Ζερβάκη Ελευθερία: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» προσφέρει στέγη και φροντίδα σε παιδιά στην Αθήνα. Ο Σύλλογος ξεκίνησε από έναν πυρήνα περίπου 40 οικογενειών το 1983 κι από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η ανησυχία των οικογενειών αυτών οδήγησε στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος και τώρα, μετά από 30 και πλέον χρόνια έχοντας δικό του οικοτροφείο από το 1997 προσφέρει τη βοήθειά του. Η κυρία Ζερβάκη θα περιγράψει στη «Δύναμη της Προσφοράς» την εμπειρία της από τον Σύλλογο αλλά και τη λειτουργία του.

Κα Ζερβάκη, τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε ενεργά με τον
Σύλλογο «Άγιοι Ανάργυροι»;

Τα ίδια μας τα παιδιά με οδήγησαν σε αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση. Όλα αυτά τα παιδιά με αναπηρία, αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, πολλαπλές αναπηρίες. Η κοινή αγωνία μιας ομάδας γονέων για το αύριο, το μέλλον των παιδιών ώθησε στην πρωτοβουλία να χτιστεί το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το μεγάλο σπίτι των παιδιών μας, η διά βίου αποκατάσταση Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο Σύλλογος διοικείται από τους ίδιους τους εθελοντές γονείς.

Ξεχωρίζετε κάποια από τις αγωνίες των γονιών που απευθύνονται
σε εσάς;

Η βασική αγωνία που μοιράζονται όλοι οι γονείς είναι μία και κοινή. Όλοι σκέφτονται τι θα γίνουν τα παιδιά τους, όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή. Ποιος, ποιοι και πόσο θα τα φροντίζουν και θα τα στηρίζουν.

Πόσες οικογένειες μετέχουν στον Σύλλογο σήμερα;

Πενήντα δύο οικογένειες μετέχουν στον Σύλλογο σήμερα, όσα παιδιά είναι δηλαδή και αντίστοιχα η δύναμη των οικοτρόφων.

Ποιος είναι ο σκοπός των δράσεών σας; Τι θέλετε να πετύχετε;
Ο σκοπός είναι να καταφέρουμε μέσα από τις δράσεις μας να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αξιοπρεπή διαβίωση στα παιδιά μας.

Τι είδους προγράμματα εκπονούνται αυτήν την περίοδο από τον Σύλλογο;

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ως εκ τούτου τα προγράμματα είναι μειωμένα. Ωστόσο, αυτά που εκπονούνται με επιτυχία είναι οι ψυχαγωγικές ασχολίες, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα κάθε καλοκαίρι, οι διάφορες βόλτες στον κήπο και την εξοχή που κατά περιόδους οργανώνουμε στην κοινότητα, καθώς και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης έχει επηρεάσει τη λειτουργία σας; Πώς συγκεντρώνετε τους αναγκαίους πόρους; Ο κρατικός φορέας στέ-
κεται δίπλα στην προσπάθειά σας;

Η οικονομική κρίση έπληξε όλη τη χώρα, την Ελλάδα, τις οικογένειες και φυσικά όλες τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η δική μας δομή, όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση και επλήγη και αυτή. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει 408.000 ευρώ νοσήλια, τα οποία είναι βασικά έσοδα για την εύρυθμη λειτουργία του Οικοτροφείου. Θέλω να επισημάνω την πολύ σημαντική αρωγή των ανθρώπων που στηρίζουν το έργο μας. Συνεισφέρουν σε αυτό οι γονείς και για τρόφιμα έχουμε δωρεές από την Τράπεζα Τροφίμων, από οργανώσεις, συλλόγους και από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα;

Θα τους έλεγα να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα για τη συνέχιση των αντίστοιχων και τη διασφάλιση των κεκτημένων.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον του Συλλόγου;
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οικοτροφείου και για μια αξιοπρεπή ανθρώπινη διαβίωση των παιδιών μας.