Λιάνα Σκουρλή: «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας – Maria Callas Greek Society»

“Είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτω υπέροχους ανθρώπους να προσφέρουν ό,τι μπορούν περισσότερο και μας στηρίζουν με κάθε τρόπο. Περισσότερο οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι και λιγότερο οι πιο πλούσιοι…”

Σκοπός του Σωματείου είναι: Η προβολή της Ελληνικότητας της Μαρίας Κάλλας.
Η διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο, που θεωρείται αναμφισβήτητα η πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως καλλιτέχνης της όπερας. Η προβολή της μοναδικής προσωπικότητάς της καθώς και της τεράστιας καλλιτεχνικής της συνεισφοράς στην ανάδειξη του λυρικού θεάτρου. Η προσπάθεια της λειτουργίας και ο εμπλουτισμός του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» στην Αθήνα.

Η προβολή των ερμηνειών της, για τη συστηματική γνωριμία του κοινού με την όπερα. Η συγκέντρωση, συλλογή, καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν στη ζωή και την καλλιτεχνική της πορεία, ως ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών για την παρουσίαση μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη της.

Η ενίσχυση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συναφών φορέων που προβάλλουν την όπερα. Η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η θέσπιση και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στη μνήμη της. Μέσα για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου είναι η ανάπτυξη κάθε είδους πολιτιστικής και μορφωτικής δραστηριότητας, η οργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, συζητήσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η έκδοση εντύπων, η ίδρυση αρχείων και βιβλιοθηκών, η ανάληψη ή ενίσχυση ευρύτερων πολιτιστικών εκστρατειών, η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και η συνεργασία με φορείς που επιδιώκουν τους ίδιους ή ανάλογους σκοπούς,
η συγκρότηση ομάδων εργασίας και επιτροπών, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια πρόσφορη για την προώθηση των σκοπών του Σωματείου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΕΜΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Λιάνα Σκουρλή: 

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή σας σε όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς;
Όταν πολύ άρρωστη στο Νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ», προσευχήθηκα να βρούμε χορηγό για 30 δωμάτια στον ξενώνα και σε τρεις ημέρες είχε βρεθεί ο χορηγός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αφιερώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σας
στη φιλανθρωπία;
Η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η προσφορά της μητέρας μου στους φτωχούς της ενορίας ήταν το έναυσμα για την ευαισθησία μου προς τους συνανθρώπους μου και την κοινωνία.

ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ, ΖΕΥΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝAΣΙΟΥ

Κάνοντας έναν απολογισμό έργου, σε ποια ιδρύματα έχετε κάνει τις μεγαλύτερες δωρεές;
Οι μεγαλύτερες δωρεές έχουν γίνει προς το παρόν στον Σύλλογο «Ελπίδα», στο Ωδείο «ATHENEUM», στον «Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας» και μελλοντικά στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΑΠΟΥ,
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ, ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ, ΤΙΤΟΣ ΓΟΥΒΕΛΗΣ

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε, προκειμένου να δημιουργήσετε τον «Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας»;
Υπάρχει μεγάλη αδιαφορία και τρομερές δυσκολίες από τη μεγαλύτερη πλευρά της πολιτείας. Χρειαζόμαστε άμεσα απλοποίηση των θεσμών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ

Η πολιτεία είναι στο πλευρό σας;
Την παρούσα στιγμή έχουμε την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, της Τεχνόπολις του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι πάντα δίπλα μας.

ΚΕΛΥ ΞYΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ

Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι δίπλα σας;
Βεβαίως. Είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτω υπέροχους ανθρώπους να προσφέρουν ό,τι μπορούν περισσότερο και να μας στηρίζουν με κάθε τρόπο, όπως μας είχε πει στη έκδοση 2017-2018 “Δύναμη της Προσφοράς”. Περισσότερο οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι και λιγότερο οι πιο πλούσιοι.

Εθελοντές έχετε;
Ευτυχώς, πολλούς και καταπληκτικούς. Η στιγμή που έχει χαραχτεί βαθιά στην ψυχή σας;
Όταν το 1973 γνωρίζω τη Μαρία Κάλλας στην Washington DC, στην Ελληνική Πρεσβεία. Είχε ένα μεγάλο χαμόγελο και δύο μάτια που έκλαιγαν. Μόλις είχε πεθάνει ο Αριστοτέλης.

ΛΙΑΝΑ ΣΚΟΥΡΛΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Πού έχετε τα γραφεία σας;
Τα γραφεία μας βρίσκονται Αγίου Κωνσταντίνου 33-37, Αθήνα, 10437.

Έχει αλλάξει η ζωή σας;
Η ζωή μου αλλάζει καθημερινά, είναι γεμάτη νέες εμπειρίες. Αγαπώ με πάθος το κάθε πράγμα με το οποίο καταπιάνομαι.

Στόχοι για το μέλλον;
Να ολοκληρωθεί το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», να πραγματοποιηθούν με επιτυχία τα εγκαίνια και να εξασφαλίσουμε χορηγίες για τη μελλοντική συντήρηση του Μουσείου χωρίς την επέμβαση της πολιτείας.

Το μήνυμα σας για τη χρονιά;
Ας μην χάνουμε το θάρρος μας στις δυσκολίες και τις νέες προκλήσεις· είναι για να μας δυναμώνουν. τα καλύτερα έρχονται!

INFO:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Αγίου Κωνσταντίνου 33-37 -104 37 Αθήνα
Τηλ.: 210 52 00 562
e-mail: mariacallasgreeksociety@gmail.com

www.mariacallasgreeksociety.com