Εκστρατεία συγκέντρωσης αίματος στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Μεγάλος «αγώνας» προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις αίματος και να στηριχτούν οι άνθρωποι που χρήζουν μεταγγίσεων θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο δήμος, διά της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοσίας, τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας και τον Σύνδεσμο Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής», διοργανώνουν οκτώ έκτακτες δράσεις -τέσσερις εθελοντικές αιμοδοσίες, δύο συναυλίες και δύο διαδρομές λαμπαδηδρομίας- με στόχο να κινητοποιήσουν τους εθελοντές αιμοδότες και να προσφέρουν ζωή.

Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον Εύοσμο την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, με εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του δημαρχείου, με την υποδοχή και τελετή αφής της «Φλόγας της Αγάπης» της 19ης πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών και συναυλία με τους «Trio Musikanti». Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 16 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και πάλι εθελοντική αιμοδοσία στο δημαρχείο. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, σειρά θα πάρει το Κορδελιό, επίσης, με αιμοδοσίες στο Α’ ΚΑΠΗ Ελευθερίου Κορδελιού, με διαδρομή της λαμπαδηδρομίας και συναυλία. Σε όλα τα παραπάνω θα συμμετέχουν και ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της περιοχής, όπως ο Οδυσσέας Κορδελιού και ο Αίας Ευόσμου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Ευόσμου ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, δήλωσε πως ως γιατρός γνωρίζει καλά την αναντικατάστατη αξία του αίματος αλλά και «ως δήμαρχος, επαινώ την δύναμη της ανθρώπινης συμμετοχής, αναγνωρίζω τη σωτήρια και ανθρώπινη υπέρβαση του εθελοντισμού». Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους Θεσσαλονικείς «να είναι παρόντες, να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σε αυτή τη μάχη όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρωες».

Εκ μέρους του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, ο πρόεδρος Βασίλης Δήμος, ανέφερε πως δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια την αγωνία, το άγχος και την ανασφάλεια που βιώνουν οι πάσχοντες με θαλασσαιμία. Συμπλήρωσε ακόμη πως «το μεγαλύτερο αδιέξοδο είναι όταν τους ανακοινώνουν από το νοσοκομείο ότι δεν βρέθηκε αίμα και δεν υπάρχει αίμα για την προγραμματισμένη μετάγγιση».

Ο κ.Δήμος είπε ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μεταγγίζονται περίπου 350 πάσχοντες και ημερησίως απαιτούνται 60 – 70 μονάδες αίματος. «Ως γνωστόν κάθε ασθενής πρέπει να μεταγγίζεται με 2 μονάδες αίματος κάθε 15 μέρες για να διατηρεί σε καλά επίπεδα την τιμή της αιμοσφαιρίνης και να έχει καλή ποιότητα ζωής», τόνισε και συμπλήρωσε πως οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Πηγή: amna.gr