Νίκος Κανόπουλος: “Η «ΑΕΛΙΑ» στηρίζει άπορους νοσούντες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής…”

Ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία χρόνια επηρεάζει τη ζωή γυναικών και ανδρών που νοσούν, αλλά και το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Η παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της νόσου, η ιατρική έρευνα, η υποστήριξη ασθενών και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και έχουν πετύχει πολλά. Κατά αυτόν τον τρόπο, η «ΑΕΛΙΑ» στη Θεσσαλονίκη δίνει τον αγώνα της συμβάλλοντας και αυτή σημαντικά στον αγώνα κατά της νόσου. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια κι ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Νίκος Κανόπουλος, μιλά στη «Δύναμη της Προ-
σφοράς» για την προσπάθειά τους.

Ποια ήταν η αφορμή, ώστε να συσταθεί η «ΑΕΛΙΑ»;
Η «ΑΕΛΙΑ» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 στην Θεσσαλονίκη από μια ομάδα εθελοντών που έχουν κοινό όραμα την ενεργό συμβολή στην ουσιαστική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τόσο στο στάδιο της πρόληψης, όσο και στο στάδιο της αντιμετώπισης της ασθένειας μετά την εκδήλωσή της. Η «ΑΕΛΙΑ» αποτελεί τη φυσική μετεξέλιξη της δυναμικής των εκδηλώσεων «Καρκίνος του Μαστού. Η Ζωή Μετά», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το 2011 και το 2012 με συμμετοχή 1.500 ατόμων κάθε χρονιά. Γυναίκες αλλά και άνδρες όλων των ηλικιών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων βγήκαν δυναμικά μπροστά. Θέλησαν με αυτή τη συμβολική και θαρραλέα τους κίνηση να μεταδώσουν ένα μήνυμα ζωής, θηλυκότητας, δύναμης, χαράς, ενέργειας και διάθεσης να ευαισθητοποιήσουν όλο τον πληθυσμό στην έγκαιρη πρόληψη και να εμπνεύσουν με το παράδειγμά τους. Η «ΑΕΛΙΑ» πιστεύει ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους.

Η «ΑΕΛΙΑ» είναι ένας οργανισμός που εκστρατεύει για την αντιμετώπιση του
καρκίνου του μαστού. Ποιος είναι ο σκοπός των δράσεών σας;

Μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, την οικονομική, ιατροφαρμακευτική
και ψυχοσωματική στήριξη γυναικών που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τη νόσο
του καρκίνου του μαστού και με τη στήριξη νέων επιστημόνων από όλες τις σχετικές ειδικότητες, η «ΑΕΛΙΑ» στοχεύει να γίνει πηγή μιας νέας ζωής, γεμάτης φως για κάθε ασθενή. H «ΑΕΛΙΑ» είναι 100% σύλλογος εθελοντών που προσφέρουν απλόχερα τον χρόνο τους στην προώθηση των σκοπών του Συλλόγου που είναι:
1. Η υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, τις δυνατότητες θεραπείας και αποκατάστασης, τα επιτεύγματα των ιατρικών ερευνών και την πρόοδο που επιτελείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

2. Η οικονομική, ιατροφαρμακευτική και ψυχοσωματική στήριξη άπορων και ανασφάλιστων γυναικών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε θεραπείες. Οι επιστήμονες που πλαισιώνουν την «ΑΕΛΙΑ» είναι γιατροί και
θεραπευτές όλων των σχετικών ειδικοτήτων και προσφέρουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους για αυτά τα περιστατικά. Σε σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, που μας στηρίζουν, πιστεύουμε πως οι γυναίκες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο του μαστού.

3. Η «ΑΕΛΙΑ» θεσπίζει έναν κύκλο πολλαπλής υποστήριξης για νέους επιστήμονες, σε όλες τις σχετικές ειδικότητες, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον καρκίνο του μαστού και ανα-
λαμβάνει να συνδράμει στη μετεκπαίδευσή τους σε αναγνωρισμένα κέντρα μαστού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πιστεύοντας πως η σωστή και σύγχρονη εκπαίδευση των νέων ανθρώπων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου στον τόπο μας! Η συνεργασία, λοιπόν, της «ΑΕΛΙΑ» με επιστήμονες του εξωτερικού και της ελληνικής ομογένειας είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου και της πραγμάτωσής του.

4. Όλοι εμείς στην «ΑΕΛΙΑ» πιστεύουμε πως μια μέρα, κάθε Έλληνας ασθενής, που θα νο-
σεί από καρκίνο του μαστού, θα λαμβάνει πλήρη θεραπεία, στήριξη, και φυσικά πλήρη
αποκατάσταση μέσω των σχετικών φορέων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο στόχος
μας είναι υψηλός αλλά εφικτός, καθώς έχει επιτευχθεί σε πολλές χώρες, και γιατί όχι και στην Ελλάδα! Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε!

