Μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο του εθελοντισμού

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που βάζει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο στο οποίο εμπλέκονταν εννέα υπουργεία, ενώ στηριζόταν σε νόμο του 1914 του Ελευθερίου Βενιζέλου

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ιδίως αυτές σε Αττική και Εύβοια, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τον καθοριστικό ρόλο του εθελοντικού κινήματος σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Οι εικόνες με εθελοντές πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες με αυταπάρνηση και η είδηση του τραγικού χαμού του 38χρονου Βασίλη Φιλώρα στη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης, όμως, ανέδειξαν και μια χρόνια αβλεψία της πολιτείας: την έλλειψη θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κοινωφελών οργανισμών, των ΜΚΟ, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών κ.ο.κ, αλλά και τη χαώδη καταγραφή τους, στην οποία εμπλέκονται σήμερα εννέα υπουργεία. Ενδεικτικό του κατακερματισμού του πλαισίου που τις διέπει είναι ότι ο νόμος που καθορίζει τις σχέσεις κράτους-οργανώσεων προσδιορίζεται από νόμο του… Ελευθερίου Βενιζέλου (ν. 281/1914), ενώ η έννοια των ΜΚΟ προσδιορίζεται από τον ν. 2731/1999 του υπουργείου Εξωτερικών.

Το κενό αυτό στοχεύει να καλύψει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με ένα νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναλυτική καταγραφή των εθελοντών και των οργανώσεων στις οποίες ανήκουν σε ένα σύγχρονο και συνεχώς ενημερωμένο μητρώο μέσω του ηλεκτρονικού εργαλείου της Εργάνης. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη νομοθετική κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης, αποσαφηνίζεται το νομικό καθεστώς των εθελοντών και για πρώτη φορά διασφαλίζεται η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Πηγή: tanea.gr