Στήριγμα για δεκάδες οικογένειες

Πληθώρα αιτημάτων στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλμυρού

Δεκάδες αιτήματα κατατέθηκαν στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλμυρού από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, 434 αιτήματα υποβλήθηκαν από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα στην συγκεκριμένη δομή, με τους εξυπηρετούμενους που προσήλθαν για πρώτη φορά να ανέρχονται σε 65.

Τα περισσότερα αιτήματα που υποβλήθηκαν αφορούσαν στη χορήγηση επιδομάτων, όπως ΚΕΑ, στέγασης, εγκυμοσύνης, προνοιακά αναπηρικά, καθώς επίσης και ψυχολογική υποστήριξη σε αρκετές περιπτώσεις.

Την περσινή χρονιά υποβλήθηκαν 1.202 αιτήματα συνολικά, με 236 πολίτες να προσέρχονται για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη δομή.

Το 2019 τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας δέχτηκαν συνολικά 1.523 αιτήματα, έναντι 1.000 που είχαν υποβληθεί το 2018. Οι ωφελούμενοι της δομής ανήλθαν στους 408 το 2019, έναντι 384 το 2018. Ακόμη, υπήρξαν πολλοί πολίτες που αιτήθηκαν συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και στήριξη στην αναζήτηση εργασίας.

Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ενημερώνει τους πολίτες για τα επιδόματα που δικαιούνται, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Εκεί μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας εστιάζει αφενός στην υποδοχή, ενημέρωση και διασύνδεση των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Στόχος είναι να αποτελέσει ένα «frontdesk» υποδοχής, καταγραφής, κατεύθυνσης και παραπομπής των ωφελούμενων ατόμων στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες που παρέχει η δομή κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά στην υποδοχή, ενημέρωση, υποστήριξη των πολιτών, ο δεύτερος στη συνεργασία με υπηρεσίες, φορείς και δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και ο τρίτος στην παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Αλμυρού, άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, άνεργοι, άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η κοινωνική δομή στελεχώνεται από ψυχολόγο και δύο κοινωνικούς λειτουργούς. Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 15:00. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2422026366 και 2422350232 ή διαδικτυακά στο email kentrokoinotitas@almiros.gr.

Πηγή: taxydromos.gr