5. Ένας διαρκής στόχος είναι η δημιουργία μίας κινητής μονάδας μαστογραφίας / υπερήχου για τη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων των γυναικών της επαρχίας από τους εθελοντές γιατρούς της επιστημονικής μας επιτροπής.

Ποιες είναι οι δράσεις της «ΑΕΛΙΑ» για τους νοσούντες που απευθύνονται σε εσάς;

1. Η «ΑΕΛΙΑ» στηρίζει άπορους νοσούντες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής ή αποκατάστασης μετά τη μαστεκτομή και δεν έχουν επαρκή πρόσβα-
ση στο σύστημα υγείας ή σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.
2. Προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών για την καλύτερη αντιμετώπιση της
ασθένειας και τη συνέχιση μιας φυσιολογικής ζωής ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις.
3. Ένταξη άπορων ασθενών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
4. Η «ΑΕΛΙΑ» σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο συλλέγει φάρμακα για άπορους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας.
5. Επίσης, η «ΑΕΛΙΑ» συνεργάζεται με τους Γιατρούς του Κόσμου, προκειμένου να βοηθήσει ασθενείς που έχουν ανάγκη!
6. Δωρεάν Μαστογραφίες: Κάθε μήνα παρέχουμε σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΪΑΤΡΙΚΗ Θεσσαλονίκης πέντε (5) δωρεάν μαστογραφίες για προληπτικό έλεγχο σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Παρέχουμε, ακόμη, τη δυνατότητα υποστήριξης με εξέταση υπέρηχου για τις περιπτώσεις που βρεθούν ύποπτα ευρήματα στη
μαστογραφία.
7. Τράπεζα περουκών: Η «ΑΕΛΙΑ» έχει δημιουργήσει μία τράπεζα περουκών η οποία λειτουργεί σε αμιγώς εθελοντική βάση προσφοράς. Γυναίκες και άνδρες που έχουν νοσήσει ή απλώς έχουν μία περούκα που θέλουν να τη δωρίσουν στην «ΑΕΛΙΑ», μας στέλνουν την περούκα η οποία μπαίνει στην τράπεζα και είναι διαθέσιμη σε γυναίκες και άνδρες που είναι σε θεραπεία και την χρειάζονται, αλλά έχουν οικονομική δυσκολία να την αγοράσουν. Η «ΑΕΛΙΑ» εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την περούκα που ταιριάζει στην κάθε περίπτωση. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για μία περούκα μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας, για να βοηθήσουμε.
8. Η «ΑΕΛΙΑ» συνεργάζεται με το ΑΝΙΜΑ STUDIO και την NUTRIEXPERTS οι οποίοι προσφέρουν συμβουλές σε ασθενείς σχετικά με τη συμβολή της yoga και της σωστής διατροφής για τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού.

Επηρεάζεται το οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων που έρχονται
αντιμέτωποι με τον καρκίνο του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού, με τις επιδημικές τάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει τη ζωή όχι μόνο των γυναικών και των ανδρών που νοσούν αλλά και τις οικογένειές τους και το ευρύτερο περιβάλλον τους.

Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει κάποιος που το επιθυμεί;
Η «ΑΕΛΙΑ» είναι ανοιχτή σε όλους που θέλουν να γίνουν μέλη και να βοηθήσουν. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε, μπορούν να δωρίσουν τον χρόνο τους και να κάνουν εθελοντική δουλειά, να γίνουν μέλη της «ΑΕΛΙΑ» (20€ τον
χρόνο), να κάνουν μία δωρεά (οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν) και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που κατά καιρούς οργανώνει η «ΑΕΛΙΑ». Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω email: contact@aelia.org.gr ή τηλεφωνικά στο 2310 471090. Πληροφορίες για την «ΑΕΛΙΑ» είναι διαθέσιμες στο site μας www.aelia.org.gr και στο facebook: ΑΕΛΙΑ, Non-Profit Organization.

Υπάρχει στήριξη από την πολιτεία ή άλλους φορείς;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στήριξη από την πολιτεία, μόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το μέλλον της «ΑΕΛΙΑ»;
Η παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της νόσου, η ιατρική έρευνα, η υποστήριξη ασθενών και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς επιτυγχάνοντας πολλά. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να μετάσχει στη μάχη αυτή. Οραματιστήκαμε λοιπόν μία εποχή, που δεν θα χάνονται ασθενείς από τον καρκίνο του μαστού, που όλοι μας θα έχουμε ίσες ευκαιρίες στις πιο σύγχρονες θεραπείες, που θα γίνονται λιγότερα λάθη, μία εποχή χωρίς ντροπή και οίκτο στο άκουσμα «καρκίνος του
μαστού».

«ΑΕΛΙΑ» σημαίνει πηγή ζωής από το φως, μιας και αήλιος ήταν η αρχαία
ελληνική λέξη για τον Ήλιο. Για μας, όμως, εκφράζει κάτι περισσότερο…
τους στόχους και τις ελπίδες μας:

Αγάπη, Ελπίδα, Λύσεις για Ίαση και Αποκατάσταση!