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.

Ο δε Δήμος Κιλελέρ ομόφωνα ενέταξε την ΕΟΔΥΑ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, με την 75/2020 (7252/04.05.2020) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον η ΕΟΔΥΑ συμμετέχει ενεργά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αντιπυρικής περιόδου 2021 και έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ιόλαος» και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών ΠΕ.ΠΥΔ. Θεσσαλίας. Ήδη από την έναρξη της Νέας Αντιπυρικής Περιόδου συμμετέχει σε εποχούμενα περίπολα πυρασφάλειας στον τομέα ευθύνης μας (Καλό Νερό, Μύρα, Αγναντερή) σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό και συμμετέχει με αριθμό Εθελοντών μας στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Καλό Νερό του Δήμου Κιλελέρ τον περασμένο Ιούλιο.

Μέχρι τώρα συμμετείχε συνολικά σε 17 περίπολα πυρασφάλειας (πρόληψης, αποτροπής και εντοπισμού πυρκαγιών), έπειτα από ενημέρωση και εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3, 4 ή 5.

Στη διαδικασία παράδοσης του εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης στον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΟΔΥΑ Ξενοφώντα Λέτσα παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη. Μετά το πέρας της παράδοσης του υλικού ο δήμαρχος έκανε την εξής δήλωση: « Ο Δήμος Κιλελέρ στηρίζει και ενθαρρύνει με κάθε μέσο τις δράσεις της ΕΟΔΥΑ αλλά και των συλλόγων – φορέων ή απλών πολιτών γιατί έχει την πεποίθηση ότι ο εθελοντισμός συνιστά έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο για την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Είναι η ιδανική απάντηση στην απραξία και την τάση αποστασιοποίησης από τα κοινά προβλήματα του τόπου, που είχε επικρατήσει για πολύ καιρό. Η ανάγκη να προχωρήσουν οι πολίτες σε μια πιο υπεύθυνη θέαση του ρόλου τους και της θέσης τους στο κοινωνικό σύνολο, με την ανάληψη ενεργούς δράσης μέσω του εθελοντισμού, αποκτά σήμερα το χαρακτήρα επείγουσας και αναπόδραστης πραγματικότητας».

Πηγή: larissanet.gr