ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑΠΡΑΚΙΟΥ 2021- Συνεργαζόμαστε και τυλίγουμε για φιλανθρωπικό σκοπό

Ένα «νόστιμο» έθιμο αναβίωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Σεπτεμβρίου 2021 στο χωριό Σάλακος. Μπορεί οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να μην επέτρεψαν τη διεξαγωγή της καθιερωμένης και πολύ επιτυχημένης γιορτής γιαπρακιού, εντούτοις, το έθιμο αναβίωσε για φιλανθρωπικό σκοπό.

Συγκεκριμένα, το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαλάκου «Το Σπήλαιο» αποφάσισαν, παρέα βέβαια με τις γυναίκες του χωριού, να «τυλίξουν» γιαπράκια για φιλανθρωπικό σκοπό. Ειδικότερα, τα γιαπράκια που μαγειρεύτηκαν, δόθηκαν στο Συσσίτιο του Δήμου Ρόδου για να διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και περνάνε δύσκολες στιγμές καθώς και στο ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα.

Ο σκοπός αυτός, ήταν και ο λόγος που οι γυναίκες του χωριού με τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων ενώθηκαν και ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον προαύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου να τυλίγουν γιαπράκια, πάντα με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τη νόσο Covid-19, οι γυναίκες ήταν στο πόστο τους, άλλη στη γέμιση, άλλη στο τύλιγμα, μέχρι να γεμίσει και η τελευταία κατσαρόλα.

Η χαρά για να μαγειρέψουν για φιλανθρωπικό σκοπό ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των γυναικών, οι οποίες τύλιξαν με πολύ μεράκι, χιλιάδες γιαπράκια, για να τα ευχαριστηθούν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς της δράσης:

Στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και προσωπικά στον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Γ. Πάππου ο οποίος είναι πάντα παρών όταν και όποτε χρειασθεί, προάγοντας τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική προσφορά.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πιστεύοντας ότι η γιορτή Γιαπρακιού είναι ένα κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός, το στηρίζει και το εντάσσει στο πρόγραμμα δράσεων της Aegean Cuisine.

Τον κ. Μιχάλη Καραβόλια ιδιοκτήτη των χώρων εστίασης, Εστιατόριο Παλιοί Ιππότες και Portatif bar.

Επίσης ευχαριστούμε τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ και αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξη Κολιάδη, ο οποίος ενέταξε την μικρή μας γιορτή στο πρόγραμμα «Μουσικό ταξίδι με Μικρασιάτικα και Νησιώτικα τραγούδια» και με τον τρόπο αυτό οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ταξιδέψουν στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής.

Ο Πατέρας Νεκτάριος Πόκκιας παρουσίασε όλο το μουσικό πρόγραμμα το οποίο προέβαλε μέσα από την τηλεόραση Θάρρι και τον ευχαριστούμε θερμά για την δυνατότητα που δίνει στους φορείς και στους συλλόγους να παρουσιάζουν το έργο τους.

Την κλειστή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο χωρικός αντιδήμαρχος Δήμου Ρόδου κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Καμπούρης, Τηλέμαχος Καμπούρης, Τσαμπίκα

Κιαχαγιά, Αλέξης Κολιάδης, Γιώργος Τριάντος και ο κοσμήτορας του Slow Food Αττικής κ. Γρηγόρης Χριστοδούλου.

Στην σεμνή και μικρή αυτή δράση πρωταγωνίστησε η «Συνεργασία» το «Μαζί». Ήταν μια γιορτή που ανέδειξε τη δύναμη μιας συσπειρωμένης κοινωνίας.

Ευχόμαστε ο Θεός να μας έχει όλους καλά, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας ενωμένοι.

Παναγιώτης Εγγλέζος

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο»

Φαίδρα Σπανού

Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά»

 Πηγή: dimokratiki.gr